Programul activităților cultural - artistice în perioada 06 - 12 aprilie 2024

 

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați și în zilele următoare la o serie de evenimente culturale organizate de instituțiile de cultură subordonate. Începând din acest weekend și până la finele săptămânii viitoare sunteți invitați să participați la piese de teatru inedite, expoziții, spectacole, evenimente culturale cu tematică istorică, ateliere și activități educative pentru copii și tineri. Iată programul complet al activităților cultural – artistice în perioada 06 - 12 aprilie 2024.

Festivalul - Concurs Național Premiile Muzicale Dinu Lipatti revine cu o nouă ediție dedicată tinerelor talente ale muzicii clasice.

Artiști își vor etala deopotrivă talentul nativ și măiestria în data de 10 Aprilie. Pe 11 Aprilie, ora 10.00, Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca, Leordeni, se va anima încă o dată, în acordurile tinerilor melomani și aplauzele publicului meloman, cu prilejul Galei Laureaților.

Premierea la Festivalul - Concurs Național Premiile Muzicale "Dinu Lipatti" va fi realizată la secțiunile Pian, Vioară și Canto Clasic.

 

SÂMBĂTĂ, 06 APRILIE

 

Ora 11.30 - AMINTIRI DIN COPILĂRIE - Cu toții avem... ,,AMINTIRI DIN COPILĂRIE" și mulți dintre noi se regăsesc în memoriile lui Ion Creangă care au devenit, în opinia multor critici de specialitate, capodoperă a literaturii române. Eroul, Nică al lui Ștefan a Petrei, copilul cu părul bălai care îmbuna vremea, face tot felul de pozne pentru care trage ponoasele. Mici și mari, spectatorii savurează cu poftă pățaniile din universul copilăriei celebrului scriitor. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").

Ora 19.00 - CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT - AVANPREMIERĂ - CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT este alegerea făcută de Sorin Militaru, un regizor cu palmares valoros, pentru scena Teatrului "Alexandru Davila". Spectacolul, bazat pe textul scriitorului austriac de origine bulgară Dimitré Dinev, este o tragicomedie care provoacă privitorul la o meditație profundă despre viață și moarte. Întreaga acțiune se desfășoară la un priveghi unde prietenii defunctului caută să respecte obiceiurile din spațiul balcanic specifice acestui eveniment. Scena de început îl are în prim plan chiar pe Nikodim, defunctul, în momentul în care încearcă să treacă spre lumea de dincolo, dar nu are banii necesari să facă plata barcagiului. Tot ce urmează face trimitere fie la ritualul priveghiului, fie la diverse neîmpliniri ale vieții protagoniștilor (cei patru prieteni, colegi de șantier cu Nikodim, soția defunctului, bocitoarea, muzicantul și o stripteuză). Balanța se înclină, periodic, către cele lumești versus cele din lumea de dincolo, iar priveghiul devine motiv de jale, de distracție, de reflecție. În tot acest context, muzica este un necesar obligatoiu. Afectați de moartea prietenului, dar copleșiți de problemele personale, protagoniștii acțiunii ajung, în unanimitate, la concluzia că ,,timpul nu mai are nicio importanță" și că ,,moartea aduce cu adevărat seceta în sufletul oricui". Sorin Militaru și-a ales actori cu experiență și, împreună, vă propun această producție care nu doar sugerează, ci evidențiază clar: CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT.  (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" – Sala Mare).

 

DUMINICĂ, 07 APRILIE

 

Ora: 11.30 - O ALTĂ CAPRĂ CU TREI IEZI - Din seria de povești ale copilăriei nu lipsește celebra pățanie a caprei cu trei iezi. Este printre primele povești cu care sunt încântați copiii. O aventură pusă în scenă spre deliciul celor mici care, pe de o parte sunt entuziasmați de întâlnirea cu celebrele personaje din povestea lui Ion Creangă, iar, pe de altă parte, asimilează morala transmisă prin intermediul acestui spectacol. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").

Ora 19.00 - CU SUFLETUL NU-I DE GLUMIT - PREMIERĂ (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).

 

LUNI, 08 APRILIE

 

Ora 10.00 - POVESTEA ANOTIMPURILOR - Activitate educativă, desfășurată cu grupa mică. (GPP. Luminișul Pădurii - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora: 10.30 - PIC, PAC, POC! ÎNVĂȚ SĂ VORBESC ȘI SĂ FIU MAI ÎNȚELEP - Atelier de logopedie, desfășurat în parteneriat cu GPP. Dumbrava Minunată - grupa mare - Albinuțe. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

 

MARȚI, 09 APRILIE

 

Ora: 10.00 - EURO-PARTICIPARE - Sesiune de formare, derulată în cadrul Campaniei Euro-Participare, a cărei temă este reprezentată, anul acesta, de alegerile europene; partener – Multiplicator Eurodesk Argeș. (Liceul Tehnologic Dacia - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora 10.00 - IGIENA PENTRU PICI - Activitate educativă, desfășurată cu GPP. Altina. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

 

MIERCURI, 10 APRILIE

 

Ora 10.00 - BIBLIOTECA VERDE. CEI 3 R: REDU, REUTILIZEAZĂ, RECICLEAZĂ - Activitate educativă, desfășurată cu clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 – 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)

 

JOI, 11 APRILIE

 

Ora: 10.00 - Gala Premiilor Muzicale Dinu Lipatti și concertul final al laureaților vor avea loc la Casa Memorială Dinu Lipatti de la Fundățeanca.

Ora: 16.00 - CONECTĂM GENERAȚII ÎN LUMEA DIGITALĂ  - Ateliere gratuite de educație digitală pentru seniori, care vizează familiarizarea cu telefonul mobil (smartphone) și cu aplicațiile acestuia; atelierele sunt susținute de Fundația Vodafone și implementate de Fundația Regală Margareta a României, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Argeș. (Sala Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora 18.00 - Festivalul - Concurs Național al Cântecului Popular Românesc "Tita Bărbulescu", ed. a VIII-a - Această manifestare artistică are deja un istoric, în 2024, urmând a avea loc cea de-a VIII-a ediție, în Topoloveni, un pitoresc oraș al județului nostru. Festivalul poartă numele unei îndrăgite interprete de muzică populară, care s-a năsut în anul 1936 în această localitate, într-o familie de vestiți lăutari ai Argeșului. Tita Bărbulescu a avut o carieră impresionantă, în care a interpretat peste 300 de cântece populare și romanțe, multe imprimate la Radio și Electrecord. A participat în peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri. Festivalul are loc în luna aprilie, când natura înmugurește, ca un semnal pentru tinerele talente ale cântecului popular care vor duce mai departe moștenirea de cântec autentic a Titei Bărbulescu.

Intrarea este LIBERĂ (la Casa de Cultură "Pr.Ion Ionescu " Topoloveni) !

Ora: 18.00 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, destinate copiilor cu vârstele cuprinse între 8 - 12 ani, în cadrul cărora aceștia descoperă lumea roboticii; atelierele sunt menite să dezvolte creativitatea, abilitățile tehnice și lucrul în echipă. (Sala Sala Multimedia - Biblioteca Județeană Argeș)

 

VINERI, 12 APRILIE

 

Ora: 12.00 - EVENIMENT EDITORIAL - Lansarea volumului BĂTĂLIA PENTRU ROMÂNIA. GÂNDURILE UNUI ROMÂN LA VÂRFUL NATO, autor - MIRCEA GEOANĂ, Secretar General Adjunct NATO. (Sala de Conferințe - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora 18.00 - Festivalul - Concurs Național al Cântecului Popular Românesc "Tita Bărbulescu", ed. a VIII-a

 

Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș:

 

  • 06 - 12 aprilie: CÂMPULUNG. TEZAUR DE CULTURĂ Expoziție de artă plastică, realizată de membrii Asociației de Arte Vizuale I. D. Negulici din Câmpulung Muscel. (Holul BJA)

  • 06 - 12 aprilie: SCRIITORI NĂSCUȚI ÎN LUNA APRILIE - OMAGIU PRIN LECTURĂ. (Holul BJA)

  • 06 - 12 aprilie: STEMA ROMÂNIEI - ORIGINE ȘI EVOLUȚIE - Expoziție de reproduceri fotografice din Revista Boabe de grâu, reprezentând evoluția stemei României, de la 1390 până la 1921. (Holul BJA)

  • 08 aprilie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE - Recenzia volumului Bălțiul, în lumina vremurilor de altădată, realizată de conf. univ. Diana Vrabie. (Rubrică online)

 

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

 

  • Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran, Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie)

  • Expoziție de pictură Portrete ale doamnelor de demult. Mister și rafinament (6 martie - 15 iunie). Expoziția se va realiza în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Tablourile sunt expuse în Conacul familiei Golescu.

  • Expoziția temporară În curtea bunicilor. Expoziție organizată în colaborare Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Desenele sunt expuse la secția de etnografie din cadrul Muzeului Câmpulung-Muscel.

  • Expoziție dedicată memoriei compozitorului polonez Frederich Chopin. Expoziția realizată în parteneriat cu Institutul Polonez.

  • Expoziție de costume populare din patrimoniul Muzeului Golești

  • Expoziție de desene și grafică Doar oameni. Expune Ion Fuscel, restaurator Muzeul Municipal Câmpulung Muscel

  • Expoziția de pictură Intuiție aparținând artistului plastic Dana Ciucă. Curatorul expoziției: Nicoleta Popa Grigore

  • Expoziția temporară Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu.

  • Expoziție temporară Labirintul poveștilor cu explicații în patru limbi (română, engleză, germană, franceză). Proiect fotografic de aducere în actualitate a poveștilor populare. Expoziție organizată în colaborare cu Colegiul Național Vlaicu-Vodă, Curtea de Argeș și Asociația Rest.Art.

  • Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului - sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";

  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș.

Program de vizitare:

Vara: 9.00 - 18.00 (1 aprilie - 31 octombrie)

Iarna: 8.00 - 16.00 (1 noiembrie - 31 martie)

Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).

 

Muzeul Județean Argeș:

 

  • Expoziție temporară de pictură „Flori pentru mama";

  • „Exponatul lunii", Inel sigilar cu gemă;

  • Expoziția Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44);

Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

  • Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor);

Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

  • Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor)

Program de vizitare: luni - duminică, 9.00 - 19.00

• Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș);

Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

• Expoziția Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș);

Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

• Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

Program: luni - duminică: 9.00 - 19.00

• Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)

Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 - 17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.