Factorii de mediu si calitatea lor

- Poluarea aerului: factorii de poluare: pe teritoriul comunei nu exista surse majore de poluare (unitati industriale, centrale termice), dar poluarea aerului se datoreaza vecinatatii cu Municipiul Pitesti si cu zona industriala a acestuia. Arderea combustibilului fosil(carbune, produse petroliere) in surse stationare, respectiv locuintele si dotarile edilitare, sunt raspunzatoare de incarcarea atmosferica cu un complex de poluanti gazoisi si solizi(SOL, NO, CO, CO2, cenusa si zgura). Concluzia este ca poluarea atmosferica este nesemnificativa in teritoriul comunei.

a) traficul auto (poluarea fonica); se poate vorbi despre acest fel de poluare doar pe tronsonul Drumului Judetean 503, deoarece este strabatut de toate categoriile de vehicule.

b) deseurile - categorii de deseuri- de la populatie: resturi menajere; industriale- nu; 

c) modul de colectare a deseurilor este controlat. 

d) locatia depozitarii deseurilor ( gropi de gunoi neautorizate): comuna are amenajata o gropa de gunoi amenajata la marginea localitatii.

Poluarea apei: factori de poluare: teritoriul comunei este brazdat de o serie de paraie cu un nivel de curgere intermitenta, ale caror ape sunt nepoluate, decat in masura in care lipsa sistemului centralizat de canalizare creeaza situatii necontrolabile in acest sens. Calitatea apei freatice nu este afectata de poluare, dar pentru alimentarea cu apa in scop potabil s-au facut foraje in ape subterane de mare adancime (219-250).

a) descrierea sistemului de epurare a apelor uzate, existenta agenti economici industriali;

-Calitatea terenurilor: factori - seceta, inundatii, eroziuni, aciditatea deseurilor.

Localitatea de resedinta Oarja, ca si satul Ceausesti, poseda o suprafata mica de depozitare a gunoaielor menajere. Suprafata acestui spatiu este relativ mica, iar prin amplasarea pe malul apei si acumularea gunoaielor, in timp, are un efect negativ, datorita poluarii apelor de suprafata si a stratului freatic. O sursa de poluare, ca de altfel in majoritatea localitatilor rurale, ar fi depozitarea necontrolata a deseurilor menajere si a gunoaielor in albiile majore ale raurilor. Inexistenta platformelor special amenajate pentru depozitarea gunoaielor, conduce la situatia de mai sus. 

De asemenea, amplasarea incorecta a latrinelor ar putea conduce la infectarea panzei de apa freatica. Dintre zonele ce trebuiesc protejate sanitar sunt cimitirele si bazinele de apa. Cimitirele trebuiesc autorizate sanitar de catre Inspectoratul Judetean de Politie Sanitara si Medicina Preventiva, conform Ordinului nr.536/1997 al Ministerului Sanatatii pentru aprobarea Normelor de Igiena si recomandarilor privind mediul de viata al populatiei. 

-Spatii verzi; comuna nu are amenajate spatii verzi de recreere.

-Vegetatia si fauna: scurta descriere, zone protejate; resurse naturale.

Vegetatia si fauna sunt slab reprezentate pe teritoriul comunei Oarja, deoarece doua treimi din din suprafata comunei sunt acoperite de culturi agricole: porumb, grau, orz, trifoi, lucerna, soia, floarea-soarelui si rapita. Pe teritoriul comunei se afla si 20ha de padure de stejar, situate in sudul comunei, dar si aceasta este profund afectata de poluare si de taierile ilegale. Subarboretul acesteia este alcatuit din gherghinar, maces si porumbar. Vegetatia ierboasa este reprezentata de plante precum: umbra iepurelui, urzica.