Formatia Salvamont CAMPULUNG MUSCEL

"Natura e singura carte in care fiecare fila pastreaza un adevar."

Centrul Salvamont Campulung Muscel este infiintat in 1969, Campulung Muscel fiind printre primele localitati nominalizate pentru organizarea de formatii salvamont.

Inca de la inceputuri, salvamontistii campulungeni au participat la Scolile Nationale de Pregatire a Salvatorilor Montani si la Raliurile Nationale Salvamont, atat cele de vara cat si cele de iarna. Toti salvatorii montani au absolvit stagiile de pregatire de vara si de iarna si sunt atestati de comisiile A.N.S.M.R., participand la traininguri si schimburi de experienta.

Formatia Salvamont Campulung Muscel este compusa din doua echipe a cate sase salvatori montani, conduse de seful formatiei, angajat al Consiliului Judetean Arges, precum si cativa aspiranti, care realizeaza activitatile de prevenire, patrulare si salvare in Masivele Iezer Papusa, Piatra Craiului (creasta sudica, abruptul estic si vestic), precum o parte din Leaota, avand totodata colaborari cu Formatiile Salvamont din zonele de vecinatate (Curtea de Arges, Pitesti, Nucsoara, Bran, Zarnesti si Dambovita).

Salvamont Campulung Muscel are de asemenea o buna colaborare cu mass-media locala, referitor la starea traseelor si conditii meteo, participand in comun la promovarea turismului prin intermediul expozitiilor de fotografie pe teme montane, fotografiile fiind realizate atat de catre membrii activi salvamont, cat si de catre "seniorii salvamont".

Membrii Formatiei Salvamont Campulung Muscel

 

 
Enache Mihai  
Sef formatie 

 
 
Sef echipa 

 
 
Sef echipa 

   

 
Alin Grigore 
Salvator montan 
Tel.: 0755.22.21.12

 
Lita Raducu 
Salvator montan 
Tel.: 0722.54.74.16

 
Sorin Matei 
Salvator montan 
Tel.: 0727.78.61.00

 
Toni Bogdan 
Salvator montan 
Tel.: 0754.01.64.23

 
Adrian Musetoiu 
Salvator montan 
Tel.: 0744.95.99.71

 
Anton Olaru 
Salvator montan 
Tel.: 0721.92.58.33

Activitati si asistenta Salvamont

In plus fata de activitatile de salvare si prevenire a accidentelor, in zonele deservite s-au realizat activitati de marcare si amenajare poteci, reamenajarea Refugiului Iezer, reparatii stane si s-a participat la actiuni de ecologizare sau stingeri de incendii.

Formatia Salvamont Campulung Muscel asigura si asistenta salvamont pentru activitatile din zona:

  • concursurile de ski, mountain bike,
  • concursurile de orientare turistica (mentionam aici "Memorialul Sile Valceanu", in amintirea unuia dintre salvamontistii plecati dintre noi),
  • taberele de ski sau alpinism,
  • asistenta pe partia de la Chilii,
  • Maratonul Pietrei Craiului - actiune devenita deja traditionala.

Repere istorice Salvamont Campulung Muscel

In perioada dinainte de 1969, an in care s-a legiferat miscarea salvamont din Romania prin H.G. 140/1969, in zona de nord a judetului Arges, existau deja oameni de munte care faceau voluntar transportul celor raniti sau decedati din zona muntilor Iezer-Papusa, Piatra Craiului, Leaota. Din formatia de atunci, ca si acum, faceau parte persoane cu diferite calificari profesionale, unite de pasiunea pentru munte si de dorinta de a ajuta drumetii si alpinistii aflati in dificultate.

Primul sef al formatiei Campulung Muscel a fost inginerul Grabovski, de la ARO Campulung.

Apoi a urmat, timp de douazeci de ani, doctorul Victor Popa - cel care a pus bazele reale si eficiente ale miscarii de prevenire a ratacirilor si a accidentelor, prin efectuarea de marcari a traseelor turistice. Excelent organizator si membru in Comisia Medicala Nationala Salvamont, dr. Victor Popa a avut initiativa reconstruirii actualului Refugiu Iezer si a organizarii Cabanei Batrana ca si baza Salvamont.

Din formatia de atunci faceau parte Vasile Valceanu (decedat in 1999), Ovidiu Paraschiv (decedat in 1992), dr. Moraru, Gabriel Panaitescu, Stelica Moloiu, Mihai Bidihon si Mihai Bolboaca.

Incepand cu 1997, seful formatiei este Alexandru Holbosan, salvamontist "veteran" din 1969.

Dintre salvatorii montani de la inceputurile activitatii, ii amintim si pe Dan Valimareanu, Nae Cojocaru, Nae Sorescu, Iosif Tutuianu (decedat), Iosifescu Adrian, Matei Sorin, dintre care unii sunt retrasi, altii sunt inca activi. Reamintim si pe Mircea Serbu, care a decedat in 2002, chiar in seara in care se intorsese dintr-o patrulare in Iezer.

Din anul 2000 formatia Campulung Muscel intra in componenta Serviciului Public Salvamont Arges cu doisprezece salvatori montani, condusi de seful formatiei.

Zona de actiune a Formatiei Salvamont Campulung Muscel

Formatia Salvamont Campulung Muscel actioneaza din creasta principala a Fagarasului spre sud, din Curmatura Bratilei (N 45.34.926 E 024 56.208) pana in sud vestul masivului Leaota, avand masivul Iezer Papusa si sudul masivului Piatra Craiului, dupa linia descrisa mai sus, incepand cu aliniamentul varful La Om (2.232 m) - Umerii Pietrii Craiului.

Are in administrare baza sezoniera refugiul Iezer (N 45.27.647, E 024.57.668 ). In acest perimetru se mai afla refugiile Funduri si Grind, acestea fiind construite si administrate de Administratia Parcului Natural Piatra Craiului.

Raspunde: Seful formatiei Campulung Muscel - Enache Mihai

Avand in vedere caracterul carstic al zonei Piatra Craiului - Leaota, PENTRU ACCIDENTE IN PESTERI, formatia Salvamont Campulung Muscel intervine cu forte proprii si cu alarmarea urmatorilor salvatori montani, antrenati in actiuni cu specific de speologie:

  • Ruica Gabriel - Sef Grupa Salvaspeo - Pitesti
  • Ion Sanduloiu - Echipa Pitesti
  • Vlad Dima Teofil - Echipa Pitesti
  • Nica Aurelian - Echipa Curtea de Arges
  • Zarescu Cornel - Echipa Pitesti
  • Tudor Marian - Echipa Pitesti
  • Miliari Alexandru - Echipa Pitesti
  • Duca Dan - Echipa Campulung Muscel
  • Toni Bogdan - Echipa Campulung Muscel

Alerteaza: Enache Mihai / Raspunde: Ruica Gabriel