Comisia europeană a lansat consultarea „Scenarii pentru co-crearea unei căi de tranziție pentru turism în vederea realizării unui ecosistem mai rezistent, inovator și durabil"


Printre diferitele instrumente, Comisia a propus să se creeze, în parteneriat cu industria, autoritățile publice, partenerii sociali și alte părți interesate, căi de tranziție pentru ecosisteme, acolo unde este necesar


Actualizarea strategiei industriale a UE (link atașat, versiune în limba română: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021DC0350&from=ENevidențiază necesitatea accelerării tranzițiilor ecologice și digitale.

Printre diferitele instrumente, Comisia a propus să se creeze, în parteneriat cu industria, autoritățile publice, partenerii sociali și alte părți interesate, căi de tranziție pentru ecosisteme, acolo unde este necesar.

Se consideră necesară acordarea priorității sectoarelor puternic afectate de criză, care beneficiază de accelerarea acestei tranziții duble pentru a le fi stimulată redresarea.

 

Turismul a fost recunoscut a fi unul dintre aceste ecosisteme aflate într-o situație critică și, prin urmare, va fi abordat în prioritate, prin co-crearea, în parteneriat cu părțile interesate, a căii sale de tranziție.

 

Pagina chestionarului poate fi accesată la adresa: EUSurvey - Survey (europa.eu) –

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/TourismTransitionPathway

 

Consultarea, deschisă până la 15 septembrie a .c., se adresează părților interesate din acest sector de activitate, având la bază un document de lucru al Comisiei.

 

Documentul de lucru al Comisiei Europene poate fi accesat aici : 

https://ec.europa.eu/docsroom/documents/45977

 

Contact pentru detalii sau nelămuriri privind această consultare: EU-

Tourism-Pathway-2030@ec.europa.eu

 

Comitetul European al Regiunilor a adoptat în decembrie 2020 un aviz intitulat „Către un turism mai durabil pentru orașele și regiunile UE" care este disponibil şi în limba română pe pagina de web: Opinion Factsheet (europa.eu).

 

Documentul oferă celor interesați un cadru mai larg de informare, dar şi viziunea autorităților locale şi regionale privind viitorul turismului european.

 

Autoritățile locale şi regionale participante la consultare vor fi invitate, în această toamnă, la un atelier de lucru al părților interesate.

 

În vederea elaborării politicilor şi actelor legislative, Comisia Europeană se consultă cu cetățenii şi părțile implicate care acționează în domeniile în care legislația europeană trebuie adaptată sau modificată. Instituțiile europene sunt interesate de răspunsurile şi propunerile primite pentru conturarea unei imagini de ansamblu asupra impactului pe care legislația europeană îl va avea.

 

Mecanismul de consultări publice folosit de Comisia Europeană este reprezentat de chestionare on-line, pe care partenerii de dialog sunt invitați să le completeze, oferind astfel ocazia de a evalua impactul politicilor comunitare la nivel local, regional sau național.