Programul activităților cultural - artistice în perioada 17 - 23 februarie 2024

 

Consiliul Județean Argeș vă invită să participați și în zilele următoare la o serie de evenimente culturale organizate de instituțiile de cultură subordonate. Începând din acest weekend și până la finele săptămânii viitoare sunteți invitați să participați la piese de teatru inedite, expoziții, spectacole, evenimente culturale cu tematică istorică, ateliere și activități educative pentru copii și tineri. Iată programul complet al activităților cultural - artistice în perioada 17 - 23 februarie 2024.

 

 

SÂMBĂTĂ, 17 FEBRUARIE

Ora 11.30: - SCUFIȚA ROȘIE - Unul dintre basmele copilăriei, care a traversat mări, țări și generații, care a încântat milioane de copii și a rămas întipărit în memoria colectivă și totodată nostalgică a părinților și bunicilor, este "Scufița Roșie". Actorii de la "Așchiuță" dau viață personajelor din "Scufița Roșie", celebra poveste culeasă din folclorul european de către frații Grimm. Basmul descrie aventura unei fetițe pe care mama o trimite cu mâncare la bunica bolnavă. Pe drum, fetița iese din ascultarea mamei și se abate de la calea stabilită. Lupul este personajul negativ care, în final, primește pedeapsa meritată pentru răutatea lui. Este un basm cu tâlc, transpus fermecător în scenă de actorii care reușesc să le transmită spectatorilor mesajul că, în cele din urmă, binele învinge răul. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").

Ora 11.00: Eveniment cultural: Șezătoare Argeș-Mușcel la Golești - Întâlnirea șezătorilor din țară. Evenimentul este organizat în colaborare cu meșteri populari. Se vor aborda modele și tehnici de cusut și țesut. (Muzeul Golești)

Ora 18.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează la Căminul Cultural Constantin Amzărescu din comuna Rociu spectacolul HORA SATULUI, în acordurile Orchestrei Doina Argeșului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Rociu.

Ora 18.00: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș organizează la Căminul Cultural Stolnici spectacolul HORA SATULUI, în acordurile Orchestrei Doina Argeșului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Stolnici.

HORA SATULUI este un proiect cultural inițiat de Lavinia Coandă și Bogdan Panțiru, derulat în parteneriat cu mai multe localități din Argeș.

 

DUMINICĂ, 18 FEBRUARIE

Ora 11.30 - RIDICHEA URIAȘĂ  - ,,Soarele strălucește pe cer, și se anunță o zi perfectă pentru grădinărit. Însă bunicul e cam nedumerit în dimineața aceasta, pentru că tocmai a găsit în grădină frunzele unei...ridichi uriașe, ce îi dă de furcă, nu glumă! Încăpățânată, ridichea nu vrea cu niciun chip să se lase smulsă și preferă să lenevească sub pământ! Ei, dar nici bunicul nu se lasă mai prejos...cheamă întăriri! Salata de ridichi e delicatesa ce nu poate lipsi de la prânzul de azi, așa că bunica își ia avânt și...hei-rup pe ridichea buclucașă! Nepoțica are nevoie să mănânce vitamine ca să crească mare, așa că îi va ajuta pe bunici să îi vină de hac plantei neascultătoare. Dar ridichea nu se lasă cu una, cu două, e nevoie de ajutor, așa că haideți să ne aliem pentru a salva situația. Uite, s-au dus să-i ajute cățelul, pisica, și șoricelul (deși, între noi fie vorba, nu prea sunt ei cei mai buni prieteni, dar le e drag de nepoțică). Până și norișorii pufoși ai cerului îi ajută, așa că vă așteptăm pe voi, cei mici, să vă alăturați nouă în această aventură năstrușnică! Poate-poate vom adeveri încă o dată zicala: „Unde-s mulți, puterea crește!" (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Studio „Liviu Ciulei").

Ora: 19.00 - Spectacolul ABSOLVENTUL - Spectacolul consacratului regizor Vlad Massaci este povestea unui absolvent de 21 de ani, Benjamin Braddock, care se luptă pentru a se regăsi în caruselul de tentații, emoții și întâmplări caracteristice vârstei. Ce se întâmplă când o femeie nemulțumită de viața sa intră în destinul aproape perfect al lui Ben? Într-o lume a căsătoriilor disfuncționale și a așteptărilor mari, Ben se luptă cu dragostea, ispita și confuzia. Este o piesă clasică, adaptată și reinterpretată pentru a reflecta problemele și perspectivele contemporane, iar lighting designul și video-designul propuse generează imagini captivante, încărcate de emoție și spirit. Trebuie precizat faptul că povestea stă la baza filmului care a primit șapte nominalizări la cea de a 40-a ediție a Premiilor Oscar (în roluri principale: Dustin Hoffman și Anne Bancroft). În 1996, filmul a fost selectat pentru conservare în U.S. National Film Registry ca fiind „important din punct de vedere cultural, istoric și estetic". În prezent, el este apreciat de Institutul American de Film drept al 17-lea cel mai mare film american din toate timpurile, fiind inițial clasat pe locul 7 în 1997. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA" - Sala Mare).

 

MARȚI, 20 FEBRUARIE

Orele 09.30 - 10.30 - ORA DE POVEȘTI - Activitate educativă, desfășurată în parteneriat cu GPP. "Piticot Barbă-Cot" , grupele mare și mijlocie. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

Ora 16.30: DE LA ȚESĂTURI LA MARILE CASE DE MODĂ - Activitate desfășurată în cadrul Biblioclubului Curioșilor, la care participă copii cu vârstele cuprinse între 8 - 11 ani. (Sala Tinerilor - Biblioteca Județeană Argeș)

 

JOI, 22 FEBRUARIE

Ora 17.00: "DINTRE SUTE DE RĂZBOAIE..." - Lecturi publice și dezbateri pornind de la tema enunțată; acțiunea se desfășoară în parteneriat cu Asociația Creatorilor de Ficțiune - Filiala Pitești, coordonată de poeta și prof. Allora Albulescu. (Sala de Conferințe - Biblioteca Județeană Argeș)

 

Vineri, 23 FEBRUARIE

Ora: 11.00 - Dragobetele la români - Eveniment cultural dedicat tradițiilor populare de Dragobete. (Muzeul Golești)

 

Activități culturale organizate de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu" Argeș:

17 - 23 februarie: INIȚIERE ÎN ARTA PICTURII - Expoziție de artă plastică, realizată de elevi de la Liceul Dinu Lipatti, clasa a XI-a, coordonați de prof. Daniel Preduț, președintele Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România. (Holul BJA)

17 - 23 februarie: UMANIȘTI AI SECOLULUI AL XVII-LEA - Expoziție de facsimile după documente aflate în Secția Colecții Speciale, avându-i în prim - plan pe Dimitrie Cantemir și pe Voltaire. (Holul BJA Etajul al II-lea)

17 - 23 februarie: EDIFICII ECLEZIASTICE - Expoziție de reproduceri după fotografii din revistele: Boabe de grâu (1932-1934), Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice (1927, 1934, 1935), Literatură și Artă Românească (1896 - 1898), Monumente istorice și de artă (1976, 1983), Vatra (1939), Viața ilustrată (1936 - 1937). (Holul BJA, Etajul al II-lea)

17 - 23 februarie: ROMANTICI ȘI ÎNDRĂGOSTIȚI - Expoziție de obiecte handmade, realizate de artista RODICA VENERA MIHALACHE, din porțelan și piele pictate. ( Holul BJA)

19 februarie: ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE - Grupaj de poeme din creația scriitorului argeșean DAN DRĂGOI. (Rubrică online)

17 - 23 februarie: VII LA O ÎNTÂLNIRE PE NeVe? - Proiect anual, desfășurat în Luna Îndrăgostiților, în cadrul căruia cititorii sunt invitați la o întânire cu un roman misterios. (Sala Beletristică)

17 - 23 februarie: ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR DE CARTE - Expoziția celor mai citite romane de dragoste din toate timpurile. (Holul BJA)

 

Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:

  • Expoziție de desene și grafică „Doar oameni". Expune Ion Fuscel, restaurator Muzeul Municipal Câmpulung Muscel

  • Expoziția de pictură Intuiție aparținând artistului plastic Dana Ciucă. Curatorul expoziției: Nicoleta Popa Grigore

  • Expoziția temporară Motive decorative în arta plastică. Donația Daniela Frumușanu.

  • Expoziția temporară Constelații românești tradiționale, organizată în parteneriat cu Complexul Astronomic Baia Mare (proiect de revitalizare a astronomiei populare românești) - iulie-septembrie

  • Expoziție temporară Universul copilăriei de altădată, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor București.

  • Expoziție temporară Înveşnicirea sufletului - sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";

  • Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.

 

Adresa: Muzeul Golești se află în orașul Ștefănești, strada Radu Golescu, nr. 34, Județul Argeș.

 

Program de vizitare:

Vara: 9.00 - 18.00 (1 aprilie - 31 octombrie)

Iarna: 8.00 - 16.00 (1 noiembrie - 31 martie)

Biletele de intrare se emit până la ora 15.30 (iarna) și 17.30 (vara).

 

Muzeul Județean Argeș:

Expoziția temporară „Alb și negru în lumea florilor de mină" (Galeria Națională de Artă Naivă);

Exponatul lunii - Tezaurul monetar de la Recea;

Expoziția Flori de mină - Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

  Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor);

  Program de vizitare: luni - duminică, între orele 9.00 - 19.00.

Expoziția Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44, intrarea din Bulevardul Eroilor)

             Program de vizitare: luni - duminică, 9.00 - 19.00

Castrul roman Câmpulung - Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș);

             Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

Expoziția Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș);

             Program de vizitare: luni - duminică: 9.00 - 17.00

Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)

  Program: luni - duminică: 9.00-19.00

Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)

            Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 - 17.00, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.