Ruta Valea Argeșelului și Culoarul Rucăr - Bran

1. Denumirea rutei: Valea Argeșelului și Culoarul Rucăr- Bran

2. Tematica rutei: Culturală, Istorie, Religie

3. Descrierea obiectivelor turistice incluse în rută:

  • Muzeul Județean Argeș, aflat în fosta clădire a Prefecturii, construită între anii 1889 – 1899,  cu secțiile de Istorie, Științele naturii, Galeria de Artă Naivă, Muzeul Sportului Argeșean, Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer Cumpăna" și Planetariul.

  • Biserica Domnească "Sf Gheorghe", situată în centrul orașului, începută în sec. al XVI-lea, continuată și refăcută de Matei Basarab și finalizată de domnitorul Constantin Șerban în 1656.

  • Parcul Trivale, amenajat în anii 1900 într-un cadru deosebit, cuprinde o grădină zoologica, locuri de agreement, spații de cazare și masă. Schitul Trivale a fot început în 1674 și finalizat în 1678-1688. Biserica a fost pictată de Ioasaf Grecu în 1731.

  • Parcul Ștrand este situat pe malul râului Argeș și cuprinde locuri de agreement și sport – plimbări cu barca, curse de carturi, terenuri de fotbal, tenis, handball și patinoar artificial, locuri de joaca pentru copii, etc.

  • Școala Populară de Arte și Meserii Pitești (Casa Fostiropol) construită în 1900, în stil neoclasic-eclectic, declarată monument național.

  • Teatrul Al. Davila, refăcut în 1948 și renovat în 1973 când s-au adăugat vitralii și două fresce pictate de Sorin Ilfoveanu, Dan Broscățeanu și Ștefan Câltița. În 1974 s-a inaugurat sala Studio 125, proiectată de Liviu Ciulei

  • Colegiul Național "Ion.C. Brătianu", instituție școlară înființată în 1866. Aici, au studiat, printre alții, Ion Minulescu, Ion Barbu, Vladimir Streinu, Emil Constantinescu.

  • Primăria municipiului Pitești, dată în folosință în 1933. În piața din fața primăriei este Fântâna Muzicală, care oferă un spectacol de lumini și muzică, pe timpul verii, după ora 21:00.

  • Galeria de Artă Naivă "Rudolf Shcweitzer Cumpăna" situată în fosta primărie, construită în 1866.

  • Muzeul Național Brătianu, aflat la 6 km de Pitești, pe DN7, drumul vechi spre București, este conacul celei mai mari familii de liberali, unde regi, celebrități politice, culturale și istorice le-au trecut pragul de-a lungul timpului. Construcția a început-o Ion C. Brătianu în 1858, apoi Ionel Brătianu a transformat-o între anii 1889 – 1925. Muzeul reconstituie atmosfera României de după obţinerea independenței din 1877 şi până aproape de cel de-al al doilea Război Mondial. Aici au trăit și lucrat trei dintre prim-miniştrii României .

  • Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești îl putem găsi pe același drum, DN7, la vreo 10 km de Pitești, fiind înfiintat la 7 iunie 1939 de către Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu. Muzeul actual se întinde pe o suprafață de 14 ha, cu peste 30 de gospodării țărănesti. Aici putem vizita Conacul Goleștilor – construit în 1640, Școala de la Golești – prima școală modernă cu predare în limba română care a funcționat între 1826 și 1830, secția de etnografie și artă populară a județului Argeș, secția de istorie. Aici și-a trăit ultimele zile din viață Tudor Vladimirecsu, între 18 – 21 mai 1821.

  • Conacul "Dinu Lipatti", aparținând celebrului pianist (1917-1950), elevul marelui George Enescu, se află în Ciolcești, Leordeni, pe același DN 7, la 30 km de Pitești.

  • Catedrala "Sf. Petru și Pavel" Mioveni. Construcţia tronează în centrul oraşului, definind practic blazonul arhitectonic al oraşului, fiind una dintre cele mai impunătoare de acest gen din ţară. În anul 1992, existând doar o singură biserică în oraşul Mioveni, iar numărul locuitorilor fiind în creştere prin dezvoltarea industriei locale, noua catedrală a fost proiectată la dimensiuni impresionante, fiind în prezent cel mai mare locaş de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului și Muscelului.

  • Lingura de lemn uriașă de la Mioveni, deţinătoare a unui record omologat în celebra Guinness Book of Records, măsoară 17,79 m lungime și 1,50 m în cel mai lat punct (lungimea căușului cu brațe) și a fost realizată în 14 zile de către meșterul popular Ion Rodoș și fiul acestuia, Gheorghe Rodoș, fiind o adevărată operă de artă, ornată cu motive populare tradiționale și cu sigla orașului Mioveni.

  • Cula Racovița se află în cartierul cu același nume, fiind o construcţie întărită, specifică acestei zone, înălţată în anul 1797, sub forma unui cub cu trei nivele. Ctitorită în 1850 de preotul Nicolae Racoviceanu, cu arcade în stil bizantin. Cula Racovița are o formă paralelipipedică, sub formă de turn, cu bază pătrată, cu latura de 8.5m și înălțime considerabilă de circa 20m. Grosimea zidurilor este de aproximativ un metru.

  • Mănăstirea Vieroş din Mioveni. O echipă de arheologi de la Muzeul Judeţean Argeș a descoperit vestigii vechi de câteva sute de ani la operă a boierilor Goleşti datând din anii 1573-1575. De asemenea, săpăturile au pus în evidenţă urme ale unor construcţii din secolele XVI, XVIII și XIX (anexe ale mănăstirii). A fost identificat, de asemenea, şi traseul unui canal de aducţiune a apei, construit la începutul secolului al XVIII-lea. Cercetările arheologilor au mai scos la iveală plăci de teracotă pe care sunt reprezentate un vultur bicefal, un scut încadrat de patru capete de turc.

  • Mânăstirea Corbii de Piatră, o bijuterie a județului Argeș. Este cea mai veche mănăstire rupestră din ţara noastră săpată într-un perete masiv de stâncă (secolul XIV). Ea găzduiește cel mai vechi ansamblu de pictură (700 de ani) și este singurul lăcaș de cult din România care are două altare funcționale pe același naos. Cale de acces: Câmpulung – DN73 – (spre Curtea de Argeș) – Domnești – DJ 731 (spre Nucșoara) – sat Jgheaburi.

  • Mânăstirea Valea Mânăstirii, pe DN73 spre Câmpulung, o mânăstire ortodoxă, mai puțin cunoscută, însă de o minunație rară, aflată în satul omonim din comuna Țițești, județul Argeș. Mânăstirea este viețuită de călugări, cu toate că numărul acestora este unul deosebit de mic (anul 2009 gasește mânăstirea cu doar 3 viețuitori).

  • Parcul dendrologic Mihăesti este situat în localitatea cu același nume, ocupând o suprafață de 65 ha. Reprezintă o amenajare dendrologică și peisagistică de excepție, opera a ilustrului inițiator de rezervații naturale naționale ing. Iuliu Moldovan, al cărui bust este amplasat în zona centrală a parcului. Lucrările de amenajare au început în perioada 1895-1901, iar in 1935 se creează partea dendrologică.

  • Mănăstirea Aninoasa este un monument istoric și arhitectural de tradiție brâncovenească, suprinzător de frumoasă și elegantă. Numele mănăstirii și al localității provine de la pădurile de arini, care se întindeau pe colinele din imprejuri și se prezinta ca un ansamblu arhitectonic de tradiitie brâncovenească, având o incintă dreptunghiulară prevăzută cu un turn-clopotnită, chilii și paraclis, construită în anul 1677, de către boierul clucer Tudoran Vlădescu.

  • Castul Roman Jidova, în apropiere de Câmpulung, cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus, fiind singura edificată din piatră.

  • Biserica Sf. Iacob și Ansamblul Bărăția Câmpulung cu hramul Sfântul Iacob, este un monument istoric și de arhitectură din municipiul Câmpulung. Edificiul, construit în secolul al XIII-lea, este cel mai vechi lăcaș de cult al Diecezei de București

  • Muzeul Municipal Câmpulung a fost oficial înfiinţat în 1889 prin decret semnat de Grigore Tocilescu, directorul de atunci al Comisiei monumentelor istorice şi a fost printre primele muzee din România.

  • Mânăstirea Negru Vodă din Câmpulung-Muscel. Aceasta a fost ctitorită în anul 1215, prin tradiție de către Radu Negru Voievod. Mai apoi, a fost rezidită de Basarab I și fiul său, Nicolae Alexandru, urmând a fi recladită de Matei Basarab, când devine și mânăstire.

  • Meteora României sau Schitul Cetățuia Negru Vodă. Situată la 22 km sud-est de Câmpulung, pe şoseaua naţională Câmpulung-Târgovişte-Bucureşti, pe frumoasa vale a Dâmboviţei,  între satele Cetăţeni şi Coteneşti. Accesul din DN73A se face pe o potecă montană. Traversam un pod și începem să urcam (spre dreapta) serpentinele ce duc la mânăstire. Cum ieși din comuna Cetățeni, brusc în fața ta, se va arăta un relief aparent ciudat, diferit dar impresionant. Este modalitatea naturii de a te avertiza că urmează ceva frumos și unic, un loc special din județ, Schitul Cetățuia Negru Vodă.

  • Mânăstirea Nămăieşti. De la Câmpulung plecăm la Rucăr, ne oprim câteva minute la Nămăești, la mânăstirea de călugărițe. Legendele mânăstirii unesc povestea bisericuţei din grotă de un păstor care ar fi dormit cu oile pe stânca în care este dăltuită biserica. Se spune, din bătrâni, că acestuia i s-ar fi arătat în timpul nopții însăşi Maica Domnului, care i-ar fi cerut să sape în piatra de sub el pentru a ajuge la locul unde era ascunsă o veche icoană. Distanța Câmpulung – Mănăstirea Nămăiești: cca 8km; cca 1km de la DN73 (giratoriu Holcim)

  • Mausoleul de la Mateiaș. Ansamblul Monumental de la Valea Mare este situat pe DN73/Dealul Mateiaș - Comuna Valea Mare-Pravăţ (între Dragoslavele și Câmpulung). Distanța Câmpulung – Mausoleul Mateiaș: cca 11km. Mausoleul de la Mateiaș este dedicat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, fiind unul dintre cele mai cunoscute mausolee ale eroilor din România. Acolo regăsim inscripția pe o piatră: „Pentru onoarea patriei și a drapelului, pentru făurirea unității României, noi am aparat pământul sfânt al țării, lăsându-vă vouă, generațiile viitoare, o națiune liberă și independentă". După aproximativ 30 minute de drum intrăm în Rucăr, o comună mare, aproape un orășel, așezat sub strașina Carpaților, la răspântia a două ape, în una din cele mai încântătoare văi ale județului.

  • Cheile Dâmbovicioarei. Cel mai important afluent al Dâmboviței ce izvorăște din versantul sudic al Vf. La Om (2230 m), Dâmbovicioara a săpat harnică în formațiunile de roci un canion mirific ce se întinde pe o lungime de 6 kilometri. Eroziunea apelor râului a creat cele mai ciudate forme de-a lungul cheilor, cu turnuri, goluri și creste ascuțite, Cheile Dâmbovicioarei.

  • Pestera Dambovicioara este situată în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, în zona localității Dambovicioara, fiind una dintre cele mai cunoscute pesteri de la noi din tara. Pestera s-a format în calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor Paraului Dambovicioarei. Acum este o pestera uscata, paraul croindu-si o alta albie de varsare. Desi pestera nu impresioneaza prin lungime, aceasta este cea mai mare si mai reprezentativa pestera din zona cu o lungime de 550 metri. Este o pestera calda, cu 10 – 12 °C tot timpul anului, cu umiditate moderata si este strabatuta de un usor curent de aer.

  • Rezervația de grupuri statuare de pe Dealul Sasului este situată în apropierea localității Podu Dâmboviței, pe Dealul Sasului sau Oratei (dupa denumirea veche). În cadrul rezervației se află casa dramaturgului Paul Everac, alături de care se găsește un teatru de vara și o rezervație de busturi din piatra.

  • Barajul Pecineagu. Despre acesta se spune că este unul din cele mai bine gândite proiecte în ceea ce privește evacuarea apei, cât mai repede și cât mai sigur. Se află o altitudine de 1117 metri și este considerat cel mai mare baraj de acramonte din Europa și se numără în primele 10 din lume. Printre criterii se regăsesc: înălțimea,  anul contrucției, respectiv 1984. Are o suprafață de 182 de hectare si poate cumula până la 63 de milioane mc de apă. Se ajunge relativ ușor, din Câmpulung Muscel spre Brașov pe DN73, până în comuna Podul Dâmboviței. La doar 25 de kilometri de baraj, aveți de parcurs un drum pietruit ce trece prin satul Sătic, unul din cele mai frumoase din zonă.

  • Culoarul Rucăr- Bran, renumit pentru peisajele sale naturale

4. Lungimea totala a rutei: aproximativ 100 Km

5. Durata: Pitești-Rucar/Bran: aproximativ 3 h

6. Beneficiarii: Grupurile țintă constau în totalitatea turiştilor existenţi şi potenţiali, care doresc să viziteze zona Pitești, Argeșelului și Culoarul Rucăr- Bran şi să se informeze în legătură cu istoria obiectivelor turistice, cu obiceiurile şi tradiţiile din zonă, etnografie, să îşi petreacă timpul liber şi să se relaxeze aici.

7. Descrierea rutei: O zi petrecută în mijlocul naturii este întotdeauna o idee perfectă. Dacă și cadrul natural ales este unul de poveste, atunci ideea are toate șansele să se transforme într-o experiență de neuitat. Un traseu spectaculos cu o serie de serpentine până la mausoleul cu acelaşi nume. După încă câţiva km de curbe stânga-dreapta urmează o porţiune mai potolită până ajungem în Rucăr. Peisajul oferit de Cheile Dâmbovicioarei este fermecător. Vei descoperi zone pline de verdeață și zone de stâncarie care-ți vor da senzația că drumul se îngustează în fața ta sau că se închide pur si simplu. Bucata Rucăr – Bran este o plăcere atât datorită curbelor cât şi peisajelor pe care le oferă. Traseul oferă multe zone de popas cu vederi splendide, ideale pentru a fotografia munţii Carpaţi.

8. Transport: autoturism propriu, autocar, microbuz.

9. Localități de tranzit: Mioveni-Țițești-Mihăiești-Aninoasa-Câmpulung- Valea Mare-Pravăţ-Rucăr.

10. Unități de cazare și de alimentație: Cofetăria Iepurașul; Pensiune-Restaurant Piatra Craiului ; Hotel Dealul Sasului.

11. Posibilități de agrement: Vâltoare sau moară pe apă funcțională, veche de 250 de ani – Rucăr ; Trasee turistice în Masivul Piatra Craiului unde putem întâlni exponate florale rare precum Florea de Colț sau Garofița Pietrei Craiului ; Complex sportiv Ceramus Câmpulung: construit pe locul vechii fabrici de căramidă, complexul oferă cazare, terenuri tenis de câmp, minigolf, activități de echitație, pescuit, boardgames, cicloturism, off road, ateliere de pictură.

12. Centre de informare turistica: Pitești, Câmpulung.