Date georgrafice

Comuna BUGHEA DE SUS este amplasata in lunca si pe traseele raului Bughea, taiat de la est la vest, in centru, de paraul Valea Silistii, care se varsa in paraul Bughea.

Comuna este situata la o altitudine de 600 m, cu un climat subalpin de crutare, la poalele muntilor Fagaras, care formau hotarul despartitor cu Transilvania, pe calea de acces spre Orasul Stalin, cale cunoscuta inca din timpul navalirii popoarelor migratoare .

Tot pe aici se faceau schimburile de marfa, comerciale, intre cetatea Campulungului, primul scaun domnesc si cetatea Brasovului.
Erau pazite granitele si aveau sarcini de mare raspundere, sa nu treaca hoti si oameni rai din Transilvania, sau negustori de dincolo, dincoace, sau de dincoace, dincolo de Carpati fara sa plateasca vama.

Administratia locala avea datoria sa se ingrijeasca si de paza granitei. Judetele de munte erau impartite in niste subdiviziuni administrative care in zona de munte se numeau plaiuri, iar in zona de ses – plasi. Plaiurile erau conduse de vatafi de plai, iar plasile erau conduse de zapcii.

Comuna BUGHEA DE SUS se afla localizata la 24^, 57' longitudine Estica si 45^ ,17' latitudine Nordica, avand un climat subalpin, caracterizat prin variatiuni mici de temperatura de la zi la noapte, insolatie slaba si fara curenti, datorita muntilor si dealurilor impadurite.

Apa Bughii izvoraste din vaile Zanoaga , Dragosul , Valea Ursului si Stramba, de la poalele Boldului, care impreuna cu muntele Portareasa , de unde izvoraste Bratia , fac parte din masivul Ezerului in caldarea caruia se gaseste renumitul lac glacial cu acelas nume.

Dealurile din jurul comunii, ca : Magura , Coasta Inalta si Gresia, sunt acoperite de mantia padurilor de brad , stejar, mesteacan, fag si plop, iar pe coastele muntilor, la circa 7-8 km departare de comuna , incep masivele paduroase de brad, care urca pana sus in golurile alpine unde numai jepii , un soi de brad pitic, se pot incumeta sa lupte impotriva vitregiilor vremii si a vanturilor napraznice.