Date istorice

Veche vatra istorica, localitatea Cicanesti este atestata documentar la data de 11.iunie.1565 in actul prin care Petru cel Tanar intareste proprietatile logofatului Ivan.

Din cele patru sate ale comunei (Cicanesti, Bărăşti, Urecheşti, Mioarele), doar Barastiul si Cicanestiul sunt atestate documentar in Evul Mediu, celelalte doua, Urechesti si Nicolesti (astazi Mioarele) sunt asezari mai noi, care nu coboara sub secolul al XVIII-lea.

Localitatea este mult mai veche, dovezile constituite din cele doua ciocane de piatra din epoca pietrei slefuite gasite intamplator in satul Nicolesti, reprezinta o marturie puternica in sustinerea ideii ca a existat viata pe aceste meleaguri cu mii de ani in urma.

Avand in vedere caracterul religios al oamenilor de aici, pastrat si astazi, este de presupus ca in fiecare sat a existat o institutie religioasa, o biserica, iar urmele acestor biserici se gasesc si astazi.

In satul Urechesti exista o biserica de peste 180 de ani si se spune ca atunci cand a fost construita s-a ridicat pe locul alteia mai vechi. Aceasta mai pastreaza si astazi in exterior picturi (fresca) si inscrisuri in alfabetul chirilic.

Cu privire la numele comunei sunt mai multe variante. Se presupune ca ar fi fost intemeiata intr-un anumit timp de catre diversi calatori prin aceste parti, cum ar fi Ion Ciocan sau Cican sau Cecanu, care ar fi venit pe actualul teritoriu al comunei de prin partile Corbenilor pe la anul 700, fugit de la vatra lui de frica "barbarilor". Numele lui ar fi dat numele comunei, mai intai numita Cicanestii Noi si apoi Ciocanesti si Cicanesti.

O alta legenda spune ca Ion Cican era ostean de-al lui Negru Voda si s-a asezat pe aceste locuri la invoirea, ba chiar la porunca domnitorului impreuna cu pitarul Ureche si medelnicerul Scaunel, impartind intre ei terenurile, care au dat nastere la viitoarele sate si catune: Cicanesti, Urechesti si Scaunei.

In vremuri neprecizate, haiducul Bara ar fi intemeiat satul Barasti caruia i-a imprumutat si numele. Dupa alte variante Patru Bara ar fi condus pe Vlad Tepes la Cicanesti si prin munti in fuga lui spre Ardeal, Patru Bara fiind cel care l-ar fi sfatuit pe Tepes sa foloseasca siretlicul cu potcoave intoarse pentru ai pacali pe turci.

Zona Cicanesti reflecta forta spiritualitatii, aspect al relatiei om cu mediul inconjurator, care emana un subtil echilibru.