Prezentare generala Infoturism Evenimente
Gala Excelenței în Argeș - 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 14 - 21 iunie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 07 - 14 iunie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 31 mai - 07 iunie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 24 - 31 mai 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 18 - 24 mai 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 09 - 17 mai 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 26 - 30 aprilie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 19 - 26 aprilie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 12 - 19 aprilie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 06 - 12 aprilie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 30 martie - 05 aprilie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 22 - 29 martie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 15 - 22 martie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 9 - 14 martie 2024 Programul evenimentelor cultural - artistice în perioada 1 - 8 martie 2024 Programul evenimentelor cultural-artistice în perioada 23 februarie - 1 martie 2024 Programul activităților cultural - artistice în perioada 17 - 23 februarie 2024 Programul activităților cultural – artistice în perioada 9 - 17 februarie 2024 Programul evenimentelor cultural-artistice în perioada 2 - 9 februarie 2024 Arhiva evenimente
 

 


Programul activităților cultural - artistice în perioada 24 - 31 mai 2024

 

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați și în zilele următoare la o serie de evenimente organizate de instituțiile de cultură subordonate. Iată programul complet al activităților cultural - artistice în perioada 24 - 31 mai 2024.

 

VINERI, 24 MAI

 

Ora: 19.00 - DRAGOSTE ȘI PROGRES - „Viața bate teatrul!"…cam așa am putea parafraza acțiunea producției DRAGOSTE ȘI PROGRES, pusă în scenă la Teatrul "Alexandru Davila" de inspiratul regizor Cătălin Saizescu, fiul celebrului regizor de film Geo Saizescu. Întregul spectacol se petrece pe o scenă de teatru, atât la propriu, cât și la figurat. Cele șase personaje sunt deliciul acestei comedii ce face trimitere la o perioadă în care fiecare domeniu de activitate era supervizat de un cenzor. Textul scris de Bogdan Adrian Toma are în centrul său trei actori, un regizor, o scriitoare și un cenzor. Visul comun al artiștilor, de a face un spectacol cu care să plece în turneu în străinătate, depinde doar de decizia cenzorului care nu este deloc ușor de convins. Tot ce se întâmplă pe parcursul pregătirii spectacolului devine „o chestie de joc psihologic" în avanpremiera unei vizionări de la minister. Fiecare dintre personaje încearcă să condimenteze jocul scenic impunându-și personalitatea și convingerile. Doar așa se explică... PROGRESUL. Finalul este complet neașteptat deoarece personajele implicate în realizarea producției artistice își forțează norocul și, din cauza ambiției exagerate, sunt ei înșiși prinși în propria capcană. Pentru succesul acestei producții, regizorul Cătălin Saizescu mixează, într-o notă originală, experiența personală cu veleitățile artistice ale echipei ce se află în distribuția producției DRAGOSTE ȘI PROGRES. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" – Sala Studio „Liviu Ciulei"

 

SÂMBĂTĂ, 25 MAI

 

Ora: 11.30 - FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI - Universul creat de poveștile lui Ion Creangă și-a clădit trăinicia pe mesajele transmise. Pe de o parte copii savurează aventurile personajelor, iar pe de altă parte învață, în cel mai plăcut mod, lecții importante de viață. ,,Fata Moșului și Fata Babei" este basmul care îi învață pe copii să facă diferența dintre bun și rău, dintre frumos și urât, despre generozitate, empatie și hărnicie. O poveste pentru cei mici predată, cu mare artă, de cei mari. Vă așteptăm cu drag! (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" – Sala Studio „Liviu Ciulei"

Ora: 19.00 - SALONUL DE URÂȚIRE - STUDIOUL de TEATRU - FILM "Alexandru Davila" PITEȘTI, prezintă! În curând, la comanda: motor! ... o armată de actori, muzicanți, cântăreți și dansatori, se va pune în mișcare, gata de filmare! Se toarnă chiar pe scena mare a Teatrului, într-un format de studio, secvențe dintr-un show care vă va lăsa tablou! Că-l veți lua cu voi, ca bun de povestit, sau îi veți da un scurt delete, ștergându-l din memorie, cu gusturile personale nu e de glumit! Sâmburele discordiei în jurul căruia se-nvârte ca un carusel, povestea, este "Salonul ...", căruia unii glumeți, gata să dea, totuși, buluc, îi spun, "de frumusețe", de "nou look" ... alții, mai țepeni, fără șovăire, îi zic "salon de urâțire"! Așa cum unii-n spatele machiajului de-o palmă, al urâtului, au ochi de-a desluși ascunse frumuseți, alții resping, refuză categoric să accepte că în jur se schimbă fața lumii, și nu neapărat așa cum și-ar dori-o bunii. N-om ține parte unuia sau altuia, ci vom lăsa ca bunul simț și bunul gust să hotărască balanța cum să-ncline. Ca răsfoind paginile fine ale unei reviste Style, ca savurând un cocktail la un party sau admirând ținute trendy pe un podium, așa ar trebui să vă simțiți la show! Iar când artiștii vă vor și bine-dispune, nu fiți simandicoși și rezervați, aplaudați! (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare)

 

DUMINICĂ, 26 MAI

 

Ora 11.30 - SCUFIȚA ROȘIE - Unul dintre basmele copilăriei, care a traversat mări, țări și generații, care a încântat milioane de copii și a rămas întipărit în memoria colectivă și totodată nostalgică a părinților și bunicilor, este "Scufița Roșie". Actorii de la "Așchiuță" dau viață personajelor din "Scufița Roșie", celebra poveste culeasă din folclorul european de către frații Grimm. Basmul descrie aventura unei fetițe pe care mama o trimite cu mâncare la bunica bolnavă. Pe drum, fetița iese din ascultarea mamei și se abate de la calea stabilită. Lupul este personajul negativ care, în final, primește pedeapsa meritată pentru răutatea lui. Este un basm cu tâlc, transpus fermecător în scenă de actorii care reușesc să le transmită spectatorilor mesajul că, în cele din urmă, binele învinge răul. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" – Sala Studio „Liviu Ciulei")

Ora: 19.00 - CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT - CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT este alegerea făcută de Sorin Militaru, un regizor cu palmares valoros, pentru scena Teatrului "Alexandru Davila". Spectacolul, bazat pe textul scriitorului austriac de origine bulgară Dimitré Dinev, este o tragicomedie care provoacă privitorul la o meditație profundă despre viață și moarte. Întreaga acțiune se desfășoară la un priveghi unde prietenii defunctului caută să respecte obiceiurile din spațiul balcanic specifice acestui eveniment. Scena de început îl are în prim plan chiar pe Nikodim, defunctul, în momentul în care încearcă să treacă spre lumea de dincolo, dar nu are banii necesari să facă plata barcagiului. Tot ce urmează face trimitere fie la ritualul priveghiului, fie la diverse neîmpliniri ale vieții protagoniștilor (cei patru prieteni, colegi de șantier cu Nikodim, soția defunctului, bocitoarea, muzicantul și o stripteuză). Balanța se înclină, periodic, către cele lumești versus cele din lumea de dincolo, iar priveghiul devine motiv de jale, de distracție, de reflecție. În tot acest context, muzica este un necesar obligatoiu. Afectați de moartea prietenului, dar copleșiți de problemele personale, protagoniștii acțiunii ajung, în unanimitate, la concluzia că ,,timpul nu mai are nicio importanță" și că ,,moartea aduce cu adevărat seceta în sufletul oricui". Sorin Militaru și-a ales actori cu experiență și, împreună, vă propun această producție care nu doar sugerează, ci evidențiază clar: CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).

 

MARȚI, 28 MAI

 

Orele: 09.00 - 11.00 - CORPUL UMAN - Activitate educativă, desfășurată în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu din Pitești. (Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora: 13.00 - EVENIMENT EDITORIAL  - Conferință susținută de scriitorul BOGDAN SUCEAVĂ, având ca puncte de referință romanele Venea din timpul diez și Avalon. Secretele emigranților fericiți. (Sala de Conferințe - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora: 14.00 - MICUL CETĂȚEAN ÎNVAȚĂ SĂ ACORDE PRIMUL AJUTOR - Activitate educativă, desfășurată în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială Naum Râmniceanu din Corbi. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora: 16.30 - BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR: FAMILY TIME - Activitate educativă, dedicată copiilor cu vârstele cuprinse între 6 – 8 ani, la care participă și părinții acestora. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

 

MIERCURI, 29 MAI

 

Ora: 10.00 - REGII ȘI REGINELE ROMÂNIEI - Activitate educativă, desfășurată în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu din Pitești. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 – 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)

 

JOI, 30 MAI

 

Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 – 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)

 

VINERI, 31 MAI

 

Ora: 16.30 - TÂNĂR ÎN EUROPA - Sesiune de informare, privitoare la oprtunitățile puse la dispoziție tinerilor de Uniunea Europeană, sub formă de programe, concursuri și inițiative de formare profesională și personală. (Școala Gimnazială Adrian Păunesc - Biblioteca Județeană Argeș)

 

Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș:

 

  • 24 - 31 mai: FELICITĂRI VINTAGE - Expoziție de felicitări, prilejuită de Sărbătorile Pascale și realizată pe bază de facsimile după cartea poștală veche (1900-1930), existentă în fondul Secției Colecții Speciale. (Holul BJA)

  • ​​24 - 31 mai: STEMA ROMÂNIEI - ORIGINE ȘI EVOLUȚIE - Expoziție de reproduceri fotografice din Revista Boabe de grâu, reprezentând evoluția stemei României, de la 1390 până la 1921. (Hol Etajul al II-lea)

 

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

 

  • Expoziția Portul popular din Argeș și Mușcel organizată de Muzeul Golești la Muzeul de Artă Populară Constanța.

  • Expoziția temporară Dobrogea - multiculturalitate etnică. Expoziția, realizată în colaborare cu Muzeul de Artă Populară Constanța, va putea fi vizitată între 10 mai - 14 iulie în sala Etnografie a Muzeului Golești.

  • Expoziție temporară Mari actori - esențe imateriale (portrete din lut) (24 aprilie - 18 iunie). Lucrările aparțin lui Aurelian Bădulescu, modelator în lut.

  • Expoziția temporară Icoana pe sticlă la cumpăna vremii (15 aprilie - 16 iunie). Expune artist plastic Ioana Alexe, curator Nicoleta Popa Grigore

  • Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran, Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie)

  • Expoziție de pictură Portrete ale doamnelor de demult. Mister și rafinament (6 martie - 15 iunie). Expoziția se va realiza în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Tablourile sunt expuse în Conacul familiei Golescu.

  • Expoziția temporară În curtea bunicilor. Expoziție organizată în colaborare Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Desenele sunt expuse la secția de etnografie din cadrul Muzeului Câmpulung-Muscel.

  • Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frederich Chopin. Expoziția realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.

  • Expoziția temporară Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu.

  • Expoziție temporară Labirintul poveștilor cu explicații în patru limbi (română, engleză, germană, franceză). Proiect fotografic de aducere în actualitate a poveștilor populare.Expoziție organizată în colaborare cu Colegiul Național Vlaicu-Vodă, Curtea de Argeș și Asociația Rest.Art.

  • Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului - sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";

  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș.

Program de vizitare:

Vara: 9.00 - 18.00 (1 aprilie - 31 octombrie)

Iarna: 8.00 - 16.00 (1 noiembrie - 31 martie)

Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).

 

Muzeul Județean Argeș:

 

  • „Exponatul lunii", Nicolae Grigorescu, „Fata cu maramă";

  • Expoziție temporară de fotografie „Natura în imagini";

  • Expoziție temporară-Simfonia Culorilor;

 

  • Expoziția Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44);

Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

  • Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor);

Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

  • Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor)

Program de vizitare: luni - duminică, 9.00 - 19.00

  • Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș);

Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

  • Expoziția Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș);

Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

  • Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

Program: luni - duminică: 9.00 - 19.00

Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)

Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 - 17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.