CENTRE REZIDENȚIALE PENTRU ADULȚII CU HANDICAP

 

În cadrul DGASPC Argeș funcționează  8 centre/complexe rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități, respectiv:

 

1. CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ŞI ASISTENŢĂ PITEŞTI 

Date de contact:

  • Adresă: mun. Piteşti, str. G.Stephanescu nr.3,  jud. Argeş   

  • Telefon: 0348/401446; Fax: 0248/286436

  • E-mail: centrulingrijire_pitesti@yahoo.com

  • Persoană de contact: şef centru- Cristiana Anton, tel. 0731221339

Scurt istoric:

Înfiinţat ca urmare a deciziei nr.285/22 iulie 1977 a Consiliului Popular al Judeţului Argeş, sub denumirea de "Cămin Spital Bolnavi Cronici Adulţi",  finanţat din fondurile Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Argeş,  a intrat în subordinea I.S.T.P.H. Argeş din anul 1991.

Din anul 1997, finanţarea a fost asigurată de Consiliul Local al Municipiului Piteşti, iar din luna martie 2000 s-a schimbat denumirea în „Centrul de Îngrijire şi Asistenţă". Conform Ordinului nr. 57/2000 emis de Secretariatul de Stat pentru Persoane cu Handicap Bucureşti, instituţia îşi schimbă denumirea în „Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică". Din anul 2002, odată cu aprobarea Ordonanţei 102/1999, prin Legea nr. 519/2002 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, instituţia revine la denumirea de „Centru de Îngrijire şi Asistenţă".

Începând cu 01.01.2005, instituţia se reorganizează ca unitate fără personalitate juridică conform Legii 343/2004 şi H.G.R. NR. 1434/2004.

Prin Hotărârea nr.68/08.12.2004 adoptată de Consiliul Judeţean Argeş, se înfiinţează Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, care are în subordine şi Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Piteşti.

Capacitate: 150  locuri (centrul se află în proces de restructurare).

Beneficiari: persoane adulte cu handicap

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functiede tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare, îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare (Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

Personal de specialitate: medic, asistente medicale, infirmiere, asistent social, psiholog, ergoterapeut, personal administrativ etc.

Spaţii: 46 camere (cu 1-3 persoane/dormitor), 3 săli de mese, cabinete pentru asistenţă medicală, asistenţă psihologică, asistenţă socială, club, băi, bloc alimentar, spaţii administrative etc.

 

2. CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ŞI ASISTENŢĂ BASCOVELE

Date de contact:

  • Adresă: com. Cotmeana, sat. Ursoaia, str. Drumul Bisericii, nr. 113,  jud. Argeş   

  • Telefon/fax: 0248/663626

  • E-mail: ciabascovele@yahoo.com

  • Persoană de contact: şef centru - Maria Cîrstea, tel. 0731221337

Scurt istoric:

Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Bascovele este o instituţie de îngrijire de tip rezidenţial pentru persoane adulte, care a fost preluată de către D.G.A.S.P.C. Argeş (Consiliul Judeţean Argeş), din anul 2005.

Unitatea funcţionează într-un complex de 3 clădiri, pe o suprafaţă de circa 9.600 mp. Amplasarea permite utilizatorilor acces liber la toate serviciile şi facilităţile comunităţii. Centrul este racordat la reţeaua de curent electric, la reţeaua de apă şi canalizare cu staţie de epurare proprie pentru 120 persoane şi dispune de un sistem propriu şi eficient de termoficare (centrală proprie). Clădirile au fost adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, intrările în unitate fiind prevăzute cu rampe cu balustrade, iar pe holurile din interior au fost montate balustrade de ghidaj pentru beneficiarii nevăzători.

Capacitate: 80 locuri(centrul este propus pentru restructurare).
 
Beneficiari: persoane adulte cu handicap.
 
Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare,   îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Personal de specialitate: medic, asistenţi medicali, infirmiere, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, educator, terapeut ocupaţional, personal administrativ etc.

·Spaţii:  19 dormitoare (cu 2-6 paturi/dormitor), 2 săli de mese, bucătărie, cabinet medical, 21 grupuri sanitare, 20 băi, sală gimnastică medicală, diverse magazii, birouri personal administrativ,  etc.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900 lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. (Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

 

3. COMPLEXUL DE SERVICII PENTRU PERSOANE CU DIZABILITĂŢI VULTUREŞTI

Date de contact:

  • Adresă: com. Vultureşti, sat Bârzeşti nr.48 A,  jud. Argeş   

  • Telefon/fax: 0348/520729 ;

  • E-mail: cspdvulturesti@yahoo.com

  • Persoană de contact: şef complex - Stanciu Adrian Petruţ, tel. 0731221338

Scurt istoric:

CSPD Vultureşti are două componente : CENTRUL DE ABILITARE ŞI REABILITARE PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂŢI VULTUREŞTI(C.Ab.R) şi LOCUINŢA PROTEJATĂ VULTUREŞTI(LP)

Urmare a reorganizării care a avut loc în  data de 30.10.2019, s-a înfiinţat C.Ab.R. Vultureşti (Hot. C.J. nr.213/31.10.2019 şi Avizul ANPD nr.5244/07.08.2019), prin reorganizarea C.R.R.N. Vultureşti.

a) – C.Ab.R. Vultureşti funcţionează într-o clădire, proprietate a Consiliului Judeţean Argeş, dată în folosinţă la 01.01.2014 , cu o capacitate totală de 50 paturi, repartizate în 16 dormitoare. Centrul dispune de adaptări specifice pentru persoane cu dizabilităţi, intrările în unitate fiind prevăzute cu rampe cu balustrade.

Amplasarea unitaţii permite utilizatorilor acces liber la toate serviciile şi facilităţile comunitaţii; există căi de acces circulate de mijloace de transport în comun în direcţia unităţii.

Centrul este racordat la reţeaua de curent electric, telefonie, la reţeaua de apă, are sistem de canalizare propriu, prevazut cu staţie de epurare şi dispune de un sistem propriu şi eficient de termoficare ( centrală proprie).

Este amenajat în conformitate cu standardele minime de calitate pentru centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap şi răspunde nevoilor unui număr de 50 persoane cu handicap.

Capacitate: 50  locuri

Beneficiari:  persoane cu vârsta de peste 18 ani, care sunt încadrate într-un grad de handicap (grav, accentuat, mediu).  

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  și în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare,   îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Personal de specialitate:  asistent social, asistenţi medicali, infirmiere, psiholog, kinetoterapeut,  personal administrativ etc.

Spaţii: dormitoare, sală de mese, bucătărie, sală kinetoterapie, magazie alimente, spălătorie, birouri personal administrativ, băi  etc.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900 lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. ( Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

b) Locuinţa Protejată Vultureşti funcţionează într-o clădire proprietate a Consiliului Judeţean Argeş, dată în folosinţă la 01.01.2014, cu o capacitate de 6 locuri.

Locuinţa dispune de adaptări specifice pentru persoane cu dizabilităţi, intrările în unitate fiind prevăzute cu rampe cu balustrade.

Amplasarea locuinţei permite utilizatorilor acces liber la toate serviciile şi facilităţile comunităţii; există căi de acces circulate de mijloace de transport în comun în direcţia unitaţii.

Capacitate: 6  locuri

Beneficiari:  persoane cu vârsta de peste 18 ani care sunt încadrate într-un grad de handicap (grav, accentuat, mediu).

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeș, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeș. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  și în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare, îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Personal de specialitate: asistenţi medicali, infirmiere, asistent social, psiholog, kinetoterapeut,  personal administrativ etc.

Spaţii: 3 dormitoare,  spaţiu pentru activităţi sociale şi recreative, bucătărie,  spaţii igienico-sanitare, magazii  etc.

Conform Ordinului MMFP SPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900 lei.

Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. (Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

 

 

 

 

 

 

4. COMPLEXUL DE LOCUINŢE PROTEJATE BUZOEŞTI

Date de contact:

  • Adresa: com. Buzoeşti, sat Ioneşti nr.285 B, jud. Argeş   

  • Telefon/fax: 0348-520764                              

  • E-mail: clpbuzoesti@yahoo.ro                                                         

  • Persoană de contact: şef complex - Florin Boştenaru, tel. 0721211056

Scurt istoric:

Complexul de Locuinţe Protejate Buzoeşti a luat fiinţă în urma hotărârii Consiliului Judeţean Argeș nr.130/2013 de restructurare a Centrului de Reabilitare și Recuperare  a Persoanelor cu Handicap Vulturești.  Proiectul a fost finanţat prin Programul Operațional pentru Persoane cu Dizabilităţi - Componentă a Proiectului privind Incluziunea Socială, de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  şi cofinanţat din bugetul Consiliului Judeţean  Argeş.  

CLP Buzoeşti  este constituit din patru căsuţe de tip familial, cu o capacitate totală de 24 locuri şi a fost dat în folosinţă la 15.01.2014. Este o unitate cu specific de asistenţă socială în care se realizează satisfacerea nevoilor persoanelor cu handicap; are autorizaţii legale de funcţionare, dispune de spaţiu adecvat pentru activităţi în aer liber. Căsuţele sunt racordate la reţeaua de curent electric, dispun de centrală electrică proprie şi sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare.

Dormitoarele sunt încălzite şi ventilate corespunzător, beneficiază de lumină naturală. Fiecare dormitor dispune de paturi cu saltele, iluminat de plafon, prize electrice, dulap pentru haine. Livingurile sunt destinate ca spaţiu de petrecere a timpului liber şi sunt dotate cu televizor, calculator, canapea, fotolii. Dormitoarele permit schimbări în concordanţă cu cerinţele şi preferinţele beneficiarilor. Există toalete şi duşuri accesibile, aflate în apropierea dormitoarelor, care asigură respectarea intimităţii beneficiarilor de servicii. În spaţiile igienico-sanitare se furnizează apă rece şi apă caldă permanent.

Capacitate:  24  locuri

Beneficiari:  persoane cu vârsta de peste 18 ani care sunt încadrate într-un grad de handicap (grav, accentuat, mediu).

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă, îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap.

Personal de specialitate: asistenţi medicali, asistent social, infirmieri,  psiholog, educator, administrator, referent de specialitate (contabil) etc.

Spaţii: dormitoare, sală de mese, living pentru activităţi recreativ-culturale, toalete şi băi  etc.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900 lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. (Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

 

5. CENTRUL DE INTEGRARE PRIN TERAPIE OCUPAŢIONALĂ TIGVENI

Date de contact:

  • Adresă: com. Tigveni, Str.Teodor Brătianu, nr.418-428,  jud. Argeş   

  • Telefon/fax: 0248/742005

  • E-mail: cito_tigveni@yahoo.com

  • Persoană de contact: şef complex - Felicia Popescu, tel. 0731221336

Scurt istoric:

Instituţia a fost înfiinţată în anul 1991 sub denumirea de „Cămin Atelier" din fondurile Consiliului Judeţean Argeş.

De-a lungul timpului, instituţia a suferit mai mullte modificări de titulatură, de coordonator metodologic ori chiar de finanţator. Astfel, în anul 1993, Căminul atelier a intrat în subordinea ISTPH Argeş. Din anul 1997, finanţarea a fost asigurată de Consiliul local al comunei Tigveni, iar din luna martie 2000 şi-a schimbat denumirea în Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tigveni.

Începând cu 01 ianuarie 2005, instituţia a fost reorganizată ca unitate fără personalitate juridică în subordinea C.J. Argeş –D.G.A.S.P.C. Argeș , iar din data de 31.03.2014, CITO Tigveni a devenit CRRPH Tigveni.

În data de 23.08.2015, Consiliul Judeţean Argeş a hotărât reorganizarea CRRPH Tigveni, revenind la titulatura de CITO Tigveni (Hotărârea nr. 164/13.08.2015).

Capacitate: 233  locuri (centrul este propus pentru restructurare).

Beneficiari: persoane cu vârsta de peste 18 ani, care prezintă handicap (grav, accentuat, mediu).

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare,   îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Personal de specialitate:  medic, asistenţi medicali, asistent social, infirmieri, psihopedagog, educatori/instructori ergoterapie, psiholog, personal administrative, kinetoterapeut, etc.

Spaţii: dormitoare, sală de mese, bucătărie, club pentru activităţi recreativ-culturale, sală tratamente, cabinet medical, atelier de ergoterapie, diverse magazii, birouri personal administrativ, băi  etc.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900 lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. (Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

 

 6. COMPLEXUL DE LOCUINŢE PROTEJATE TIGVENI

Date de contact:

  • Adresă: com. Tigveni, Str.Teodor Brătianu, nr.429-430,  jud. Argeş      

  • Telefon/fax: 0248/742005

  • E-mail: cito_tigveni@yahoo.com

  • Persoană de contact: şef complex - Felicia Popescu, tel. 0731221336

Scurt istoric:

D.G.A.S.P.C. Argeş a derulat în perioada 2010 - 2013 proiectul de restructurare a Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tigveni, prin care au fost înfiinţate CRRN Călineşti,CLP Buzoeşti şi CLP Tigveni.

Complexul de Locuințe Protejate Tigveni este constituit din două căsuţe de tip familial, cu o capacitate totală de 12 locuri, şi a fost dat în folosinţă la 17.03.2014. Este o unitate cu specific de asistenţă socială în care se realizează satisfacerea nevoilor persoanelor cu handicap, are autorizaţii legale de funcţionare, dispune de spaţiu adecvat pentru activităţi în aer liber. Este racordată la reţeaua de curent electric, dispune de centrală termică proprie, are sistem  corespunzător de ventilaţie, este racordată la reţeaua de apă şi canalizare.

Dormitoarele sunt încălzite şi ventilate corespunzător, beneficiază de lumină naturală. Fiecare dormitor dispune de paturi cu saltele, iluminat de plafon, prize electrice, dulap pentru haine.  Dormitoarele permit schimbări în concordanţă cu cerinţele şi preferinţele beneficiarilor. Există toalete şi duşuri accesibile, aflate în apropierea dormitoarelor, care asigură respectarea intimităţii beneficiarilor de servicii. În spaţiile igienico-sanitare şi în dormitoare se furnizează apă rece şi apă caldă permanent.

Capacitate: 12  locuri

Beneficiari: persoane cu vârsta de peste 18 ani, care sunt încadrate într-un grad de handicap (grav, accentuat, mediu).

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare, îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Personal de specialitate: asistenţi medicali, asistent social, infirmieri.

Spaţii:  dormitoare, băi şi living cu bucătării.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. ( Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

 

7. CENTRUL DE ABILITARE ŞI REABILITARE PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂŢI CĂLINEŞTI

Date de contact:

  • Adresă: com. Călineşti, Sat Călineşti, str. Dr. Ion Crăciun nr. 484 B,  jud. Argeş   

  • Telefon/Fax: 0248/651568

  • E-mail: crrncalinesti2014@yahoo.com

  • Persoană de contact: şef centru - Marian Ivaşcu, tel. 0786403186

Scurt istoric:

D.G.A.S.P.C. Argeş a derulat în perioada 2010-2013 proiectul de restructurare a Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Tigveni, prin care au fost înfiinţate CRRN Călineşti, CLP Buzoeşti şi CLP Tigveni.

CRRN Călineşti are o capacitate totală de 48 locuri şi a fost dat în folosință la 01.01.2014.

Urmare a reorganizării care a avut loc în  data de 30.10.2019, s-a înfiinţat C.Ab.R. Călineşti (Hot. C.J. nr.212/31.10.2019 şi Avizul ANPD nr.5244/07.08.2019), ca urmare a reorganizării C.R.R.N. Călineşti.

Este o unitate cu specific de asistenţă socială în care se realizează satisfacerea nevoilor persoanelor cu handicap.  Instituţia are autorizaţii legale de funcţionare, dispune de spaţiu adecvat pentru activităţi în aer liber, este racordată la reţeaua de curent electric, dispune de centrală termică proprie, are sistem  corespunzător de ventilaţie, este racordată la reţeaua de apă şi canalizare.

Dormitoarele sunt încălzite şi ventilate corespunzător, beneficiază de lumină naturală. Fiecare dormitor dispune de paturi cu saltele, oglindă, iluminat de plafon şi aplice, prize electrice, dulap pentru haine, televizor. Dormitoarele permit schimbări în concordanţă cu cerinţele şi preferinţele beneficiarilor. Există toalete şi duşuri accesibile, compartimentate pe sexe, aflate în dormitoare, care asigură respectarea intimităţii beneficiarilor de servicii. În spaţiile igienico-sanitare şi în dormitoare se furnizează apă rece şi apă caldă permanent.

Capacitate: 48  locuri

Beneficiari: persoane cu vârsta de peste 18 ani care sunt încadrate într-un grad de handicap (grav, accentuat, mediu).

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite: asigură cazarea, hrana, cazarmamentul şi condiţiile igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate; asigură asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare, îngrijire şi supraveghere permanentă; organizează activităţi de ergoterapie ocupaţională în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; acordă sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

Personal de specialitate: medic, asistent social, asistenţi medicali, infirmiere, psiholog, kinetoterapeut, ergoterapeut şi terapeut ocupaţional, personal administrativ etc.

Spaţii: dormitoare, sală de mese, bloc alimentar, magazie alimente,  sală kinetoterapie, sală ergoterapie, cabinet psihologic, cabinet medical, spălătorie, birouri personal administrativ, băi,  etc.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. ( Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017).

 

8. COMPLEXUL DE SERVICII PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI BĂBANA

a. Locuința maxim protejată nr.1 Băbana

b. Locuința maxim protejată nr.2 Băbana

c. Locuința maxim protejată nr.3 Băbana

Date de contact:

  • Adresă: com. Băbana, sat Lupueni nr.46,  jud. Argeş      

  • Tel.: 0726.459.631

  • Șef centru: Radu Claudia (cu exercitare temporară de atribuții de șef complex)

  • E-mail: serviciisocialebabana@gmail.com

Scurt istoric:

DGASPC Argeş a derulat Proiectul "Complex de 3 Locuinţe Protejate şi Centru de Zi, Comuna Băbana, Sat Lupueni, Judeţul Argeş", cod SMIS 120367, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (P.O.R.) 2014-2020, conform Contractului de finanțare nr. 3557/13.12.2018, prin care au fost construite și dotate un număr de 3 locuințe protejate  și un centru de zi  pentru persoanele adulte cu dizabilități.

Complexul de Servicii pentru Persoane cu Dizabilități Băbana este constituit din trei locuințe maxim protejate (trei căsuţe de tip familial, cu o capacitate totală de 24 locuri) și un centru de zi, care au fost date în folosinţă, începând cu data de 16.08.2022. Complexul are un specific de asistenţă socială în care se realizează satisfacerea nevoilor persoanelor cu handicap, are autorizaţii legale de funcţionare, dispune de spaţiu adecvat pentru activităţi în aer liber. Complexul este racordat la reţeaua de curent electric, dispune de centrală termică proprie, are sistem  corespunzător de ventilaţie, este racordat la reţeaua de apă şi canalizare.

Dormitoarele sunt încălzite şi ventilate corespunzător, beneficiază de lumină naturală. Fiecare dormitor dispune de paturi cu saltele, iluminat de plafon, prize electrice, dulap pentru haine.  Dormitoarele permit schimbări în concordanţă cu cerinţele şi preferinţele beneficiarilor. Există toalete şi duşuri accesibile, aflate în apropierea dormitoarelor, care asigură respectarea intimităţii beneficiarilor de servicii. În spaţiile igienico-sanitare se furnizează apă rece şi apă caldă permanent.

Capacitate totală: 24  locuri (câte 8 locuri /fiecare locuință maxim protejată)

Beneficiari:  persoane cu vârsta de peste 18 ani, care sunt încadrate într-un grad de handicap (grav, accentuat, mediu).

Criterii de admitere: În vederea admiterii în centre publice rezidenţiale, persoana cu handicap ori reprezentantul legal al acesteia va depune o cerere la registratura D.G.A.S.P.C. Argeş, însoţită de o serie de documente.  Admiterea se face prin decizie a Comisiei de Evaluare  a Persoanelor Adulte cu Handicap Argeş. Comisia de evaluare verifică cererea şi documentele prevăzute  şi soluţionează cererea, in functie de tipul de centru, conform nevoilor beneficiarului  şi în limita locurilor disponibile.

Servicii oferite:  cazare, hrana, cazarmament şi condiţii igienico - sanitare persoanelor cu dizabilităţi asistate;  asistenţa medicală curentă şi de specialitate, recuperare, îngrijire şi supraveghere permanentă;  activităţi de ergoterapie în raport cu restantul funcţional al persoanei asistate; sprijin şi asistenţă de specialitate în vederea prevenirii situaţiilor care pun în pericol siguranţa persoanei cu handicap;

  

Personal de specialitate: asistenţi medicali și infirmieri.

Spaţii: dormitoare, băi şi living cu bucătării.

Conform Ordinului MMFPSPVNR.1887/2016 privind stabilirea contribuției lunare de întreținere datorate de adulții cu handicap asistați în centrele rezidențiale publice pentru persoanele cu handicap sau de suținătorii acestora, contribuția lunară de întreținere s-a stabilit la suma de 900 lei. Nivelul contribuției lunare de întreținere se stabilește  individual, conform Metodologiei de stabilire a nivelului contribuției lunare de întreținere, anexă la ordinul menționat cu modificările și completările ulterioare. (Ordinul MMSJ NR.623/02.05.2017, Ordinul MMSS Nr.898/31.05.2022 și Ordonanța de Urgență Nr.51/30.06.2017).