Prezentare Izvoru

DATE DESPE LOCALITATE

Istoricul localităţii Izvoru

Localitatea este menţionată pentru prima oară în scris într-un act emis la data de 11 mai 1558 de voievodul Mircea Ciobanul, document prin care un anume "Stoica din Izvoru" este întărit cu proprietăţi în zonă.

Dezvoltarea localităţii este strâns legată de agricultură, aceasta fiind principala activitate a locuitorilor.

De-a lungul timpului, au căzut la datorie 205 locuitori, în campaniile desfăşurate de trupele române în anii 1877-1878, 1913, 1916-1919 şi 1941-1944. Pentru aceştia au fost edificate două monumente: unul se află în curtea şcolii din comună iar al doilea în zona Izvoru de Jos, în vecinătatea grădiniţei.

Prezentare geografică

Comuna este situată în partea de sud a judeţului Argeş, pe partea stângă a râului Teleorman, la o distanţă de 45 km de municipiul Piteşti şi la 25 de km de Costeşti - oraşul cel mai apropiat, pe paralela de 44°30'.

Este străbătută de drumurile judeţene 504 şi 679C.

Se învecinează astfel: la Nord comunele Recea şi Negraşi, la Vest comuna Căldăraru, la Sud comuna Popeşti şi la Est comuna Mozăceni.

Condiţiile climatice generale sunt caracterizate de veri foarte calde cu ploi moderate şi ierni reci şi rar viscoliri ce duc la topirea stratului de zăpadă şi implicit la discontinuitatea lui. Clima este temperat-continentală, având temperatura medie anuală de +9,8°C, temperatura minimă absolută de -27°C şi temperatura maximă absolută de +39,2°C.

Precipitaţiile medii anuale au valoarea de 546 mm, având repartiţia pe anotimpuri astfel: iarna 104,4mm, primăvara 135,7 mm, vara 188,1 mm şi toamna 117,8 mm.

Direcţia predominantă a vânturilor este cea nord-vestică (19,5%) şi vestică (19,2%). Calmul înregistrează valoarea procentuală de 29,2% iar intensitatea medie a vânturilor are valoarea de 1,4-2,3 m/s.

Solurile

Învelişul de sol, rezultat al interacţiunii factorilor fizico-geografici se prezintă destul de divers dar se remarcă la nivel general influenţa deosebită a rocii reliefului şi a apei freatice.

Solurile se împart în mai multe unităţi zonale şi intrazonale care constituie potenţialul pedologic valorificat ca bază de dezvoltare a biocenozelor şi a diverselor culturi în raport cu condiţiile mediului înconjurător. Distingem următoarele tipuri de soluri: soluri brune roşcate podzolite, negre argiloase (smolniţe), brune podzolite şi pseudogleizate. În lunca Teleormanului există soluri aluviale. Solul este în general fertil, se dezvoltă foarte bine pe suprafeţe mari culturile de păioase, porumb şi plante tehnice.

Vegetaţia naturală este constituită în principal din plante ierboase, specifice zonei de câmpie, tufărişuri, plante spinoase, plante cu flori, arbuşti de liliac, salcie şi vegetaţie de luncă plus câteva specii de arbori precum stejar, salcâm, plop.

Fauna este reprezentată de rozătoare, iepuri, vulpi, căprioare, porci mistreţi, arici, păsări - barza, bufniţa, uliu, vrăbii şi altele. În ape se întâlnesc în principal crap şi caras.  

Organizare spaţiala:

Comuna este alcătuită dintr-un singur sat - Izvoru, fiind de tip adunat-liniar; se întinde pe o suprafaţă de 5004 ha din care 440 ha intravilan şi 4564 ha extravilan - în principal teren agricol (arabil, livezi, pomi, vii, păşuni, fâneţe, inclusiv păduri, ape şi drumuri).

Artera principală care străbate axial comuna pe direcţia nord-sud este DJ 504 Buzoeşti - Alexandria. De la est la vest este străbătută de D.J. 679C.

Structura populaţiei

La recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011 populaţia stabilă era de 2292 locuitori, în 1176 de gospodării.

Populaţia activă este de aproximativ 45%. Sporul natural este negativ.

Populaţia este în mare parte îmbătrânită, tinerii preferând să se stabilească la oraş sau să plece în străinătate. În cadrul locuitorilor este prezentă o comunitate de romi care numără aproximativ 500 de persoane.

Reţea şcolară

În localitate îşi desfăşoară activitatea Şcoala Gimnazială Elena Davila Perticari cu clase de la I la VIII-a, inclusiv grădiniţă. În zona Izvoru de jos mai există o grădiniţă.

Monumente istorice

În comuna Izvoru sunt recunoscute drept monument istoric ansamblul conacului Perticari, care constă în castelul boieresc şi parcul din jurul acestuia precum şi biserica Parohiei Izvoru de Sus în care au loc slujbe în prezent.

Activitate economică

Agenţii economici din localitate îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii (asociaţii agricole), comerţului (magazine, staţie carburanţi, brutărie) şi resurse naturale (parc petrol). În localitate numărul de locuri de muncă este redus, salariaţii lucrând în mare parte în oraşele apropiate: Costeşti, Piteşti sau chiar Mioveni.