Programul activităților cultural - artistice în perioada 09 - 17 mai 2024
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați și în zilele următoare la o serie de evenimente organizate de instituțiile de cultură subordonate. Iată programul complet al activităților cultural - artistice în perioada 09 - 17 mai 2024.
În perioada 9 - 11 mai, Argeșul devine capitala motorsportului românesc !
Program:
Joi, 09 mai 2024
14:00 - 18:00 Shakedown Albota
19:30: Start Festiv și Prezentarea echipajelor în Piața Primăriei din Pitești
Vineri, 10 mai 2024: Ziua 1 de concurs
13:53 PS 1 Transfăgărășan 1
14:16 PS 2 Barajul Vidraru 1
16:09 PS 3 Godeni
17:22 PS 4 Superspeciala Pitești
Sâmbătă, 11 mai 2024: Ziua 2 de concurs
10:23 PS 5 Berevoiești
11:56 PS 6 Lacul Vidraru
12:29 PS 7 Piscul Negru
15:27 PS 8 Transfăgărășan 2
15:50 PS 9 Barajul Vidraru 2 Power Stage
20:30 Festivitatea de premiere în Piața Primăriei din Pitești
(Eveniment organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș).
JOI, 09 MAI
Orele: 10.00 - 15.00 - CREATIVI ȘI CONECTAȚI - Târg de idei, proiecte și inițiative, care aduc în atenția publicului astfel de acțiuni-cheie, adresate comunității locale și care au putere de exemplu și capacitate de replicare pentru toți cei ce vor să fie parte din dezvoltarea comunității lor; la eveniment vor participa: cluburi de robotică, școli-ambasador, colegii și licee implicate în Programul Erasmus+, biblioteci publice care au derulat proiecte în comunitate, fundații și asociații neguvernamentale. (BJA Sediul Centrului Europe Direct Argeș)
Ora: 17.30 - Arta vindecării la români de-a lungul istoriei - Profesorul univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan, medic neurolog, psihiatru, filozof și scriitor, susține o conferință cu tema "Arta vindecării la români", la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. (Organizator - Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, instituție subordonată CJ Argeș)
Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 - 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)
VINERI, 10 MAI
Ora: 11.00 - ZIUA INDEPENDENȚEI, ZIUA REGALITĂȚII - Eveniment dedicat Zilei de 10 Mai - prezentare interactivă a instituției regale și a impactului acesteia asupra culturii și societății românești. (Sala de Conferințe - Biblioteca Județeană Argeș)
Ora: 12.00 - CASA REGALĂ A ROMÂNIEI. PORTRETE - Activitate educativă, realizată în parteneriat cu Liceul Teoretic Costești. (Sala Colecții Speciale - Biblioteca Județeană Argeș)
Ora: 18.00 - Doina mea și Dorurile - Spectacol extraordinar de folclor la Casa Sindicatelor din Pitești. Elisabeta Turcu, Floarea Calotă, Zorina Bălan, Cătălin Iancu Jr., Mădălina Lupu împreună cu Ansamblul profesionist Doina Argeșului vor susține un spectacol de excepție cu prilejul Zilei Internaționale a Dorului. Doine vechi și cântece de dor vor fi interpretate de îndrăgiții artiști George Mărgineanu, Adelina Zamfir, Mihaela Chirițescu, Grațian Bădescu, Daniela Bărbuceanu, Mitică Tavă, Ana-Maria Cîrstina-Ion (Anușca), Diana Lică Țițirigă, Dagoș Dinescu, Creola Stanciu și Vasia Oprea. Vor fi reprezentate, de asemenea, mai multe zone etnofolclorice din țară, precum Maramureș – Daniel Cupșe, Moldova – Veronica Lozovenu, Banat – Grupul academic de muzică tradițională Zvoane Bănățene. Grupurile vocale Flori argeșene și Haiducii Vlădicii vor susține scurte recitaluri cu cântece din repertoriul autentic argeșean, iar Ansamblul de dansuri populare Doina Argeșului vor aduce pe scenă jocurile populare din sudul Argeșului. (Organizator - Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, instituție subordonată CJ Argeș)
Ora: 19.00 - VOLPONE - „Volpone" este un spectacol care devoalează o lume excentrică, plină de exuberanțe și de perversitate rafinată. Este lumea celor care pentru a-și păstra iluzia puterii, sunt în stare să vândă atât sufletele lor, cât și pe ale altora. Personajul Volpone este singurul care este lucid. El are abilitatea să jongleze cu slăbiciunile celor vânduți banului. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").
SÂMBĂTĂ, 11 MAI
Ora: 11.30 - URSUL PĂCĂLIT DE VULPE - Hazul și necazul își dau întâlnire în savuroasa poveste ce face parte din universul creat de Ion Creangă. Cei mici au ocazia să vadă „în carne și oase" personajele care au făcut deliciul copilăriei de-a lungul multor generații. URSUL PĂCĂLIT DE VULPE nu este doar o poveste foarte cunoscută și îndrăgită, ci și o lecție de istețime predată celor mici, în cel mai captivant mod. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").
Ora: 19.00 - KOANA KIRITZA - S-a emancipat KOANA KIRITZA! Uită tot ce știi despre celebrul personaj al operei lui Vasile Alecsandri și vino să vezi cu ochii tăi marea sa transformare! Sub amprenta regizorală a lui Sandu Grecu, nume de referință în sfera artistică, KIRITZA, personajul care stârnește hohote de râs doar prin simpla sa apariție, îmbracă haine noi pentru marea întâlnire cu publicul argeșean. Se ferchezuiește, se rumenește, își ia neamurile și urcă pe scena Teatrului „Alexandru Davila" pentru un spectacol „cum n-a văzut Parisul". Printr-o serie de situații comice, Kiritza, boieroaica ce are pretenții de aleasă aristocrată, își trădează pe de o parte lipsa de educație, iar pe de altă parte dorința de a parveni. Mamă a trei copii, două fete și un băiat, moșiereasă cu veleități de mare doamnă și cu preocupări mondene, Koana Kiritza reușește să capteze interesul și să se facă remarcată. Personajul are atâta lipici la public încât a reușit performanța de a umple săli întregi de spectacole de-a lungul mai multor generații. Se lasă cu dans, cu muzică și cu multă voie bună! Decorurile și costumele, atent alese, sunt puse în valoare de actorii Teatrului „Alexandru Davila" care, îmbinând talentul, munca și farmecul personal reușesc să dea o notă aparte spectacolului a cărui faimă a trecut testul timpului. Un spectacol pentru starea de bine! (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare)
DUMINICĂ, 12 MAI
Ora: 11.30 - MOTANUL ÎNCĂLȚAT - Spectacolul „Motanul încălțat", în regia lui Geo Balint este o poveste binecunoscută a lui Charles Perrault, despre cel de-al treilea și cel mai tânăr fiu care primește partea cea mai mică din moștenire, aproape nimic. Fiul a primit totuși o pisică, pe care o credea inutilă. În acest basm, personajul principal, Motanul, prezintă calitățile unui fiu mai mic, care sunt inteligența, vitejia și spiritul. Morala poveștii este că un om trebuie să se bazeze întotdeauna pe abilitățile sale și că este important să crezi în tine și să fii creatorul norocului tău. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").
Ora 19.00 - ABSOLVENTUL - Spectacolul consacratului regizor Vlad Massaci este povestea unui absolvent de 21 de ani, Benjamin Braddock, care se luptă pentru a se regăsi în caruselul de tentații, emoții și întâmplări caracteristice vârstei. Ce se întâmplă când o femeie nemulțumită de viața sa intră în destinul aproape perfect al lui Ben? Într-o lume a căsătoriilor disfuncționale și a așteptărilor mari, Ben se luptă cu dragostea, ispita și confuzia. Este o piesă clasică, adaptată și reinterpretată pentru a reflecta problemele și perspectivele contemporane, iar lighting designul și video-designul propuse generează imagini captivante, încărcate de emoție și spirit. Trebuie precizat faptul că povestea stă la baza filmului care a primit șapte nominalizări la cea de a 40-a ediție a Premiilor Oscar (în roluri principale: Dustin Hoffman și Anne Bancroft). În 1996, filmul a fost selectat pentru conservare în U.S. National Film Registry ca fiind „important din punct de vedere cultural, istoric și estetic". În prezent, el este apreciat de Institutul American de Film drept al 17-lea cel mai mare film american din toate timpurile, fiind inițial clasat pe locul 7 în 1997.(TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).
LUNI, 13 MAI
Ora: 10.00 - REGII ȘI REGINELE ROMÂNIEI - Activitate educativă, desfășurată în cadrul parteneriatului cu Școala Gimnazială Mihai Eminescu. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)
MARȚI, 14 MAI
Ora: 16.30 - BIBLIOCUBUL CURIOȘILOR: DE LA ȚESĂTURĂ LA MARILE CASE DE MODĂ. CELE MAI CUNOSCUTE CASE DE MODĂ - Atelier educativ, la care participă elevi cu vârstele cuprinse între 8 - 11 ani. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)
MIERCURI, 15 MAI
Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 – 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)
JOI, 16 MAI
Ora: 10.00 - SIMBOLURILE UNIUNII EUROPENE - Activitate interactivă, în cadrul căreia elevii se familiarizează cu simbolurile europene: steag, monedă, deviză, motto etc. (Școala Gimnazială Mihai Eminescu - Biblioteca Județeană Argeș)
Ora: 10.00 - DESCOPERĂ ARGEȘUL ! - Activitate educativă, la care participă elevi din clasa a III-a, de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)
Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 - 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)
VINERI, 17 MAI
Ora: 10.00 - CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORLOR DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ - Prezentarea principalelor proiecte de colaborare Bibliotecă – Școală, cu accent pe Campania de Promovare a Lecturii - Bătălia Cărților – derulată anual. (Sala de Conferințe - Biblioteca Județeană Argeș)
Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș:
-
09 - 15 mai: EUROPA - SPAȚIU AL VALORILOR ȘI DIVERSITĂȚII - Expoziție de cărți cu tematică europeană. (Holul BJA)
-
09 - 17 mai: FELICITĂRI VINTAGE - Expoziție de felicitări, prilejuită de Sărbătorile Pascale și realizată pe bază de facsimile după cartea poștală veche (1900-1930), existentă în fondul Secției Colecții Speciale. (Holul BJA - Etajul I)
-
09 - 17 mai: STEMA ROMÂNIEI - ORIGINE ȘI EVOLUȚIE - Expoziție de reproduceri fotografice din Revista Boabe de grâu, reprezentând evoluția stemei României, de la 1390 până la 1921. (Hol Etajul al II-lea)
-
09 - 17 mai: PAȘTELE - FANTEZIE ȘI CULOARE - Expoziție de obiecte, confecționate manual de elevii Școlii Gimnaziale Petre Țuțea din Boteni, expoziție realizată în cadrul parteneriatului educațional Pași în lumea culturii și a credinței. (Holul BJA)
-
09 - 17 mai - SIBIUL - ÎN VIZIUNEA NOASTRĂ - Expoziție de artă plastică, realizată de elevi de la Liceul Dinu Lipatti, coordonați de prof. ADINA și LAURENȚIU BALTĂ, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. (Holul BJA)
-
09 - 17 mai - TRADIȚII ȘI OBICEIURI - LA GRANIȚA DINTRE UNITATE ȘI DIVERSITATE - Expoziție de desene, felicitări și diferite obiecte decorative, lucrate manual - un omagiu adus Sărbătorilor Pascale; expoziția este realizată de elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat din Pitești și de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Costești. (Sediul Europe Direct Argeș)
-
13/16 mai - ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE - Cronică de eveniment – Săptămâna Verde a Tinereții, la Biblioteca Județeană Argeș. (Rubrică online)
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
-
Expoziția temporară Dobrogea - multiculturalitate etnică. Expoziția, realizată în colaborare cu Muzeul de Artă Populară Constanța, va putea fi vizitată între 10 mai-14 iulie. Vernisajul va avea loc în data de 10 mai 2024, ora 12.00, în sala Etnografie a Muzeului Golești.
-
Expoziție temporară Mari actori - esențe imateriale (portrete din lut) (24 aprilie-18 iunie). Lucrările aparțin lui Aurelian Bădulescu, modelator în lut.
-
Expoziția temporară Icoana pe sticlă la cumpăna vremii (15 aprilie - 16 iunie). Expune artist plastic Ioana Alexe, curator Nicoleta Popa Grigore
-
Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran, Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie)
-
Expoziție de pictură Portrete ale doamnelor de demult. Mister și rafinament (6 martie - 15 iunie). Expoziția se va realiza în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Tablourile sunt expuse în Conacul familiei Golescu.
-
Expoziția temporară În curtea bunicilor. Expoziție organizată în colaborare Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Desenele sunt expuse la secția de etnografie din cadrul Muzeului Câmpulung - Muscel.
-
Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frederich Chopin. Expoziția realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.
-
Expoziția temporară Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu.
-
Expoziție temporară Labirintul poveștilor cu explicații în patru limbi (română, engleză, germană, franceză). Proiect fotografic de aducere în actualitate a poveștilor populare. Expoziție organizată în colaborare cu Colegiul Național Vlaicu-Vodă, Curtea de Argeș și Asociația Rest.Art.
-
Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului - sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";
-
Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș.
Program de vizitare:
Vara: 9.00 - 18.00 (1 aprilie - 31 octombrie)
Iarna: 8.00 - 16.00 (1 noiembrie - 31 martie)
Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).
Muzeul Județean Argeș:
-
„Exponatul lunii", Nicolae Grigorescu, „Fata cu maramă";
-
Simpozion - 9 Mai zi cu triplă semnificație pentru România - joi, 9 mai, ora 13.00.
-
Expoziția Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44);
Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.
- Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor);
Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.
- Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor)
Program de vizitare: luni - duminică, 9.00 - 19.00
- Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș);
Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00
- Expoziția Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș);
Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00
- Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program: luni - duminică: 9.00 - 19.00
- Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)
Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 - 17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.