Prezentare Cetateni

Comuna Cetăţeni este aşezată pe cursul superior al râului Dâmboviţa într-o pitorească zonă subcarpatică dominată de microrelieful carstic înscris în aria monumentelor naturale protejate.

Legăturile cu cele mai importante centre urbane, Câmpulung, 25 km şi Târgovişte 45 km sunt asigurate de D.N. 72 A ce traversează localitatea de la nord la sud pe o lungime de 7 km.

Versanţii ce se înalţă în stânga şi dreapta Dâmboviţei sunt presăraţi cu gospodării frumoase, grădini îngrijite şi pâlcuri de pădure îmbinate armonios care oferă imaginea unei superbe zone turistice.

Condiţiile naturale favorabile au oferit strămoşilor noştri posibilitatea dezvoltării unei înfloritoare civilizaţii neolitice precum şi o puternică aşezare dacică. Continuitatea de vieţuire pe aceste locuri este demonstrată de construirea peste ruinele cetăţii dacice a celei mai vechi cetăţii din piatră de la sud de carpaţi, datată în secolul XIII. Nu întâmplătir locuitorii comunei Cetăţeni se consideră urmaşii apărătorilor bătrânului Burebista şi legendarului Negru Vodă.

Documentar, localitatea Cetăţeni este atestată pentru prima dată de un document din 25 aprilie 1548. Fiind situată pe vechiul drum comercial ce a legat Ţara Românească de Braşov prin culoarul Rucăr-Bran, aşzarea a fost martora unor mari evenimente ale istoriei neamului românesc. 

Este suficient de amintit că Mihai Viteazul a şteptat trupele ardelene în 1595 pe înălţimile cetăţii lui Negru Vodă, iar Tudor Vladimirescu şi-a petrecut ultima noapte din viaţă, înainte de a fi asasinat de eterişti, la Cârciuma de Piatră din Lăicăi.