Date geografice

In cadrul comunei Malureni predomină forma de relief deluroasă-împădurită având o suprafaţă de 10.704 ha.
Caracteristica solului este aluvionar-gleioasă cu terenuri mediu calitativ al producţiilor agricole.

Regimul climateric anual este mediu ponderat cu înregistrarea de temperaturi maxime de 36 grade şi minime de -18, -20 grade, îngheţuri frecvente la sol în perioadele reci şi regim pluvionar între 8 litrii şi 180 litrii pe m.p./h, ultima înregistrare fiind în anul 2005 care a fost de 180 litrii pe m.p./h înregistrat în bazinul pluviometric al pârâului Topliţa şi Buneşti şi al curentului Şoptana, fapt ce în cursul anului 2005 s-a înregistrat debite ce au depăşit cota de inundaţie, unde s-a produs avarierea drumurilor comunale Şoptana, Topliţa şi Buneşti, precum şi alunecări de teren. 

Ocazional se înregistrează furtunii, fără a avea caracter de tornade, cea mai ridicată cotă înregistrată în anul 1966 când a smuls din rădăcini copaci din fondul forestier şi agricol pe o suprafaţă de circa 150 ha în raza satului Mălureni.

Comuna este străbătută de la nord la sud de râul Vâlsan cu un debit anual de 40 m.c./s, care în cursul anului 2005 a depăşit cota de inundaţie ajungând la un debit de 125 litrii/s .

În albia râului Vâlsan se scurg torenţii: Şoptana, Valea lui Nan, Vladu, Valea Butei şi pârâurile: Priseaca, Valea Satului, Valea Seacă, Topliţa şi Buneşti afluenţi cu debite normale anuale.


Fisiere atasate

Harta comunei Malureni