Ghid de comportament pe munte

 

ATENTIONAM pe toti cei care circula in zona montana ca este interzisa oprirea pentru popas, campare sau refugiu in locurile publice, in afara celor amenajate in acest scop la cabane si pe drumuri auto.

Incalcarea acestei reguli constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 si Hotararii nr. 11/2002 a Consiliului Judetean Arges, cu amenda si plata daunelor provocate mediului

 

ALARMA SALVAMONT

Alarma Salvamont se semnaleaza la 112, la Dispeceratul National Salvamont folosind sintagma 0SALVAMONT sau la numerele de telefon ale directorului sau ale sefilor de formatie (pagina Contact) .

Pe creasta Fagarasului sunt zone unde se poate utiliza telefonul celular existand semnal GSM, dar trebuie stiut faptul ca in cea mai mare parte a teritoriului din sudul crestei semnalul GSM lipseste (aici mentionam vaile Topologului, Valsan, Rea, Zarna, muchiile sudice si cea mai mare parte a crestei masivului Iezer). 
In afara crestei principale a Fagarasului mai gasim semnal GSM de-a lungul vaii Argesului si pe muchiile care o flancheaza, in creasta Pietrei Craiului si pe versantul sau estic, pe culmile sudice ale Iezerului si pe muchiile Leaotei.

Accidentul montan se poate anunta si la cabanele de creasta si la posturile de Jandarmerie sau Politie aflate in satele de la baza masivului montan, care ne vor contacta imediat. Ajutor se poate solicita si prin intermediul altor turisti, la prima cabana, refugiu, canton, stana, asezare sau prin alte mijloace.

Puteti folosi numerele de telefon de contact sau oricare din numerele de telefon al membrilor echipelor Salvamont Arges, pentru a obtine informatii despre starea traseului pe care urmeaza sa-l parcurgeti sau despre zona in care doriti sa va petreceti timpul liber.

Avand in vedere ca intrati intr-o zona izolata, fara posibilitatea de alarmare prin telefon, luati-va masuri de siguranta, anuntandu-va prietenii sau chiar salvamontistii argeseni despre intentiile dumneavoastra.

IMPORTANT! APELUL DE SALVARE trebuie sa contina:

·         locul producerii accidentului

·         numarul accidentatilor

·         data si ora accidentului

·         diagnosticul prezumtiv

·         conditiile meteo

·         datele personale ale celui care face apelul

SEMNALELE DE ALARMARE IN MUNTI CONSTAU DIN:

·         sase (6) semnale acustice sau luminoase pe minut, la 10 secunde fiecare, apoi pauza de un minut

·         semnalul de raspuns consta in trei (3 )semnale pe minut, cu o pauza de un minut


Chiar daca semnalul tau de alarmare a fost receptionat, continua sa semnalizezi pana o echipa salvamont ajunge la tine.