Traseu turistic spre Lacul Călțun din Munții Făgăraș

 

Regiunea de nord a județului Argeș aparţine celor mai înalte culmi ale Carpaţilor Meridionali, respectiv masivul Făgăraş, cu vârful Moldoveanu (2544 m) - cel mai înalt vârf din Carpații românești şi Negoiu (2535 m).

Lacul Călțun este un lac glaciar situat la nord-est de vârful Negoiu din Munții Făgăraș, la jumătatea drumului dintre cabana Negoiu și cabana Bâlea Lac, în căldarea Călțun, la poalele Vârfului Călțun.

Lacul este situat la altitudinea de 2 135 m, are suprafața de 7 751 mp, iar adâncimea maximă de 11,8 m.

Traseu turistic: Cantonul Piscu Negru – Refugiul Călțun

Marcaj: triunghi albastru

Durata: 3 ore / în sens invers: 2 ore

Tip: traseu de vară.

Putem ajunge la cantonul Piscu Negru pe drumul Transfăgărășan (DN7C), parcurgând 40 km de la barajul Vidraru cu autoturismul. 

Din dreptul cantonului părăsim Transfăgărășanul spre vest pe drumul ce trece râul Capra pe malul vestic, la mănăstirea Piscu Negru. De aici, urmăm poteca marcată cu triunghi și punct albastru spre nord și, după o mică porțiune, cotim ușor spre stânga, îndreptându-ne spre firul pârâului Paltinul care se varsă în râul Capra la mică distanță în dreapta noastră.

Ajunși în poiana Paltinului, traversăm pârâul pe malul estic, apoi străbatem o porțiune împădurită și ieșim într-un gol alpin. Trecem pârâul Paltinul pe partea vestică, puțin mai sus de confluența acestuia cu pârâul Călțun, parcurgem o porțiune spre nord și apoi ne îndreptăm spre vest – sud/vest. 

În acest loc ne despărțim de marcajul cu punct albastru, care însoțește spre nord poteca prin căldarea mare a Paltinului și atinge creasta principală în apropierea șeii Paltinului. 

Vom contnua drumul prin jnepeni, pe poteca marcată cu triunghi albastru până în firul pârâului Călțun, pe lângă care urcăm spre nord-vest. Pătrundem în căldarea glaciară, urmăm poteca spre vest – nord/vest și iată-ne ajunși la refugiul Călțun, pe malul lacului, la 2135 m altitudine. Iubitorii de munte pot continua drumeția pe o potecă de creastă marcată cu bandă roșie care începe la câteva zeci de metri spre nord.

(Sursa: Traseu turistic prezentat în „Zona montană a Argeșului și Muscelului. Diversitate și unicitate în România", Consiliul Județean Argeș, 2017)