Editia 2012

Articole de presa:



Conferinţă de presă la Biblioteca Judeţeană:



Joi, 28 iunie, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu" a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost oferite detalii referitoare la Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ. Au participat atât jurnalişti din presa scrisă, cât şi oameni de televiziune, cărora organizatorii festivalului le-au prezentat principalele momente ale primei ediţii a festivalului, pentru ca aceştia să transmită la rândul lor publicului larg informaţii menite să atragă cât mai mulţi participanţi la eveniment. 

Caşcavalul de Brăduleţ – „vedeta" festivalului:



Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ a debutat vineri după-amiază în satul Brădet. Odată ce s-a dat startul petrecerii, locul de desfăşurare a evenimentului a devenit neîncăpător pentru sutele de participanţi – localnici, dar şi turişti aflaţi în concediu pe Valea Vâlsanului – care au dorit să guste din deliciosul caşcaval de Brăduleţ şi să ia parte la un spectacol de excepţie. De altfel, caşcavalul de Brăduleţ a fost „vedeta" incontestabilă a celor trei zile de festival, smulgând exclamaţii de admiraţie din partea degustătorilor aflaţi la primul contact cu deliciosul produs gastronomic. Maeştrii în prepararea caşcavalului de Brăduleţ şi-au expus produsele în standurile special amenajate în cele trei locaţii ale festivalului, fiind asaltaţi cu întrebări de turiştii dornici să afle secretul deliciosului produs.

Tradiţii străvechi – reînviate de meşterii populari ai satelor din Brăduleţ:



Vizitatorii au putut admira standurile expoziţionale în cadrul cărora oameni de-ai locului au reînviat atmosfera satului de altădată, aducând la Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ tradiţii şi îndeletniciri străvechi, pe care localnicii le păstrează cu sfinţenie şi le transmit mai departe: ţesut, tors, împletit, pictură de icoane sunt doar câteva dintre bogăţiile din valoroasa ladă de zestre cu meşteşuguri a sătenilor din Brăduleţ. Unul dintre standurile special amenajate a fost rezervat talentaţilor copii ai comunei, care au deprins meşteşugul cioplirii lemnului, dar şi arta confecţionării şi utilizării unui instrument muzical aproape uitat, specific zonei Brăduleţ – ţitera.

Maraton de spectacole folclorice pe scena Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ



Timp de trei zile, comuna Brăduleţ a îmbrăcat straie de sărbătoare, în cadrul unui eveniment unic în judeţ prin amploarea şi diversitatea manifestărilor, dar mai ales prin valoarea produselor şi meşteşugurilor promovate – Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ. Organizat în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, festivalul de la Brăduleţ a reunit mii de participanţi, alături de gazdele ospitaliere fiind prezenţi invitaţi din judeţ, din ţară, dar şi din străinătate. Muzică, dans, voie bună – au fost ingredientele unui weekend de neuitat la Brăduleţ.
Încă din prima zi a Festivalului, ansambluri folclorice venite din toate colţurile judeţului au oferit oaspeţilor spectacole de excepţie. Cei mai valoroşi artişti ai Argeşului au dat măsura talentului lor pe scena Festivalului de la Brăduleţ, prestaţiile lor smulgând ropote de aplauze şi făcându-i pe participanţii la eveniment să iasă la joc. Prima seară a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ a fost încheiată de recitalul Elisabetei Turcu, artistă reprezentativă pentru folclorul Argeşului de Nord. După o repriză consistentă de hore şi sârbe, spectatorii au luat parte la un un spectaculos foc de artificii. 
Gazdă a celei de-a doua zile a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ a fost satul Galeş, leagăn de tradiţie şi spiritualitate autentică românească. Povestea din ziua precedentă s-a repetat practic, de data aceasta la o scară mai mare, dat fiind şi spaţiul generos pe care locaţia festivalului l-a oferit. 10 ore de spectacol, de distracţie, de demonstraţii de talent meşteşugăresc şi virtuozitate artistică. Spectacolul folcloric de excepţie oferit de ansambluri folclorice şi de talentaţi interpreţi argeşeni de muzică populară a scos lumea la joc, finalul celei de-a doua zile a Festivalului aparţinând interpretei Ştefania Rareş. După recitalul celebrei cântăreţe, a urmat un alt spectacol, de data aceasta unul de lumini, focurile de artificii umplând cerul Brăduleţului şi smulgând aplauze şi strigăte de admiraţie.
Duminică, Festivalul s-a mutat la Brăduleţ, în inima comunei, într-un nou maraton de tradiţii, meşteşuguri şi folclor autentic. Spectacolul de duminică, dar şi Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ a fost încheiat de celebra interpretă argeşeană de muzică populară Cristina Turcu Preda şi de deja mult aşteptatul foc de artificii.

Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ – promovat la Târgul Naţional de Turism Romexpo:



În perioada 15-18 noiembrie, proiectul turistic de promovare a frumuseţilor şi bogăţiilor comunei Brăduleţ a fost prezent la Târgul Naţional de Turism Romexpo. Standul comunei argeşene a fost printre cele mai apreciate de către vizitatorii care ştiu să aprecieze la adevărata lor valoare tradiţiile autentice şi valorile istorice şi religioase din zona montană a Argeşului. În cadrul expoziţiei, au fost distribuite materiale de promovare tipărite în cadrul proiectului „Festivalul caşcavalului de Brăduleţ". Prin participarea la târg se urmăreşte promovarea a celei de-a doua ediţii a evenimentului itinerant „Festivalul Caşcavalului de Brăduleţ", ce se va desfăşura în perioada 21, 22, 23 iunie 2013 în satele Brăduleţ, Galeş, Brădet.
(Informatii preluate de pe portalul de turism:http://www.festivalulcascavaluluidebradulet.ro/)