Raiul pe pământ, adică Munții Iezer - Păpușa

 

Munții Iezer - Păpușa sunt munți în lanțul Carpați, grupa majoră sudică, Carpații Meridionali. Cel mai înalt punct al său este Vârful Roșu din centrul masivului, având o altitudine de 2.469 m.

Munții Iezer - Păpușa se întind între cursurile râurilor Dâmbovița la Est și Râul Doamnei la Vest. În zona în care acestea izvorăsc se află culmea Mezea-Oticu, culmea prin care Munții Iezer - Păpușa comunică cu Munții Făgăraș.

În partea interioară a masivului se află Barajul Râușor în spatele căruia s-a format Lacul de acumulare Râușor, alimentat de Râușor și Râul Târgului.

La altitudinea de 2135 de metri, sub vârful Iezerul Mare, în interiorul masivului se află lacul Iezeru Mare, un lac glaciar așezat într-o căldare păzită de culmi golașe și sălbatice. De cealaltă parte a masivului, se mai află 2 lacuri glaciare mai mici, lacurile Boarcăs, situate sub vârful Roșu.

Culmea principală a munților Iezer, în lungime de peste 40 km, se înconvoaie ca o potcoavă în jurul izvoarelor râului Târgului, altitudinea ei medie de peste 2200m. fiind întreruptă nu numai de piscuri numeroase de peste 2300-2400m, dar și de o curmatură adâncă și largă - Spintecătura Păpușii - care desparte Iezerul Mare de Păpușa.

Munții Iezer prezintă două mari compartimente:

  • Iezerul Mare, compartimentul de apus al munților Iezer, delimitat de văile râului Târgului, la est, începând de la izvoarele văii Cuca până în aval de comuna Lerești, precum și de râul Doamnei, la vest și nord-vest, prin afluentul acestuia.

  • Păpușa, compartimentul de răsărit al munților Iezer, apare ca un imens trunchi de con a cărui bază s-ar identifica cu cursul superior al râului Dâmbovița, care îi dă ocol printr-un larg arc de cerc și al cărui vârf atinge altitudinea de 2391m.

(Sursă: http://www.salvamont-arges.ro/,  ro.wikipedia.org, www.carpati.org)