Peștera Urșilor sau Peștera de la Colțul Surpat 

 

Peștera Urșilor sau Peștera de la Colțul Surpat este situată pe Valea Dâmboviţei, la 2 km distanţă de localitatea Podu Dâmboviţei.

La 300 de metri după intrarea în Cheile de Sus ale Dâmboviţei, în versantul drept porneşte o potecă amenajată, cu balustrade şi trepte ce conduc, după un urcuş de numai 20 de metri, la intrarea aflată la o altitudine de 850 m. 

Intrarea se prezintă ca o grotă imensă din care pleacă două galerii cu lungimea cea mai mare de 370 metri.

Peștera este situată la jumătatea parcurgerii distanţei de pe Cheile Dâmboviţei, iar intrarea în peşteră se face pe versantul din partea stângă a râului Dâmboviţa.

Numele peșterii provine de la numărul mare de resturi fosile de urs de peșteră, descoperite aici în anul 1951. În peșteră, se desprind două galerii: cea din stânga duce spre galeria gangul Urșilor, unde au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă (Ursus spelaeus).

Peștera Urșilor este una dintre cele trei cu aceeași denumire din țară, formată în urma fenomenelor carstice și unică datorită situării la o înălțime apreciabilă. 

Peştera Urşilor este declarată Rezervaţie Naturală şi prezintă o parte din stalagmitele şi stalactitele specifice unei peşteri.

Urmând drumul forestier mai departe, valea Dâmboviței se lărgește, apar pe versanți poieni presărate cu casele construite din bârne ale satului Sătic, prima așezare de pe valea Dâmboviței. Drumul forestier continuă spre izvoarele Dâmboviței, de unde se desprind trasee turistice marcate și poteci către creasta Pietrei Craiului.

Așezare: Comuna Dâmbovicioara se află la marginea nord-estică a județului Argeș, la limita cu județul Brașov, la poalele Munților Piatra Craiului, pe culoarul Rucăr-Bran, în bazinul hidrografic al râului Dâmbovicioara, cuprinzând inclusiv punctul de vărsare al acestei ape în Dâmbovița. Este străbătută de șoseaua națională DN73, care leagă Piteștiul de Brașov.

Vezi AICI localizarea pe hartă: http://www.turismdambovicioara.ro/site/obiectiv/27

Mai multe informații despre obiectivele turistice din comuna Dâmbovicioara găsiți accesând site-ul: http://www.turismdambovicioara.ro/site/home

(Sursa: turismdambovicioara.ro, muscel-info.ro)