Institutii publice cu punct de lucru in Mioveni 

Poliţia orăşenească Mioveni

Poliția orașului MIOVENI face parte din structura Inspectoratului de Politie al Judeţului Argeş și, prin formatiunile din structura sa organizatorică, îndeplinește atribuțiile poliției pe raza  administrativ-teritorială a orașului Mioveni.

Poliția orașului MIOVENI are în structura sa formatiunile prevazute în statul de organizare, se subordoneaza direct sefului politiei orasenesti si nemijlocit loctiitorilor acestuia, stabiliti prin ordin sa raspunda de activitatea lor si colaboreaza între ele pentru realizarea misiunilor de revin acestor organe.

Politia orașului MIOVENI are urmatoarele atributiuni:

- organizeaza si desfasoara activitatea de cunoastere a situatiei operative de politie pe teritoriul orasului, asigurând prevenirea si combaterea infractiunilor si faptelor antisociale;

- identifica si iau în evidenta persoanele despre care exista date ca pregatesc, savârsesc ori au comis fapte penale, verificând activitatea acestora;

- asigura îndeplinirea obligatiilor ce revin politiei pentru acordarea sprijinului de specialitate în organizarea pazei pe teritoriul orasului;

- executa activitati de cercetare penala, criminalistica, de constatare si sanctionare contraventionala în cazurile si conditiile prevazute de lege, controlul participantilor la traficul rutier local;

- executa dispozitii stabilite în actele procedurale (mandate de aducere, mandate de arestare preventiva, de executare a pedepsei) si actioneaza pentru urmarirea, prinderea si arestarea celor în cauza, pe care îi conduc la locurile de retinere organizate de Inspectorat;

- asigura mentinerea ordinii si linistii publice pe teritoriul orasului;

- actioneaza pentru prevenirea si combaterea faptelor de natura judiciara.

Detaşamentul de Pompieri Mioveni

Detaşamentul de Pompieri Mioveni a fost înființat în mai 2002 și face parte din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ISU „Cpt. Puică Nicolae" al judeţului Argeş.

De la înfiintare și până în prezent, raionul subunității este format din orașul Mioveni și comunele: Micești, Dărmănești, Cosești, Titești, Davidești, Vulturesti, Hărtiesti, Bălilești, Vlădești, Stâlpeni.

În luna noiembrie 2006, Detașamentul de pompieri Mioveni a preluat în subordine și Garda de Intervenție Topoloveni, cu următorul raion: oraș Topoloveni și comunele: Călinești, Priboieni, Beleti-Negrești, Dobrești, Moșteni-Greci, Leordeni, Bogati, Botesti.

În anul 2009 a fost dată în folosință autospeciala de descarcerare Dacia Logan, primită de la Uzina Dacia-Renault, cu sprijinul Primariei Mioveni. Accesoriile de descarcerare au fost primite în comodat de la Primăria Mioveni.

În august 2011 a fost dată în folosință autospeciala cu apă (3.000 litri) Renault, donație din partea Landerneau, oraș înfrățit cu orașul Mioveni. Ulterior, aceasta a fost transformată în autospecială de descarcerare, iar autospeciala Dacia Logan a fost transformată în autospeciala de prima intervenție și comandă, înlocuind un autoturism ARO invechit atât fizic, cât și moral.

Prin fonduri europene, în decembrie 2011 a fost achiziționată o autospecială de capacitate medie (marca SCANIA), autospecială dotată atât cu accesorii pentru stingere incendii, cât și accesorii pentru descarcerare și prim ajutor. Această autospecială a înlocuit una din cele două autospeciale cisterne de care subunitatea dispunea, dar care aveau aproximativ 40 de ani vechime.

O altă autospecială cu apă (3500 litri) Renault Camiva a fost dată în folosință în mai 2013, fiind donată tot de orașul Landerneau. Ulterior aceasta a fost transformată în autospecială de descarcerare, iar autospeciala Renault de la precedenta donație a fost transformată în autocamion de intervenție, înlocuind un autocamion Roman cu o vechime de aproximativ 30 de ani.

SMURD ("Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare")

În anul 2009 a fost dată în folosință autosanitara SMURD, fiind printre primele subunități ale ISU Argeș care avea în structură și modulul SMURD.

Cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Mioveni, în luna noiembrie 2010 a fost construit și dat în funcțiune garajul SMURD, locație unde se află și autospecialele primite în comodat de la Primărie (Dacia Logan si autosanitara SMURD).

Dotări ale Detaşamentului de Pompieri Mioveni

În prezent, detașamentul dispune de următoarele dotări:

- 1 autospecială de medie capacitate marca SCANIA,

- 1 autospecială de capacitate marita APCA Roman,

- 1 autosanitara SMURD,

- 1 autospecială de decarcerare Renault Camiva,

- 1 autocamion de intervenție Renault,

- 1 autospecială de primă intervenție si comandă Dacia Logan,

- 1 motopompă remorcabilă

- 3 motopompe transportabile

Garda de intervenție Topoloveni din structura Detașamentului de pompieri Mioveni dispune de o autospecială de mica capacitate DAC Lancer, o autospecială de capacitate mare APCA Roman, o autosanitară SMURD, o motopompă remorcabilă și 2 motopompe transportabile.

Penitenciarul şi Spitalul penitenciar Colibaşi

Penitenciarul Colibași este situat la 15 km N-E de municipiul Piteşti, lângă Uzina de Autoturisme Dacia-Renault S.A., deservind instanţele aflate în judeţele Argeş şi Vâlcea.

S-a înființat la 1 aprilie 1967 ca Secţia Colibaşi a Penitenciarului Piteşti, pentru asigurarea forţei de muncă speciale necesară construirii Uzinei de autoturisme şi Institutului de Reactori Nucleari Energetici, prin ORD. NR. Z/0721122 al fostului Minister al Afacerilor Interne.

Prin Decretul lege nr. 225 din 16 iulie 1977 privind reorganizarea unităţilor de penitenciare, începând cu data de 31 iulie 1977, Penitenciarul Piteşti şi secţiile subordonate au fost desfiinţate, iar clădirile Penitenciarului au fost preluate de fosta Întreprindere Judeţeană de Gospodarie locală, pe baza unui proces verbal, iar clădirea Secţiei Colibaşi a fost folosită de Întreprinderea de Autoturisme Piteşti ca depozit central de piese auto.

La 1 aprilie 1980, pe fostul amplasament se înfiinţează Penitenciarul Colibaşi cu o capacitate de cazare de 800 persoane, din care 414 deţinuţi proveneau de la fostul Penitenciar Râmnicu-Vâlcea, repartizaţi în 4 secţii de deţinere.

În anul 1983, datorită condiţiilor climaterice benefice vindecării bolnavilor de tuberculoză, prin Ordinul Direcţiei Generale a Penitenciarelor se înfiinţează o secţie în cadrul penitenciarului pentru tratarea şi supravegherea acestora, fiind transferaţi de la unităţile din ţară un numar de 400 de bolnavi.

În iulie 1990 în penitenciar erau 1025 deţinuţi, an în care unitatea devine penitenciar interjudeţean primind şi pastrind în custodie arestaţi preventiv şi condamnaţi din judetele Arges, Vâlcea, Giurgiu şi Teleorman.

Penitenciarul Spital Colibaşi

Înfiinţarea spitalului în vecinătatea Penitenciarului Colibaşi a reprezentat, în primul rând, o necesitate a sistemului penitenciar, dar și funcţionarea în cadrul acestei unităţi penitenciare a unei secţii de bolnavi cronici (inapţi muncă), încă din anul 1983. În cadrul acestei secţii erau supravegheaţi medical pacienţi cu afecţiuni medicale cronice şi cu tuberculoză pulmonară.

În structura iniţială a spitalului erau cuprinse secţiile Medicină internă, Boli cronice şi Pneumoftiziologie. Ulterior, prin realizarea pavilionului nou al spitalului, prin încadrarea de medici specialişti şi urmare a dotării cu aparatură medicală, s-au mai înfiinţat secţia Dermatovenerologie şi Ambulatoriul de Specialitate al spitalului. Începând cu anul 2006 a fost înfiinţată secţia Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, iar în anul 2007, structura spitalului a fost completată şi cu secţia de Psihiatrie cronici.

Structurat în 5 compartimente (hematologie, biochimie, bacteriologie generală, imunologie şi  parazitologie), laboratorul de analize medicale al Penitenciarului Spital Colibaşi este acreditat de către RENAR, organismul naţional de acreditare , deservind atât secţiile spitalului cât şi Ambulatoriul de specialitate al acestuia.

Unităţile arondate Penitenciarului Spital Colibaşi sunt următoarele:

- Penitenciarul  Arad,

- Penitenciarul  Bârcea Mare (Deva),

- Penitenciarul Colibaşi,

- Penitenciarul Craiova,

- Penitenciarul Drobeta Turnu Severin,

- Penitenciarul Tîrgu Jiu,

- Penitenciarul Timişoara,

- Penitenciarul Găeşti,

- Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova,

- Penitenciarul Pelendava (Craiova),

- C. R. Buziaş

Penitenciarului Spital Colibaşi îi sunt arondate  şi Inspectoratele Judeţene de Poliţie din judeţele: Arad, Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Vâlcea. De asemenea, de serviciile sale beneficiază şi celelalte unităţi penitenciare din sistem.

Agenţia Finanţelor Publice Mioveni-punct de lucru

Începând din octombrie 2012, in orașul Mioveni a fost deschis un compartiment de îndrumare a contribuabililor, în subordinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Argeş. Acesta a fost amenajat în spațiul în care a funcţionat Agenţia Fiscală Mioveni, care a fost desfiinţată.

Localităţile arondate acestui punct de lucru al DGFP Argeş sunt: Mioveni, Ţiţeşti, Vultureşti, Davideşti, Miceşti, Bălileşti, Dârmăneşti, Coşesti şi Pietroşani. La compartimentul de îndrumare a contribuabililor se pot adresa cetăţeni care doresc informaţii despre sistemul fiscal, care au de obţinut adeverinţe fiscale, se depun cereri ce sunt transmise mai departe la DGFP Argeş, înregistrează decla-raţiile fiscale etc.