Traseu montan: Dâmbovicioara - Ciocanu - Piatra Galbenă - Valea Seacă a Pietrelor - Vlădușca

Marcaje: Cruce albastră

Durata: 5-6 ore

Lungimea: cca 18 km, diferență de nivel: 570m

Tip: traseu de pătrundere lipsit de dificultăți.

Această cale aplină are ca punct de plecare centrul comunei Dâmbovicioara (850 m altitudine), de pe valea Dâmbovicioarei. De aici, se desprinde traseul marcat spre Vlădușca - La Table, din șoseaua către vale și urcă susținut folosind drumul local care stăbate întreaga așezare pitorească răspândită pe gâlmele din jur, mai întâi, pe Padina Izvorului, apoi pe Padina Șirnii, drumul urcă pronunțat până la primele case ale satului Ciocanu (circa 1 150 m altitudine).

Din acest punct, traseul părăsește drumul local care coboară către satul Șirnea și se îndreaptă spre nord. De aici, pe o potecă de picior, pătrunde pe teritoriul muntelui Piatra Galbenă (un masiv calcaros ale cărui aspecte carstice și piscuri stâncoase se înșiră de-a lungul traseului, pe o distanță apreciabilă).

Primul reper întâlnit după ramificația de la Drumul Șirnii este Crucea Spătarilor (1 226 m altitudine). Din acest punct, un alt drum coboară prelung până în mijlocul satului Șirnea, iar traseul marcat face un lung ocol al crestei stâncoase a muntelui Piatra Galbenă, pe versantul său apusean, ocol care se termină departe, spre nord, în apropierea Curmăturii Groapelor, unde bolovănișurile și colțarii încep să dispară, făcând loc unor suprafețe mai netede. Pe acest platou ocolitor se înșiră cele trei piscuri ale Pietrei Galbene, de la nord la sud: Piatra Galbenă(1 474 m altitudine), Colțul Spărturilor (1 472 m altitudine) și Gâlma Spărturilor (1 475 m altitudine), toate purtând denumiri ce caracterizează aspecte generale ale peisajului. La nord de ultimul pisc se află depresiunea La Găvan, excelent teren pentru practicarea schiului.

Din acest punct, traseul reintră pe linia de culme a muntelui Piatra Galbenă, coborând treptat până în Curmătura Groapelor (1 396 m altitudine). Traseele Șirnea-Vlădușca și Dâmbovicioara Vlădușca, întâlnindu-se în curmura Groapelor, coboară în comun către Valea Seacă a Pietrelor, până când drumul local spre Șirnea face joncțiunea cu drumul forestier de pe această vale, îndreptându-se spre Vlădușca - La Table.

Pentru accesul la refugiu Grindu, se urmează ramificația traseului marcat II (banda albastră) prin pădurea de pe muntele Grindu.