Specific etno-cultural

Acum doua - trei sute de ani, locuintele erau in marea lor majoritate construite din lemn. Statistica din 1839 a consemnat pentru satele Piscani si Negreni urmatoarele date privind locuintele:

  • Piscani – case de locuit 120, din care 60 din lati, 3 blojdini, 50 din gard si 7 bordeie

  • Negreni – case de locuit 60 toate din gard

Casele vechi construite pe „temelie" din lemn dur de stejar, unele pastrate pana in zilele noastre, din gard de nuiele cu pamant sau din lati cu pamant si paie tocate, avand urmatoarea structura:

  • mai intai se realiza fundatia din bolovani si caramida bine arsa, apoi se asezau temeile, unele peste altele, prinse in „catei" in asa fel ca la capete sa se imbuce unul cu celalalt

  • urma punerea barnelor (daca era construita din blojdini) intre stalpi, dupa care se asezau grinzile fixate solid cu gauri si cuie din lemn

  • se asezau apoi capriorii, peste ei latii, iar deasupra sindrila sau sita (de cele mai multe ori sovar, papura sau paie)

Daca locuinta era construita din gard sau lati cu pamant, pe exterior se aplica tencuiala din argila cu nisip, iar daca gospodarul era mai instarit o tencuiala din mortar din var cu nisip.

In general, mai toate casele erau monocamera, avand in fata prispa traditionala. De obicei, camerele de locuit care tineau loc si de bucatarii, se asezau in partea stanga a cladirii, avand doua ferestre spre miaza-zi si una spre rasarit.

In interiorul celor mai multe case se vedea tavanul lipit, sprijinit pe grinzi, care se intindeau la vedere, dintr-un capat in altul al camerei. Pardoseala era din argila, lustruita cu mana uda in ajunul marilor sarbatori, de obicei de Pasti si de Sf. Maria.

S-a trecut apoi la casele cu doua caturi, cu mai multe camere, pe masura ce localnicii devin oameni cu stare si nevoia de confort devine stringenta. Se poate vorbi de arhitectura populara traditionala specifica zonei Muscel. Parterul este amenajat cu pivnita cu garlici si accesul se face printr-o usa grilata de stejar. Etajul, destinat locuirii, este compus din doua camere cu intrari separate din sala al carei parapet de zid de cca 1 m este construit in continuarea soclului. Stalpii salii sunt de regula racordati la cosoroaba prin console cu profile realizate prin paianta.

Portul popular este caracteristic zonei Muscel.