In memoriam: VALERIAN (BEBE) NISTORESCU [1955-2009]

 

Timp de peste 10 ani, a fost seful formatiei Salvamont Pitesti Fagaras-Sud. Pentru mine, autorul acestui articol, ca si pentru alti colegi de generatie din Salvamontul pitestean, Bebe a fost mentorul nostru in multe aspecte legate de munte, Salvamontul fiind printre cele mai importante.

Vorbaret peste masura, cateodata laudaros, bun povestitor pana la nivelul la care in serile lungi de iarna, ca sa adormim mai bine, il puneam sa ne spuna cate o intamplare care, pe masura ce se inflacara, aveam impresia ca este din ce in ce mai nereala si mai apropiata de povestile nemuritoare, a reusit sa tina laolalta, sa inchege o echipa care in timp a devenit mult mai buna decat tot ceea ce insemnase Salvamontul pitestean inaintea sa.

Tinerii pe care, mai mult sau mai putin direct, el i-a scolit au ajuns in timp sa urce pe cela mai inalte varfuri ale lumii. Si aici nu vorbesc doar de cele mai inalte sau dificile varfuri din Caucaz, Alpi, Asia Centrala sau Anzi, ci si de optmiari ca Everest sau Gasherbrum II.

Daca pana atunci catararea in traseele de alpinism se facea cu bocanc usor, Bebe, impreuna cu garnitura de prieteni pe care si-a format-o, a inceput promovarea catararii "rotpunkt" aparuta de curand in Elvetia Saxona, cu tot noianul de reguli si echipament pe care le presupunea acest lucru. Tot de la el, eu si alti colegi de Salvamont am invatat sa ne confectionam singuri hamurile de alpinism, intr-o perioada in care nu se gaseau produse originale. Bebe insusi, foarte meticulos din fire, cosea seara hamuri pentru prieteni sau cunoscuti stand de vorba cu noi, atragandu-si astfel, in cercul nostru, porecla "Bunicuta".

La inceputul anilor '80 a inceput sa incerce sa atraga in echipa alpinisti si tineri doritori care practicau escalada sau alpinismul clasic, ridicand astfel nivelul tehnic al formatiei si revigorand miscarea alpina argeseana. El insusi legitimat la clubul Telesit Bucuresti, Bebe Nistorescu a participat la mai multe concursuri interne, fiind alpinist categoria I.

Catarator elegant si tehnic, dornic sa explice si sa-i invete pe cei tineri, Bebe a dus pe munte si a format multi tineri care – in Salvamont sau nu - continua sa mearga astazi pe munte, facand asta la un nivel foarte bun. Si nu numai cataratori, dar si schiori, el insusi avand un stil curat, cursiv, facandu-i o reala placere sa-i dadaceasca pe toti. De fapt, chiar si atunci cand a suferit atacul de cord el era in Rodnei, cu trei tineri pitesteni pe care-i ducea pe munte si-i invata, unul dintre ei fiind deja recomandat pentru candidatura la Salvamont.

Asa ca vestea ni s-a parut de necrezut atunci cand am fost anuntati...si anume ca, in acea noapte, colegii nostri de la Bistrita coborasera din munte trupul celui care a fost Bebe Nistorescu, colegul si mai ales prietenul nostru, atunci cand el avea o varsta la care toti oamenii de munte se simt inca in putere, inca mai au planuri legate de ture, de trasee pe care si le-au propus si nu au ajuns sa le realizeze pana atunci.

Ar fi multe de spus despre Bebe Nistorescu... Din punctul nostru de vedere cred ca cel mai important lucru este ca a inceput din anii '80 sa ridice nivelul tehnic al formatiei Pitesti, generand astfel o competitie sportiva intre formatiile argesene, competitie care continua si astazi si nu are alt rezultat decat cel al perfectionarii continue a slavatorilor montani.

Ion Sanduloiu – Salvamont Arges