Proiectul "Muzeul Judetean Arges - moștenire culturală, istorie și continuitate"

 

FISA TEHNICA A PROIECTULUI

Titlul proiectului : Muzeul Judetean Arges - mostenire culturală, istorie si continuitate

Proiect finantat prin  Programul Operational Regional 2007 – 2013, DMI 5.3. "Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, în scopul cresterii atractivitătii României ca destinatie turistică"

Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritoriala Judetul Arges

Valoare totala: 1.039.687,92 lei

Obiectivul specific al proiectului îl constituie valorificarea potentialului turistic al Muzeului Judetean Arges, prin promovarea identitătii culturale - componentă a mediului antropic, în scopul cresterii gradului de atractivitate, ca destinatie turistică, a judetului Arges.

În vederea atingerii acestor obiective, respectând functiile Muzeului Judetean Arges, privind tezaurizarea, conservarea informatiilor si a mărturiilor materiale, considerând pozitionarea geografică a Argesului si vitalitatea sa culturală favorabile, turismul reprezintă exponentul principal al valorificării si promovării produsului turistic „Muzeul Judetean Arges - mostenire culturală, istorie si continuitate".

Pentru promovarea produsului turistic "Muzeul Judetean Arges - mostenire culturală, istorie si continuitate", un instrument cu impact puternic national, este considerată organizarea celor două evenimente:

- „Noaptea Muzeului Argesean"

- „Festivalul Dinu Lipatti".

Evenimentul „Noaptea Muzeului Argesean" constă în derularea programelor speciale si a ghidajelor prezentate de muzeografi. Deschiderea va debuta cu un spectacol muzical de exceptie, o explozie a focurilor de artificii si bineînteles cu o invitatie pentru vizita nocturnă (rămân deschise până după miezul noptii expozitiile permanente).

Se vor vernisa (deschide) trei expozitii temporare:

- „Civilizatii medievale" - expozitie organizată de Sectia de Istorie, vor fi expuse hărti medievale, obiecte de îmbrăcăminte, podoabe, piese arhitecturale, arme si mobilier

- „Pictori argeseni, din nou acasă" - expozitie retrospectivă la Galeria de Artă "Rudolf Schweitzer - Cumpăna"

- „Fortificatiile de granită ale tării Românesti" - expozitie organizată de Sectia de Istorie, punând în valoare cetătile Poienari si Oratea"

Festivalul Dinu Lipatti va aduce în atentia turistilor, atât valorile pianistice si muzical interpretative ale actului artistic, cât si pe cele componistice.

Ca activitate a proiectului, evenimentul a fost conceput în perspectiva dimensiunii nationale, fiind structurat pe trei sectiuni: pian, vioară si canto. Participantii vor fi studenti ai universitătilor muzicale din România si instrumentisti consacrati. Acestia vor sustine concerte si recitaluri, la casa memorială Dinu Lipatti si în alte locatii din judetul Arges (Pitesti, Câmpulung, Curtea de Arges si Costesti).

Pentru a oferi vizibilitate Muzeului Judetean Arges si pentru a prezenta judetul Arges ca o destinatie turistică atractivă la nivel regional si national, a fost demarata o campanie de promovare, prin mai multe canale specifice: mass-media – televiziune prin difuzare spoturi si prin participare la emisiuni cu specific turistic; printuri de mici si mari dimensiuni: pliante, vederi, calendare buzunar, calendare birou, semen  de carte, mape prezentare, banner flag; realizare portal de informatii;  realizare album foto, film documentar si carte cu specific turistic;  participare la târg de profil cu impact national.