Programul activităților cultural - artistice în perioada 01 - 11 noiembrie 2024
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural - artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 02 - 08 noiembrie 2024.
SÂMBĂTĂ - 02 NOIEMBRIE
Ora: 11.30 - MOTANUL ÎNCĂLȚAT - Spectacolul MOTANUL ÎNCĂLȚAT, în regia lui Geo Balint este o poveste binecunoscută a lui Charles Perrault, despre cel de-al treilea și cel mai tânăr fiu care primește partea cea mai mică din moștenire, aproape nimic. Fiul a primit totuși o pisică, pe care o credea inutilă. În acest basm, personajul principal, Motanul, prezintă calitățile unui fiu mai mic, care sunt inteligența, vitejia și spiritul. Morala poveștii este că un om trebuie să se bazeze întotdeauna pe abilitățile sale și că este important să crezi în tine și să fii creatorul norocului tău. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").
Ora: 19.00 - SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI - PREMIERĂ - Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei", ediția a III-a - SLUGĂ LA DOI STĂPÂNI de Carlo Goldoni reprezintă o lucrare emblematică a teatrului italian din secolul al XVIII-lea, datând din 1746. Această piesă se remarcă prin umorul său vivace și printr-o structură narativă ingenioasă, abordând probleme esențiale legate de identitate, putere, dorințe și condiția umană. Narațiunea se concentrează asupra lui Truffaldino, un servitor care se confruntă cu o continuă confuzie (qui-pro-quo), jonglând între cele două slujbe și stăpâni, ceea ce generează neînțelegeri comice și situații absurde. Dualitatea rolurilor sale contribuie la un dinamism constant, captând atenția publicului prin intrigi elaborate și întorsături surprinzătoare. Goldoni reușește să îmbine elementele specifice commediei dell'arte cu o profundă explorare psihologică, creând personaje memorabile. De-a lungul timpului, piesa a fost reinterpretată în diverse forme artistice, menținându-și relevanța și popularitatea, iar umorul său continuă să rezoneze cu spectatorii contemporani. „Slugă la doi stăpâni" nu este doar o capodoperă a comediei, ci și o invitație la reflecție asupra complexității relațiilor umane și a nuanțelor vieții cotidiene. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).
DUMINICĂ - 03 NOIEMBRIE
Ora: 11.30 - FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI - Universul creat de poveștile lui Ion Creangă și-a clădit trăinicia pe mesajele transmise. Pe de o parte copii savurează aventurile personajelor, iar pe de altă parte învață, în cel mai plăcut mod, lecții importante de viață. FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI este basmul care îi învață pe copii să facă diferența dintre bun și rău, dintre frumos și urât. Este o lecție despre generozitate, empatie și hărnicie. O poveste pentru cei mici predată, cu mare artă, de cei mari. Vă așteptăm cu drag! (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei")
Ora: 19.00 - ZEUL MĂCELULUI - TEATRUL „SZIGLIGETI", SZOLNOK, UNGARIA - ZEUL MĂCELULUI este o piesă de teatru de Yasmina Reza, care a fost publicată pentru prima dată în 2008 în limba franceză. Traducerea în limba maghiară este creditată lui Róbert Bognár. Zeul Măcelului este o comedie (neagră). Două cupluri de părinți încearcă, într-un mod civilizat, să rezolve o ceartă școlărească a copiilor în care unul dintre ei a fost lovit de către celălalt cu un băț în față într-un parc public. Dar se dovedește că ei nu sunt mai buni decât copiii lor. Cu toate acestea, pe măsură ce seara trece, părinții devin din ce în ce mai copilărești și întâlnirea se transformă în haos. Conversația lor îi dezvăluie pe micii burghezi, precum și ipocrizia adânc înrădăcinată în sistemul de relații al societății noastre. Este o comedie despre lipsa de onestitate, prejudecăți și resentimente. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).
LUNI - 04 NOIEMBRIE
Ora: 09.00 - DIVERSITATE EUROPEANĂ - Activitate de prezentare și exerciții interactive, referitoare la obiectivele turistice, cultura și gastronomia țărilor membre ale Uniunii Europene; participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat – clasa a III-a. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Ora: 10.00 - SIMBOLURILE UNIUNII EUROPENE - Activitate interactivă de prezentare a simbolurilor europene: drapel, imn, deviză, monedă; participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala de Conferințe).
Ora: 10.00 - CURIOZITĂȚI DIN LUMEA ANIMALELOR - Activitate educativă, la care participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
MARȚI - 05 NOIEMBRIE
Ora: 09.00 - ȘCOALA ALTFEL: ÎN LUMEA LUI DINO - Activitate educativă, la care participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat, clasa I. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Ora: 10.00 - CONSTRUIEȘTE EUROPA ! - Seminar de informare și exerciții interactive despre obiectivele turistice, cultura și gastronomia țărilor membre ale Uniunii Europene; participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala de Conferințe).
Ora: 11.00 - SĂ DESCOPERIM EUROPA ! - Activitate interactivă, privitoare la structurile și la importanța Uniunii Europene; participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala de Conferințe).
Ora: 11.00 - ȘCOALA ALTFEL: ÎN LUMEA LUI DINO - Activitate educativă, la care participă elevi de la Școala Gimnazială Ion Pillat, clasa I. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Ora: 16.30 - BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR: SECRETE DESCIFRATE - Activitate educativă, la care participă elevi cu vârstele cuprinse între 8 - 11 ani. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Ora: 16.30 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, desfășurate cu piese tip Lego, senzori sau motorașe, care au ca scop dezvoltarea gândirii logice, a creativității, a abilităților tehnice și a lucrului în echipă; publicul-țintă este reprezentat de copii cu vârstele cuprinse între 8 – 12 ani, care învață să înțeleagă modul de funcționare a dispozitivelor și echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Multimedia).
MIERCURI - 06 NOIEMBRIE
Ora: 16.30 - ATELIERE DE PROGRAMARE ȘI ROBOTICĂ - Activități practice, desfășurate cu piese tip Lego, senzori sau motorașe, care au ca scop dezvoltarea gândirii logice, a creativității, a abilităților tehnice și a lucrului în echipă; publicul-țintă este reprezentat de copii cu vârstele cuprinse între 8 – 12 ani, care învață să înțeleagă modul de funcționare a dispozitivelor și echipamentelor din jurul lor. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Multimedia).
JOI - 07 NOIEMBRIE
Ora: 10.00 - BIBLIOTECA ALTFEL. VIZITĂ - Prezentarea secțiilor Bibliotecii Județene Argeș; participă elevi de la Colegiul Național Ion C. Brătianu. (Biblioteca Județeană Argeș).
Ora: 15.00 - ATELIERE DE ROBOTICĂ CU LEGO PENTRU COPII - Ateliere de robotică, desfășurate în scopul atragerii copiilor către domeniile STEM. (Biblioteca Județeană Argeș -Sala de Conferințe).
VINERI - 08 NOIEMBRIE
Ora: 10.00 - ZÂMBETELE DIN VALIZĂ - Activitate educativă, la care participă copii de la GPP. Dumbrava Minunată. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
-
În perioada 02 - 08 noiembrie - URME ROMÂNEȘTI LA STAMBUL - Expozție de fotografii, extrase din revista Boabe de grâu (1934). (Holul BJA - Etajul al -II- lea).
-
În perioada 02 - 08 noiembrie - RADIOGRAFII ARTISTICE - Expoziție de artă textilă, realizată de absolvenți ai Liceului de Artă Dinu Lipatti din Pitești, clasa prof. Monica Dinu. (Holul BJA).
-
În perioada 02 - 08 noiembrie - REALISM ȘI FANTEZIE. RECOMADĂRI DE LECTURĂ PENTRU ADOLESCENȚI - Expoziție de cărți fantasy din colecțiile Bibliotecii Județene Argeș. (Holul BJA).
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
-
Expoziție temporară În parc fanfara cânta ! Expun artiști din Asociația Arte Vizuale, Câmpulung Muscel
-
Expoziție temporară de pictură Interferențe. Expun artiști vizuali din Craiova (Pușa Bărbulescu și Valentina Țicudeanu), membri a Cenaclului de Arte Vizuale „Art Amicis".
-
Expoziție temporară Decor formă și culoare în casa tradițională românească. Piesele sunt expuse la Muzeul Județean de Istorie „Teohari Antonescu" Giurgiu.
-
Expoziția de pictură intitulată Familia ca expresie artistică în creația personală, aparținând artistului plastic Maria Magdalena Pătrășcan.
-
Expoziție temporară Școala de altă dată !. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor" din București (iunie - decembrie)
-
Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor) (iunie-decembrie)
-
Expoziţie temporară: Regina Maria la Bran, Expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran (secția: Etnografie)
-
Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX - lea) Bolnița banului Radu Golescu.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00 - 18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
- Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor).
Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00 - 17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.
- Expoziţia Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program de vizitare: luni - duminică, 09.00 - 19.00
- Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)
Program de vizitare: luni - duminică, 09.00 - 19.00
- Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor)
Program de vizitare: luni - duminică, 09.00 - 19.00
- Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni - duminică: 09.00 - 17.00
- Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program: luni - duminică: 09.00 - 19.00
- Casa Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni - duminică: 09.00 - 17.00
- Cetatea Poienari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)
Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare.