Date Istorice

Data intemeierii satului Albestii de Muscel nu se cunoaste cu exactitate. Un lucru este sigur, si anume ca, in timpul stapanirii romane, se extragea piatra din vestitele cariere de aici, care era folosita la construirea castrelor, a altor edificii publice si a drumurilor.

La fel si istoria lacasurilor de cult existente in sat, se pierde in vechimea timpului, dar putem afirma ca si in satul Albestii de Muscel au existat biserici din cele mai vechi timpuri si, de-a lungul istoriei, biserica si-a implinit destinul cu cel al comunitatii satului.In anul 1359, cand s-a intemeiat Mitropolia Ungrovlahiei, cu sediul la Curtea de Arges, este mentionata si parohia Albestii de Muscel ca avand preot.Una din vechile biserici care au existat aici, se pare a fi fost construita in locul numit Valea Silistii, alta putin mai sus de centrul satului, spre nord, care ar fi avut Altarul in locul unde astazi exista o cruce veche, scrisa cu caractere chirilice. Actuala biserica este din zid, construita din piatra de Albesti, lucrarile fiind facute intre anii 1877-1889 si are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Recent reinfiintata, comuna Albestii de Muscel isi regaseaste traditiile si evenimentele locale. Foarte importante pentru localnici sunt zilele comunitatii care se tin in data de 15 august, care coincide cu sarbatoarea Sfintei Marii la Albesti, si in data de 8 septembrie la Candesti.

Una dintre traditiile care s-a pastrat este focul lui Sumedru, din ziua de Sfantul Dumitru, cand oamenii se aduna in jurul unui foc si ofera diverse produse. In trecut, acesta era momentul cand pastorii se reintorceau din munte si traditia era ca acestia sa fie astfel paziti de eventuale primejdii.

Comunitatea se poate mandri cu figuri proeminente care isi au originea in Albestii de Muscel, avand radacinile in familia Moisescu: Dl. Iustin Moisescu care a fost patriarhul Romaniei si Sorin Moisescu care a fost Presedintele Curtii Supreme de Justitie.