Beneficiarii serviciilor acordate de U.A.M.S. Calinesti sunt persoane cu afecţiuni cronice si somatice care necesită temporar sau permanent tratament, supraveghere, asistare, îngrijire şi care datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială nu au posibilitatea de a-şi asigura nevoile medico-sociale

 

Scopul serviciilor oferite de instituţie este de a promova programe de intervenţie în regim rezidenţial pentru persoane cu afecţiuni cronice în vederea combaterii riscului de marginalizare sau excludere socială.

Fiecare beneficiar este asistat şi îngrijit în centru în baza unei evaluări a nevoilor individuale.

Beneficiarul admis în in cadrul UAMS Calinesti este evaluat din punct de vedere al statusului funcţional fizic şi psihic, stării de sănătate şi gradului de autonomie păstrată, capacităţii de comunicare, relaţiilor familiale şi sociale, nivelului de educaţie, situaţiei socio-economice, nevoilor speciale de tratament şi de recuperare/reabilitare, nevoilor educaţionale, culturale şi spirituale, riscurilor posibile, eventualelor dependenţe (droguri, alcool, tutun etc.), a capacității de muncă.

La evaluarea efectuată se utilizează  inclusiv documentele emise de medici specialişti şi medici de familie, de psihologi, de fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi ş.a., documentele de evaluare realizate de structurile specializate în evaluarea complexă, precum şi anchetele sociale efectuate anterior admiterii beneficiarului în centru. 

UAMS Calinesti desfăşoară activităţi/acordă servicii în baza unui plan individualizat de asistenţă şi îngrijire/plan de intervenție.

Planul individualizat de asistenţă şi îngrijire/planul de intervenție se elaborează în baza evaluării/reevaluării nevoilor beneficiarului, a datelor cuprinse în documentele emise de structurile specializate în evaluare complexă, în evaluările şi recomandările medicale

UAMS Calinesti asigură monitorizarea situaţiei beneficiarului şi a aplicării planului individualizat de asistenţă şi îngrijire/planului de intervenție.

Monitorizarea situaţiei beneficiarului şi a aplicării planului individualizat de asistenţă şi îngrijire/planului de intervenție se realizează de un responsabil de caz, numit de directorul unitatii.

UAMS Calinesti se asigură că beneficiarii primesc ajutor pentru realizarea activităţilor de bază ale vieţii.

Pe lângă spaţiile igienico -sanitare, UAMS Calinesti se asigură că fiecare beneficiar deţine obiecte de igienă personală (periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun, prosoape etc.).

UAMS Calinesti asigură asistenţă calificată pentru menţinerea igienei personale a beneficiarilor aflaţi în situaţie de dependenţă.

Beneficiarii care nu se pot îngriji singuri (spălat parţial sau total, bărbierit, pieptănat, îmbrăcat/dezbrăcat, încălţat/descălţat, transfer în fotoliu, deplasare în interiorul camerei, etc.) primesc ajutor zilnic acordat de personalul de îngrijire.

Pentru beneficiarii imobilizaţi la pat se efectuează zilnic manevrele de prevenire a  ulcerului de decubit (escarelor) şi se utilizează materiale şi echipamente specifice (saltele şi perne antiescară, etc.).

Beneficiarii cu incontinenţă (urinară, de fecale, mixtă) sunt toaletaţi zilnic, odată cu schimbarea pamperşilor (minim de 3 ori/zi).   

UAMS Calinesti dispune de dotările necesare pentru realizarea îngrijirii personale a beneficiarilor.

UAMS Calinesti are în dotare echipamentele şi materialele necesare pentru realizarea activităţilor de îngrijire personală.

UAMS Calinesti, în funcţie de scopul/funcţiile sale şi categoria de beneficiari căreia i se adresează, asigură  servicii de asistenţă medicală. 

UAMS Calinesti asigură supravegherea stării de sănătate, administrarea medicaţiei, efectuarea îngrijirilor medicale de bază. Serviciile menţionate sunt acordate de asistenţi  medicali/asistente medicale, ajutate de infirmiere.

UAMS Calinesti asigură monitorizarea în scop preventiv şi terapeutic  a stării de sănătate a beneficiarilor şi adaptează regimul de viaţă şi cel alimentar conform indicaţiilor specialiştilo, asigură evidenţa acordării medicaţiei pentru fiecare beneficiar.

Personalul medical ţine evidenţa medicaţiei administrate (denumire comercială şi dozaj) fiecărui beneficiar în fişa de monitorizare servicii a beneficiarului.

Asistenţii medicali/asistentele medicale administrează medicaţia exclusiv în baza recomandărilor medicului (reţete, recomandări la externarea din spital, etc.) cu excepţia administrării unor medicamente uzuale, pentru cazuri de urgenţă.

UAMS Calinesti asigură terapii de recuperare/reabilitare funcţională conform planului individualizat de asistenţă şi îngrijire/planului de servicii.

Serviciile de recuperare/reabilitare funcţională  recomandate se consemnează în planul individualizat de asistenţă şi îngrijire/planului de intervenție, iar serviciile/terapiile specifice urmate de beneficiar sunt înscrise în fişa de monitorizare servicii de către personalul de specialitate (se consemnează data efectuării acestora).

UAMS Calinesti dispune de dotările necesare pentru realizarea serviciilor/terapiilor de recuperare/reabilitare funcţională, dispune de sala de gimnastică precum şi de dotările şi echipamentele necesare.

Pentru efectuarea serviciilor/terapiilor de recuperare/reabilitare funcţională, centrul dispune de personal de specialitate - kinetoterapeut.