Turism

 

Județul Argeș, loc al descoperirii perpetue a spiritualității românești, reprezintă o străveche și puternică vatră de istorie, cultură și civilizație românească, un minunat colț de vatră strămoșească. O călătorie pe plaiurile argeșene oferă turistului român și străin posibilitatea de a străbate drumuri emblematice pentru țara noastră. Splendoarea crestelor munților Făgăraș, cu vârfurile Moldoveanu și Negoiu, Barajul Vidraru, Transfăgărăşan, zona Rucăr-Dâmbovicioara, Peștera Dâmbovicioara, văile Argeşului, Dâmboviţei, Vâlsanului și Topologului sunt doar câteva dintre atracțiile turistice unice în țară.

Situat într-o zonă de excepție a țării noastre, acolo unde se îmbină armonios muntele cu dealul, pădurea cu câmpia, județul Argeș duce cu sine, alături de o mirifică frumusețe naturală, și o încărcătură istorică și culturală de excepție.

 

Pe teritoriul judeţului se găsesc 1.018 monumente cultural-istorice, incluse în patrimoniul cultural naţional, care constituie puncte de interes pentru turişti. Vestigiile cu o mare încărcătură istorică şi măiestrie arhitecturală sunt numeroase, dintre acestea remarcându-se: Biserica Domnească şi Mânăstirea Argeșului de la Curtea de Argeş, Cetatea Poienari, Cetatea Oratia din Dâmbovicioara, Mausoleul Mateiaş din apropierea Câmpulungului şi Ansamblul Feudal Negru Vodă, Ruinele castrului roman ,,Jidova". De asemenea, trebuie menţionate Conacul Goleștilor, Casa Memorială "Dinu Lipatti", Vila Brătienilor, precum și numeroasele muzee de pe teritoriul județului, care păstrează astăzi adevărate dovezi ale identității noastre culturale și istorice.

 

Judeţul Argeş deţine și o bogată zestre religioasă. Aici, stau mărturie a credinței creștin-ortodoxe numeroase lăcașuri de cult, unele cu o vechime impresionantă, o adevărată carte de vizită a acestor meleaguri, bijuterii arhitecturale, locuri de o inegalabilă încărcătură spirituală.

Dintre  acestea, menționăm cele trei  biserici  rupestre - Corbii de Piatră, Nămăieşti şi Cetăţuia Negru-Vodă, vechile  lăcaşuri  bisericeşti  medievale din Curtea de Argeş (Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, Biserica Sân-Nicoară, Mânăstirea Argeşului), Mânăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel, precum şi  mânăstirile Glavacioc, Aninoasa, Văleni, Slănic, Râncăciov, Vieroși, Cotmeana şi Mânăstirea Trivale din Piteşti.