Programul activităților cultural - artistice în perioada 9 - 14 martie 2024

 

Spectacole de teatru, lansări de carte, ateliere și expoziții, tradiții și obiceiuri... . Acestea sunt doar o mică parte din activitățile cultural - artistice organizate de către instituțiile subordonate ale Consiliul Județean Argeș, în perioada 9 - 14 martie.

 

SÂMBĂTĂ, 9 MARTIE

 

 

# Ora 11:30 - RIDICHEA URIAȘĂ, Teatrul "Al. Davila", Sala Studio ,,Liviu Ciulei"      

 

Autor | după o poveste populară rusă                                                         

Regia artistică | Florin Dumitru

Adaptarea | Cristina Dumitru

Scenografia | Mihaela Dinu Pițigoi

Ilustrația muzicală | Remus Negoșanu

Durata spectacolului | 35 min.

Vârsta acceptată + 3 ani

 

Distribuția:

Andreea Botescu - Boțîrcă, Ionuț Oanță, George Slătioreanu, Cristina Muscalu, Mihai Savu, Alina Diaconu, Gabriela Roșu, Aura Floroiu.

 

RIDICHEA URIAȘĂ este povestea plină de haz despre bunicul care a plantat, în grădina sa, o sămânță de ridiche. Leguma a crescut neobișnuit de mare, iar când bunicul a vrut să scoată ridichea din pământ nu a putut răzbi de unul singur. A chemat-o în ajutor pe bunica, dar în zadar s-au chinuit pentru că ridichea nici nu se urnea din pământ.

A venit și nepoțica să îi ajute, dar ridichea era atât de bine înfiptă în pământ încât nu a fost    chip să fie clintită.

Copiii se amuză teribil de acțiunea poveștii mai ales atunci când, în grădina bunicului, vin pisica, șoricelul și cățelul, ca să dea ajutor.

În cele din urmă, împreună, reușesc să scoată din pământ ridichea buclucașă.

Spectacolul vine cu o lecție importantă pentru micii spectatori, aceea a solidarității fiind foarte bine cunoscut faptul că ,,unde-s mulți puterea crește".

 

SPECTACOL SOLD OUT

 

# Ora 18.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează spectacolul HORA SATULUI, în acordurile Orchestrei Doina Argeșului, în comunele Boteni, Domnești și Hârsești.

 

# Ora 19:00 - SALONUL DE URÂȚIRE,  Teatrul "Al. Davila", Sala Mare

 

Autor | Venerus Popa

Scenariul și regia artistică | Traian Savinescu

Scenografia | Miruna Varodi

Muzica și aranjament orchestral | Dan Dimitriu

Coregrafia | Florin Fieroiu

Lighting design | Lucian Moga

Asistent regie | Andreea Drugulescu

Vârsta acceptată +12

 

Distribuția:

Vlad Popescu, Mirela Popescu, Petrișor Diamantu, Florin Dobre, Gogu Preda, Paula Chirilă, Cătălin Mirea, Alina Diaconu, Daniela Marinache, Marius Furtună, Robert Tudor, Adriana Drugulescu, Iulia Pupezescu, Ioana Podăreanu, Andreea Drugulescu, Luana Lute, Adrian Duță, Cornelia Niculescu, Dan Andrei, Ion Puiu Mărgescu, Marius Pieca, Cristina Neacșu, Claudia Zamfir, Marius Bălan, Cristian Lincan, Andreea Dragnea, Lorena Sandu, Ruxandra Dimulescu, Maria Popa, Vlad Sandu, Valentin Dobriță, George Diaconescu, Anton Dumitru, Alexandru Iordache, Robert Fulfuc, Bogdan Giurea, Vicemțiu Perniu, Ionuț Mihalcea, Ștefan Gilă, Alin Petra, Bogdan Folea, Răzvan Mihăiță.

 

În curând, la commandă: motor! ... o armată de actori, muzicanți, cântăreți și dansatori, se va pune în mișcare, gata de filmare! Se toarnă chiar pe scena mare a Teatrului, într-un format de studio, secvențe dintr-un show care vă va lăsa tablou! Că-l veți lua cu voi, ca bun de povestit, sau îi veți da un scurt delete, ștergându-l din memorie, cu gusturile personale nu e de glumit! Sâmburele discordiei în jurul căruia se-nvârte ca un carusel, povestea, este "Salonul ...", căruia unii glumeți, gata să dea, totuși, buluc, îi spun, "de frumusețe", de "nou look" ... alții, mai țepeni, fără șovăire, îi zic "salon de urâțire"!

Așa cum unii-n spatele machiajului de-o palmă, al urâtului, au ochi de-a desluși ascunse frumuseți, alții resping, refuză categoric să accepte că în jur se schimbă fața lumii, și nu neapărat  așa cum și-ar dori-o bunii. N-om ține parte unuia sau altuia, ci vom lăsa ca bunul simț și bunul gust să hotărască balanța cum să-ncline. Ca răsfoind paginile fine ale unei reviste Style, ca savurând un cocktail la un party, sau      admirând ținute trendy pe un podium, așa ar trebui să vă simțiți la show!

Iar când artiștii vă vor și bine-dispune, nu fiți simandicoși și rezervați, aplaudați!

Biletele se pot achiziționa de la Agenția teatrală sau accesând linkul

https://www.mystage.ro/spectacole/salonul-de-uratire-4277?af=57

 

DUMINICĂ, 10 MARTIE

 

# Ora 11:30 - SCUFIȚA ROȘIE, Teatrul "Al. Davila", Sala Studio ,,Liviu Ciulei"      

 

Adaptare după Frații Grimm

Dramatizarea | Carmen Călin

Regia artistică | Andreea Botescu-Boțîrcă și Mihai Savu

Scenografia | Mihaela Dinu Pițigoi

Muzica | Florin Dumitru

Regia muzicală | Remus Negoșanu

Durata spectacolului 40 min.

Vârsta acceptată + 3 ani

 

Distribuţia:

Andreea Botescu - Boțîrcă, Cristina Muscalu, Aura Floroiu, George Slătioreanu, Mihai Savu.

 

Unul dintre basmele copilăriei, care a traversat mări, țări și generații, care a încântat milioane de copii și a rămas întipărit în memoria colectivă și totodată nostalgică a părinților și bunicilor, este "Scufița Roșie". Actorii de la "Așchiuță" dau viață personajelor din "Scufița Roșie", celebra poveste culeasă din folclorul      european de către frații Grimm. Basmul descrie aventura unei fetițe pe care   mama o trimite cu mâncare la bunica bolnavă. Pe drum, fetița iese din ascultarea    mamei și se abate de la calea stabilită. Lupul este personajul negativ care, în final, primește pedeapsa meritată pentru răutatea lui. Este un basm cu tâlc, transpus fermecător în scenă de actorii care reușesc să le transmită spectatorilor mesajul că, în cele din urmă, binele învinge răul.

 

SPECTACOL SOLD OUT

 

# Ora 19:00 - CUMETRELE, Teatrul "Al. Davila", Sala Mare

 

Autor | Michel Tremblay

Regia artistică | Attila Vizauer

Scenografia | Roxana Răduț și Andrei Răduț

Coregrafia | Vava Ștefănescu

Durata spectacolului 120 min.

 

Distribuția:

Mirela Popescu, Andreea Drugulescu, Paula Chirilă, Daniela Butușină, Adriana Drugulescu, Cornelia Niculescu, Daniela Marinache, Olga Podaru, Alina Diaconu, Mirela Dinu, Luana Lute, Ramona Olteanu.

 

De-a lungul timpului, spectacolul ,,Cumetrele" a fost pus în scenă în diferite viziuni scenice        și distribuții, dar, de fiecare dată, a încântat publicul care a savurat și textul și prestația actoricească. Piesa ce poartă amprenta regizorală a lui Attila Vizauer este o adevărată ispită pentru public, o chemare la o seară de bună dispoziție și umor. La o întâlnire așa... ,,ca între fete", cele douăsprezece personaje feminine își trădează adevăratul caracter. Motivul este unul cât se poate de serios: bucuria uneia stârnește invidia celorlalte. Germaine are norocul unui câștig uriaș. Își face planuri, visează la schimbări majore și la obiecte luxoase, dar dorește să împărtășească bucuria câștigului și cu ,,prietenele" sale. Întâlnirea lor devine un prilej de eliberare a frustrărilor, de discuții aprinse. Pe toată durata ,,petrecerii", ies la iveală probleme personale, traume, neîmpliniri sufletești și sentimente reprimate.

Publicul face cunoștință cu tipologii diferite, personaje care posedă arta fățărniciei, care consideră că  ,,barul e drumul spre infern", iar promisiunile pe care le fac sunt mai mereu deșarte. Spectacolul este o continuă discuție între femei cu caractere total opuse.   Michel Tremblay a strecurat în textul său o virgină și o femeie extrem de darnică, femei habotnice și femei fără nicio teamă de cele sfinte, mamă și fiică, soacră și noră. Conversația dintre acestea este condimentată cu bancuri fără perdea, cu apropouri și vorbe directe, cu sfaturi de viață și ironii cât cuprinde, astfel încât se face haz de necaz, iar spectatorii au parte de o comedie pe cinste.

Vă invităm la o porție generoasă de umor!

Biletele se pot achiziționa de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link

https://www.mystage.ro/spectacole/cumetrele-4024?af=57

 

MARȚI, 12 MARTIE

 

# Ora 13:00 -  Lansarea volumului "Stela", autoare – SIMONA GOȘU. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala de Conferințe)

# Ora 16:30 - BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR. BUNELE MANIERE LA PETRECERE: GAZDA ȘI MUSAFIRUL - Activitate educativă, destinată copiilor cu vârstele cuprinse între 5 – 6 ani. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor)

 

MIERCURI, 13 MARTIE

 

# Ora 15:00 - TINERII DESCOPERĂ EUROPA - Activitate interactivă, privitoare la oportunitățile existente pentru tineri la nivel european – programe, concursuri, inițiative ale Uniunii Europene. (Școala Gimnazială"Alexandru Davila")

 

JOI, 14 MARTIE

 

# Ora 10:30 -  PIC! PAC! POC! - Atelier de logopedie - grupa mare Albinuțe - activitate desfășurată în cadrul parteneriatului cu GPP "Dumbrava Minunată". (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor)

 

VINERI, 15 MARTIE

 

# Ora 10:00  - LUMEA ZÂNELOR ȘI A VRĂJITOARELOR DIN POVEȘTI - Activitate educativă - grupa mică - desfășurată în cadrul parteneriatului cu GPP"Luminișul Pădurii". ("GPP Luminișul Pădurii")

 

Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș:

 

  • 11 - 16 martie: PERSONALITĂȚILE LUNII MARTIE - Expoziție de carte din colecțiile Bibliotecii Județene Argeș, avându-i în prim-plan pe ALEXANDRU MACEDONSKI (14 martie 1854 – 24 noiembrie 1920) și pe EUGEN IONESCU (26 noiembrie 1909 – 28 martie 1994). (Holul BJA)

  •  8 - 16 martie: MĂRȚIȘOARELE PRIMĂVERII - Expoziție de obiecte lucrate manuale de elevii Școlii Gimnaziale "Petre Țuțea" din Boteni, expoziție dedicată Mărțișorului. (Holul BJA)

  •  11 - 16 martie: MARI ROMÂNI. CHIPURI ȘI IDENTITĂȚI - Expoziție de grafică, realizată de ADINA ROMANESCU, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala București. (Holul BJA)

  •  11 - 16 martie: EDIFICII ECLEZIASTICE - Expoziție de reproduceri după fotografii din revistele: Boabe de grâu (1932-1934), Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice (1927, 1934, 1935), Literatură și Artă Românească (1896 – 1898), Monumente istorice și de artă (1976, 1983), Vatra (1939), Viața ilustrată (1936 – 1937). (Holul BJA, Etajul al II-lea)

11 martie / 14 martie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE - Grupaj de poeme din creația scriitorului COSTEL STANCU; recenzia lucrării "Epoca postomdernismului. Riscuri. Vulnerabilități. Progres", autor – conf. univ. dr. MARIUS ANDREESCU. (Rubrică online)

 

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

 

  • Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran - Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran.

  • Expoziție de pictură Portrete ale doamnelor de demult. Mister și rafinament (6 martie - 15 iunie). Expoziția se va realiza în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Tablourile sunt expuse în Conacul familiei Golescu.

  • Expoziția temporară În curtea bunicilor. Expoziție organizată în colaborare Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Desenele sunt expuse la secția de etnografie din cadrul Muzeului Câmpulung -Muscel.

  • Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frederich Chopin. Expoziția realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.

  • Expoziție de costume populare din patrimoniul Muzeului Golești.

  • Expoziție de desene și grafică „Doar oameni". Expune Ion Fuscel, restaurator Muzeul Municipal Câmpulung Muscel.

  • Expoziția de pictură Intuiție aparținând artistului plastic Dana Ciucă. Curatorul expoziției: Nicoleta Popa Grigore.

  • Expoziția temporară Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu.

  • Expoziție temporară Labirintul poveștilor cu explicații în patru limbi (română, engleză, germană, franceză). Proiect fotografic de aducere în actualitate a poveștilor populare. Expoziție organizată în colaborare cu Colegiul Național Vlaicu - Vodă, Curtea de Argeș și Asociația Rest.Art.

  • Expoziția temporară Constelații românești tradiționale, organizată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare (proiect de revitalizare a astronomiei populare românești) - iulie - septembrie.

  • Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului - sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";

  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș.

Program de vizitare:

Vara: 09.00 - 18.00 (1 aprilie - 31 octombrie)

Iarna: 08.00 - 16.00 (1 noiembrie - 31 martie)

Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).

 

Muzeul Județean Argeș:

 

  • Expoziție temporară de pictură „Flori pentru mama";

  • Expoziție de grafică „Rudolf Schweitzer-Cumpăna- 49 de ani de la moartea artistului"- expoziție temporară, (Galeria Națională de Artă Naivă);

  • Expoziție de grafică „Sibiul în viziunea noastră" - expoziție temporară - (Galeria Națională de Artă Naivă);

  • Exponatul lunii", Stârcul roșu (Ardea purpurea Linnaeus, 1758);

 

  • Expoziția Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44);

Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

 

  • Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor);

Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

 

  • Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor)

Program de vizitare: luni - duminică, 9.00-19.00

 

  • Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș);

Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

 

  • Expoziția Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș);

Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

 

  • Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

Program: luni - duminică: 9.00 - 19.00

 

  • Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)

Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 - 17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.