Editia 2013

Unic şi delicios - caşcavalul de Brăduleţ:



Valea Vâlsanului a îmbrăcat timp de trei zile straie de sărbătoare în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, un eveniment unic în judeţ prin grandoarea manifestării, prin multitudinea meşteşugurilor şi tradiţiilor locale promovate în cadrul acestui proiect turistic. Standurile producătorilor locali de caşcaval au atras rapid atenţia vizitatorilor, care, invitaţi la degustare, au dorit să afle secretele preparării deliciosului produs. La Galeş, turiştii prezenţi în număr mareuriştii prezenţi în număr mare au avut parte şi de o demonstraţie pe viu, deliciosul caşcaval fiind preparat în faţa lor de unul dintre expozanţi. În ultima zi a festivalului, la Brădet, caşcavalul de Brăduleţ a intrat în „competiţie" cu cel produs de oaspeţii elveţieni, care au dezvăluit localnicilor din secretele preparării propriului caşcaval.

Meşterii populari – păstrători ai tradiţiilor de secole de pe Valea Vâlsanului:



Meşteşugurile din bogata ladă de zestre a satelor din Brăduleţ au prins viaţă în cadrul standurilor tradiţionale, care au reînviat atmosfera caselor ţărăneşti de altădată - talentatele găleşence au oferit turiştilor adevărate demonstraţii de îndemânare şi migală în mânuirea războiului de ţesut, iar artiştii locali ai penelului au realizat o inedită expoziţie de pictură naivă şi pictură de icoane. În standul destinat bucătăriei tradiţionale, arta încondeierii ouălor a prins viaţă în mâinile unei talentate eleve a Şcolii Galeş, iar elevii clasei de sculptură a Secţiei externe Brăduleţ a Şcolii Populare de Arte au cântat la ţiterele confecţionate chiar de ei.

Satele Brăduleţului au răsunat de cântecele artiştilor argeşeni:



Sute de artişti valoroşi ai Argeşului, nume mari ale cântecului popular românesc, meşteri populari dăruiţi cu har şi specialişti în prepararea deliciosului caşcaval au fost vedetele Festivalului de la Brăduleţ. Timp de trei zile, pe scenele amenajate în cele trei sate ale comunei au evoluat peste 1000 de artişti. Comuna a avut oaspeţi din localitatea elveţiană Onex, cu care comuna Brăduleţ este înfrăţită de peste 20 de ani. Elveţienii au fost de-a dreptul fascinaţi de meşteşugurile descoperite la Brăduleţ, de frumuseţea tradiţiilor păstrate cu sfinţenie de oamenii locului şi de autenticitatea şi valoarea folclorului argeşean. Reprezentanţii comunităţii din Onex s-au bucurat alături de locuitorii comunei Brăduleţ de cele trei zile de spectacol şi au învăţat de la artiştii locali câteva din tainele dansurilor populare româneşti, prinzându-se în horă alături de argeşeni.
Pe parcursul primei zile a Festivalului, care a debutat la Brăduleţ, artişti din toate colţurile Argeşului au menţinut atmosfera de sărbătoare, oferind un spectacol de zile mari. Prima zi a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ s-a încheiat cu recitalul extraordinar al marelui rapsod mehedinţean Petrică Mâţu Stoian, care a scos la joc întreaga suflare a comunei. 
A doua zi, sărbătoarea s-a mutat la Galeş, leagăn de tradiţii, sat cu oameni gospodari şi meşteri populari care păstrează neatinse valorile culturale locale. Scena festivalului a găzduit un adevărat maraton de folclor autentic, susţinut de ansambluri argeşene şi solişti talentaţi, unul dintre cele mai aşteptate momente fiind recitalul interpretei argeşene Emilia Ghinescu. Seara s-a încheiat, ca şi la Brăduleţ de altfel, cu un grandios spectacol de lumini oferit de focurile de artificii ce au inundat cerul Galeşului. 
Ultima zi a festivalului s-a desfăşurat în satul Brădet, unde startul petrecerii s-a dat în jurul prânzului. Vremea frumoasă a atras numeroşi turişti pe Valea Vâlsanului, care au profitat de ocazie pentru a lua parte la spectacolul folcloric şi pentru a admira frumoasele standuri ale meşterilor populari şi ale maeştrilor în prepararea deliciosului caşcaval. Maratonul folcloric de trei zile s-a încheiat cu concertul oferit de una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică populară, Niculina Stoican.

(Informatii preluate de pe portalul de turism:http://www.festivalulcascavaluluidebradulet.ro/)