Ghidul de finanțare a împăduririlor prin PNRR

 

Cele 325 de milioane de euro disponibile (după modificarea PNRR-ului) pentru împădurirea a 27.000 de ha se vor împărți pe principiul „primul venit, primul servit„, fără criterii de selecție a dosarelor.

Ghidul solicitantului (actualizat în ianuarie 2024) poate fi descărcat în format PDF de la această adresă. Ghidul propriuzis este până la pagina 45, apoi urmează anexele și ghidul de utilizare a aplicației PGI (Program de gestionare a împăduririlor).

Aplicarea pentru finanțare presupune parcurgerea mai multor etape, începând cu crearea contului în aplicația informatică „Program de gestionare împăduriri PNRR" (PGI), care poate fi accesată la adresa de internet https://impaduriripnrr.mmap.ro/.

Important de știut, înainte de toate. Din ghid:

  1. Suprafața minimă eligibilă este de  0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perderelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire.

  2. Cadastrul nu e obligatoriu

  3. Beneficiarii nu au obligaţia de a schimba categoria de folosinţă a terenului

  4. Se poate aplica și cu un teren concesionat sau arendat, încheiat pe minim 20 de ani, cât ține angajamentul.

  5. Nu trebuie să vă faceți firmă ca să aplicați.

  6. Nu trebuie să prezentați documente justificative pentru cheltuieli

  7. Finanțarea este considerabilă. De exemplu, pentru o plantație de stejar suma totală este 19.647 euro pe hectar, din care 6379 euro  pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.

  8. Terenurile împădurite cu fonduri PNRR vor primi în plus o primă  de 456 de euro/an timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon. Există un proiect de OUG prin care aeastă primă va crește la 640 euro/ha/an.

  9. Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani.

  10. Elaborarea unui proiect tehnic de împădurire este obligatorie, pentru care trebuie să apelați la serviciile unui inginer silvic atestat. Decontarea cheltuielilor cu elaborarea proiectului tehnic se va face imediat după semnarea contractului de finanțare. Găsiți aici o listă de proiectanți activi, grupați pe județe.

  11. Dacă vreți să împăduriți mai multe parcele de teren, e suficient un singur proiect tehnic pentru toate, dacă sunt din același județ.

  12. Nu sunteți obligați să apelați la o firmă pentru execuția lucrărilor de împădurire, acestea pot fi făcute și cu forțe proprii, dar e obligatoriu să fie făcute sub supravegherea unui inginer silvic atestat, diriginte de șantier.

  13. Garda Forestieră este prima instituție de contact pentru cei care vor să acceseze fonduri pentru împăduriri, ea gestionează și aplicația impaduriripnrr.mmap.ro

  14. Data limită de depunere a dosarelor este 23 ianuarie 2026

Problema pentru majoritatea celor care doresc să aplice este că trebuie să-și finanțeze singuri lucrările din primul an sau, la înțelegere cu executanții lucrărilor, să aștepte decontarea lor de către stat pentru efectuarea plăților către aceștia.

Cheltuielile cu proiectul tehnic de împădurire se vor deconta imediat după semnarea contractului de finanțare, în urma unei modificări a schemei de sprijin. Cheltuielile cu proiectul tehnic variază de la 2.139 euro (pentru o suprafață de 1 ha) la 45.600 euro (pentru 100 ha).

Statul decontează în schema de finanțare a împăduririlor prin PNRR costuri standard, nu costurile efective, în proporție de 100%.  Costul standard este o valoare fixă pentru fiecare categorie de lucrări din proiect – care se decontează ulterior efectuării lucrărilor și verificării acestora de către Garda Forestieră – nu se vor prezenta de beneficiari documente justificative.

Termenul de virare al primilor bani este de 30 de zile de la momentul încărcării în aplicația PGI de către Garda Forestieră a raportului de control, deci după plantare.

Dacă ați decis că programul de împăduriri finanțat prin PNRR este pentru dvs., primul pas este să aflați dacă terenul este pretabil pentru împădurire (vezi aici cum), după ce acesta primește avizul de principiu de la Garda Forestieră puteți merge mai departe să contactați un inginer silvic atestat pentru elaborarea proiectului tehnic de împădurire.

primaimpadurire.ro este un site independent care contribuie la informarea potențialilor beneficiari și susține inițiativele de împădurire. Venim în sprijinul dvs. cu următoarele:

Etapele derulării schemei de finanțare a împăduririlor prin PNRR

1. crearea de către solicitant a unui cont de utilizator în aplicația informatică PGI - https://impaduriripnrr.mmap.ro/
2. validarea contului de către Garda Forestieră (GF);
3. figurarea de către solicitant, în PGI, a conturului suprafeței propuse pentru împădurit și solicitarea emiterii de către GF a unui aviz de principiu pentru acest amplasament;
4. verificarea amplasamentului și emiterea în PGI a unui aviz de principiu emis de către GF (al cărui model este prevăzut la Anexa nr. 1), faza premergatoare pentru întocmirea proiectului de împădurire;
5. întocmirea unui proiect tehnic de împădurire (al cărui conținut este prevăzut în Anexa nr. 2) de către o persoană atestată;
6. scanarea proiectului și introducerea sa în PGI;
7. depunerea în PGI a cererii de sprijin de către solicitant;
8. verificarea proiectului de către GF și avizarea sa;
9. derularea procedurilor de evaluare a cererii de sprijin de către MMAP;
10. aprobarea cererii de sprijin și întocmirea contractului de finanțare de către MMAP;
11. semnarea contractului de finanțare;
12. efectuarea cronologică de către beneficiar a lucrărilor prevăzute în proiect;
13. anunțarea prin PGI de către beneficiar a finalizării fiecărei etape de lucrări. Lucrarile de intretinere a plantatiei vor fi anunțate individual, în termen de 5 zile de la finalizarea acestora;
14. verificarea lucrărilor realizate de beneficiar. În acest sens, GF va efectua verificări pe teren sau verificări pe baza rapoartelor întocmite de proiectant sau diriginte de șantier, după caz. Raportul proiectantului/ dirigintelui trebuie să ateste conformitatea lucrărilor realizate cu prevederile proiectului tehnic de împădurire. Raportul va fi însoțit de fotografii georefernțiate din piețele de probă amplasate în plantație, iar în cazul lucrărilor care presupun plantarea de puieți și de certificatul de identitate și avizul de însoțire a puieților plantați. Toate acestea se vor transmite pe e-mail către GF.
15. rapoartele de confirmare însoțite de fotografiile georefernțiate, certificatul de identitate și avizul de însoțire a puieților plantați, vor fi încărcate în aplicația informatică PGI de către GF;
16. întocmirea de către GF, prin aplicația informatică PGI, a documentelor de recepție a lucrărilor și de propunere a autorizării plăților pentru lucrările efectuate și recepționate;
17. verificarea în teren a realizării controlului anual al regenerărilor în plantațiile realizate de către GF, pentru confirmarea existenței plantației.
18. Beneficiarii depun la MMAP cereri de transfer pentru solicitarea aferentă primei în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea propunerii de autorizare a plății emise de GF.
19. autorizarea și efectuarea plăților de către MMAP.

Termenul maxim estimat pentru finalizarea verificării unei cereri de sprijin este de 30 zile de la data depunerii.

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați site-ul https://www.primaimpadurire.ro/