Mănăstirea Trivale 

 

Situată în Parcul Trivale din oraşul Piteşti, Mănăstirea Trivale este un lăcaş bisericesc, ce îndeamnă la linişte şi rugăciune pe toţi credincioşii care vin aici.

Izvoarele istorice susţin faptul că Mănăstirea Trivale a fost ctitorită de Trifan şi Stanca Stăncescu în a două jumătate a secolului al XV-lea. Prima biserică a fost construită din lemn. Aceasta va fi reclădită din piatră în timpul domniei lui Matei Basarab, dar între anii 1670 şi 1673, ajunsă în ruină a fost refăcută din piatră şi cărămidă de către Varlaam, patriarhul Ţării Româneşti. Picturile mănăstirii sunt făcute în 1731 de Ioasaf Grecu, şi restaurate în anul 1904.

În perioada comunistă Mănăstirea Trivale nu a funcţionat, ea fiind redeschisă în anul 1991. În prezent este o obşte de călugări, având hramul "Sfânta Treime".

Locul înconjurător este feeric, iar grădina mănăstirii cuprinde biserica de un alb plin de puritate, o troiţă, clopotniţă şi chiliile inundate de ghirlande de flori.

Mănăstirea Trivale este o oază de linişte în tot tumultul citadin din oraşul aflat chiar la doi paşi, un loc de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi, care vin aici zi de zi, pentru a se ruga şi pentru a-şi desfata privirile şi sufletele cu frumuseţi naturale încărcate de spiriualitate.