Programul activităților cultural - artistice în perioada 12 - 18 octombrie 2024
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural - artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 12 - 18 octombrie 2024.
SÂMBĂTĂ - 12 OCTOMBRIE
Ora: 19.00 - CUMETRELE - La o întâlnire așa... ,,ca între fete", cele douăsprezece personaje feminine își trădează adevăratul caracter. Motivul este unul cât se poate de serios: bucuria uneia stârnește invidia celorlalte. Germaine are norocul unui câștig uriaș. Își face planuri, visează la schimbări majore și la obiecte luxoase, dar dorește să împărtășească bucuria câștigului și cu ,,prietenele" sale.
Întâlnirea lor devine un prilej de eliberare a frustrărilor, de discuții aprinse.
Pe toată durata ,,petrecerii", ies la iveală probleme personale, traume, neîmpliniri sufletești și sentimente reprimate. Spectatorii fac cunoștință cu tipologii diferite, personaje care posedă arta fățărniciei, care consideră că,,barul e drumul spre infern", iar promisiunile pe care le fac sunt mai mereu deșarte. Spectacolul este o continuă discuție între femei cu caractere total opuse. Conversația dintre acestea este condimentată cu bancuri fără perdea, cu apropouri și vorbe directe, cu sfaturi de viață și ironii cât cuprinde, astfel încât se face haz de necaz, iar spectatorii au parte de o comedie pe cinste. Piesa ce poartă amprenta regizorală a lui Attila Vizauer este o adevărată ispită pentru public, o chemare la o seară de bună dispoziție și umor. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare)
DUMINICĂ - 13 OCTOMBRIE
Ora: 19.00 - FĂT - FRUMOS DIN LACRIMĂ - Producția „Făt-Frumos din lacrimă" este o dramatizare după basmul poetului național Mihai Eminescu.
Textul este recomandat de programa școlară în vigoare. Este un basm cult care are ca sursă de inspirație basmul popular românesc, o poveste care ne-a încântat copilăria, provocându-ne imaginația și dorința de a citi.
„Făt-Frumos din lacrimă" a fost publicat pentru prima oară la 15 noiembrie 1870, în revista „Convorbiri literare" (Iași), apoi în volumul postum „Proză și Versuri" (Editor V.G. Morțun, Iași, 1890). Gabriel Apostol, regizor și actor cu o îndelungată experiență în lumea teatrului de animație, și Clara Dărângă, scenografa spectacolului, aduc pe scenă păpuși mici sau supradimensionate, în mânuire directă, combinate cu proiecții video, creând astfel o lume dinamică, vie, captivantă, unde Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana, Muma Pădurii, calul năzdrăvan, împărați și împărătese duc clasica luptă dintre bine și rău. Iar actorii-mânuitori reușesc să creeze imagini inspirate, modificând cu măiestrie semnificația inițială a obiectului (păpușa), generând metafore scenice cu un puternic impact emoțional. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).
MARȚI - 15 OCTOMBRIE
Ora: 16.30 - BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR. INVENȚII INSPIRATE DE NATURĂ - Activitate educativă, destinată copiilor cu vârstele cuprinse între 8 - 11 ani. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
MIERCURI - 16 OCTOMBRIE
Ora: 10.00 - CURCUBEUL EMOȚIILOR - Activitate educativă, la care participă copii de la GPP. Primii Pași din Pitești. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
JOI - 17 OCTOMBRIE
Ora: 12.00 - EVENIMENT EDITORIAL - Lansarea romanului "Ziarul de mâine", autoare: Mara Onel. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala de Conferințe).
Ora: 13.00 - Ziua patrimoniului imaterial Ceramica de Horezu în patrimoniul Muzeului Golești - Eveniment organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială Vrănești. (Muzeul Golești).
VINERI - 18 OCTOMBRIE
Ora: 10.00 - BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR. LOGORICI PENTRU PICI - Atelier de logopedie, la care participă copii de la GPP. Primii Pași din Pitești. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Ora: 11.00 - CURCUBEUL EMOȚIILOR - Activitate educativă, la care participă copii de la GPP. Primii Pași din Pitești. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
-
În perioada 12 - 18 octombrie - MUZICIENII NOȘTRI SE DESTĂINUIE - Expoziție de cărți cu și despre muzicieni, compozitori și interpreți celebri, dedicată Zilei Internaționale a Muzicii - 1 octombrie. (Holul BJA).
-
În perioada 12 - 18 octombrie - RADIOGRAFII ARTISTICE - Expoziție de artă textilă, realizată de absolvenți ai Liceului de Artă Dinu Lipatti din Pitești, clasa prof. Monica Dinu. (Holul BJA).
-
În perioada 12 -18 octombrie - URME ROMÂNEȘTI LA STAMBUL - Expozție de fotografii, extrase din revista Boabe de grâu (1934). (Holul BJA Etajul al II-lea).
-
14 octombrie - ESENȚE, PERSPECTIVE, PERSONAJE - Cronică de întâmpinare la cartea de poezie "Facă-se Voia Ta". 57 de formule ale acceptării", autoare: Denisa Popescu. (Biblioteca Județeană Argeș - Rubrică online).
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
-
Expoziție temporară În parc fanfara cânta ! Expun artiști din Asociația Arte Vizuale, Câmpulung Muscel
-
Expoziție temporară de pictură Interferențe. Expun artiști vizuali din Craiova (Pușa Bărbulescu și Valentina Țicudeanu), membri a Cenaclului de Arte Vizuale „Art Amicis".
-
Expoziție temporară Decor formă și culoare în casa tradițională românească. Piesele sunt expuse la Muzeul Județean de Istorie „Teohari Antonescu" Giurgiu.
-
Expoziția de pictură intitulată Familia ca expresie artistică în creația personală, aparținând artistului plastic Maria Magdalena Pătrășcan.
-
Expoziție temporară: Jandarmeria română 1850 - 2020. Expoziție temporară organizată în parteneriat cu Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Asociația RoMilitaria și colecționari privați. Expoziția va fi amenajată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române.
-
Expoziție de icoane pe sticlă și păretare de sticlă: Dor și drum. Expun artiștii plastici Nicu Dumitrescu și Elena Borundel. Curatorul expoziției este criticul de artă Marius Tița. (01.07.2024 - 31.10.2024)
-
Expoziție temporară Școala de altă dată ! Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor" din București (iunie-decembrie)
-
Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor) (iunie-decembrie)
-
Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran, Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie)
-
Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00 - 18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
-
Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00 - 17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.
-
Expoziţia Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program de vizitare: luni - duminică, 09.00 - 19.00
- Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)
Program de vizitare: luni - duminică, 09.00 - 19.00
- Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor)
Program de vizitare: luni - duminică, 09.00 - 19.00
- Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00 - 17.00
- Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program: luni - duminică: 09.00 - 19.00
- Casa Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00
- Cetatea Poienari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)
Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare
Activități organizate de MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
-
„Exponatul lunii", Carte poștală alb-negru „Armand Călinescu deputat de Argeș (1926)";
-
Expoziția temporară „Departe de început", semnată de artista Margareta Popescu;
-
Expoziția temporară "Ceasuri și timp".