DESCRIEREA SI SEMNIFICAŢIA ELEMENTELOR ÎNSUMATE STEMEI COMUNEI BĂICULEŞTI, JUDEŢUL ARGEŞ

DESCRIEREA STEMEI:

Stema comunei Băiculeşti se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată, având în cartierul 1, pe roşu, o cruce latină de aur, în cartierul 2, pe argint, două ramuri de stejar naturale, compuse, fiecare, din câte nouă frunze şi cinci ghinde, care se încrucişează în săritoare, în partea de jos, iar în cartierul 3, pe albastru, vârful ondulat, de argint, din care iese, pe jumătate, o roată de moară, de acelaşi metal. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint, cu un turn crenelat.

SEMNIFICATIA ELEMENTELOR ÎNSUMATE:

Crucea aminteşte de Mănăstirea Tutana din localitate, declarată monument istoric. Ramurile de stejar fac referire la pădurile din zonă, iar ghindele la cele zece sate ce alcătuiesc comuna. Vârful ondulat reprezintă râul Argeş care străbate comuna, iar roata aminteşte de cele trei hidrocentrale de la Zigoneni, Argeşani şi Măniceşti. Coroana murală de argint, cu un turn crenelat, semnifică

faptul că localitatea are rangul de comună.

  1. DESCRIEREA SI SEMNIFICATIA ELEMENTELOR INSUMATE STEMEI COMUNEI BAICULESTI, JUDETUL ARGES.

DESCRIEREA STEMEI :

Un brad cu 10 conuri (10 sate)  

Manastirea Tutana - monument istoric

Hidrocentralele: Zigoneni, Argesani, Manicesti.

SEMNIFICATIA ELEMENTELOR INSUMATE:

Cel mai reprezentativ obiect de infrumusetare al comunei este bradul. Acesta se regaseste in incintele celor 7 scoli, in gospodariile populatiei, la hidrocentrale, de-a lungul canalului de fuga al raului Arges, prezent in padurile comunei, fiind asociat cu sarbatoarea nasterii Domnului, triumf al vietii asupra mortii, vesnic tanar. Denumirea unui sat  ,,Valea Brazilor" este sugestiva si de acea bradul este un simbol al comunei Baiculesti.

Manastirea Tutana, asezata la marginea satului cu acelasi nume, poarta hramul Cuviosul Atanasie Athos. Perioada dintre sfarsitul secolului al XIV-lea reprezinta momentul zidirii primei Biserici Tutana, in timpul domniei lui Dan Basarab, avand o arhitectura specifica numai manastirilor din Moldova. Manastirea reprezinta unul dintre cele mai vechi  monumente de arhitectura si pictura care vorbeste despre trecutul tumultos al neamului romanesc, despre prima capitala a Tarii Romanesti de la Curtea de Arges si despre primii domnitori Basarabi, neinfricati luptatori pentru apararea gliei strabune.

Raul Arges izvoraste din partea central vestica a culmii principale a Muntilor Fagaras prin doi afluentii: Buda si Capra. Din anul 1973 cand s-a dat in exploatare hidrocentrala din satul Zigoneni de 15,4 MW s-a redus pericolul de inundatie a locuintelor populatiei de pe valea Argesului. La un an s-a deschis si hidrocentrala din satul Baiculesti cu aceeasi putere, iar in 1975 a fost data in folosinta o a treia hidrocentrala pe teritoriul comunei, in satul Manicesti cu o putere de 11.4 MW.  


Fisiere atasate:

Hotararea de Guvern nr. 105 din 20 martie 2013