Date geografice

Zona comunei Albestii de Arges facand parte din unitatea naturala a subcarpatilor Getici , se caracterizeaza printr-o alcatuire geologica tipica subcarpatilor . Formele de relief si altitudinile sunt conditionate in mod direct de structura geologica.

Astfel inaltimile mari caracterizeaza depozitele helvetiene.Nisipurile grosoase cu intercalatii de sisturi argiloase au o larga raspandire . Cu cat altitudinile scad spre comuna Valea Danului si Valea Iasului apar depozite specifice Meotianului alcatuite din marne nisipoase cu intercalatii de nisipuri presate .Spre limita sudica a comunei unde altitudinile coboara la 475 m apar depozitele Pontianului cu marne argiloase si nisipoase . In Lunca Argesului sunt specifice aluviunile . Ca localizare geografica se poate observa ca satele :Pamanteni , Ungureni si Dobrotul sunt situate in lunca Argesului si pe terasa lui de 8-10 m. Satul Doblea este situat in interfluviul dintre Valea Igadului si Valea Badilei. Satul Bratesti ocupa versantul dintre Valea Schitului si Valea Silistoarelor .Extremitatea sudica a acestui sat ajunge pana in zona de confluenta a acestor vai, lund forma unui mic bazinet.

Ultimul sat Dumitresti , situat pe valea cu acelasi nume , ocupa extremitatea nordica a culoarului de vale. Localizarea geografica a comunei Albestii de Arges , in cadrul Subcarpatilor Getici , ca zona de tranzitie si de legatura intre principalele unitati naturale ale tarii, lantul Carpatic la nord si Podisul Getic, Campia Romana la sud , cu economii complementare care confera cailor de comunicatie o deosebita importanta.

Daca pana acum cateva decenii , zona cunostea o importanta doar din punct de vedere pastoral, forestier sau al comunicatiei, in ultimii ani dezvoltarea si importanta sa au crescut foarte mult , prin construirea Hidrocentralei de pe Arges. Lucrarile pentru construirea hidrocentralei au adus obligatoriu la desfiintarea liniei ferate inguste care facea legatura intre Curtea de Arges si punctual forestier Cumpana si la amenajarea comunicatiei rutiere . Constructia a necesitat modernizarea drumului de pe Valea Argesului , iar in 1974, importanta sa a crescut si mai mult prin construirea Transfagarasanului, care face legatura dintre Transilvania si Muntenia peste inaltimi care depasesc 2000 m ale Muntilor Fagaras.