Centrul de Cultură „Dinu Lipatti"

Dinu Lipatti: „Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ceea ce noi, cei în viață, putem să-i aducem ca ofrandă."

Pianist, compozitor, critic muzical și pedagog, Dinu Lipatti, prin personalitatea sa artistică excepţională, poate fi plasat la loc de cinste în cultura românească, în galeria care îi cuprinde pe Enescu, Brâncuși, Eliade, iar în lume, chiar şi în afara Europei, într-un spaţiu întins care nu a avut onoarea să-i asculte magia pe viu, este considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai primei jumătăți a secolului XX.

Înregistrările pe discuri, cu toate imperfecțiunile tehnice de atunci, au rămas documente vii asupra artei pianistice a lui Dinu Lipatti, interpretări pline de căldură umană și înaltă desăvârșire stilistică, de finețe și noblețe spirituală, de poezie și grație. Multe din aceste imprimări au fost incluse de casa de discuri EMI în colecția "Unvergänglich - Unvergessen" (Nepieritoare - De neuitat).

"Un artist de o spiritualitate divină", cum l-a numit Francis Poulenc, Dinu Lipatti prefera pentru înregistrări singurătatea studioului în care se putea concentra pentru a duce arta sa la perfecțiune.

Compozițiile sale, printre care Fantezie pentru pian, vioară și violoncel Op. 1 (1933), Șătrarii, suită pentru orchestră Op. 2 (1934), Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră Op. 3 (1936), Simfonie concertantă pentru două piane și orchestră de coarde Op. 5 (1938), Sonatină pentru mâna stângă (1941) au rămas în cea mai mare parte inedite.

Casa Memorială "Dinu Lipatti" de la Ciolcești, din comuna argeșeană Leordeni, are o istorie aparte. Dinu Lipatti îşi dorea o locuinţă aici, unde să stea cel puţin şase luni pe an, după cum reiese şi dintr-o scrisoare descoperită de marele compozitor Vladimir Cosma. Construcţia casei a început în 1938 şi a fost terminată în noiembrie 1942. Parterul a fost ridicat cu banii obţinuţi din muzică de Dinu Lipatti. Etajul a fost ridicat de tatăl său, Theodor Lipatti, care, pentru a putea finaliza casa, a fost nevoit să vândă o parte din lemnul de pe cele 250 de hectare de pădure pe care le deţinea. De asemenea, a fost nevoit să vândă şi fructe pentru a strânge bani pentru casă.

În martie 1949, moşia familiei Lipatti a fost distrusă de mai mulţi muncitori comunişti, care au furat tot ce le-a picat în mână. Casa, construită în perioada 1938-1942, a scăpat neatinsă, iar motivul e simplu: la vremea respectivă era goală. După câteva zile, Valentin Lipatti i-a povestit fratelui său despre dezastrul făcut de comunişti, iar Dinu Lipatti şi-a dat demisia de la Conservatorul din Geneva, dorind să revină acasă, de teamă să nu îi ia cineva casa de la Ciolceşti. Starea precară de sănătate nu i-a permis, însă, să se întoarcă acasă.

Conacul de la Ciolceşti a devenit casă memorială abia pe 17 decembrie 1985, după doi ani de renovări. Casa este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.

În prezent, Casa Memorială "Dinu Lipatti" cuprinde o colecție impresionantă de fotografii și corespondențe care ilustrează viața și activitatea marelui pianist și compozitor român, precum și numeroase obiecte ce au aparținut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri) și fratelui său, diplomatul și omul de cultură Valentin Lipatti, familiei, cunoștințelor din țară și străinătate, fotografii de familie (Dinu Lipatti la diferite vârste, alături de profesorii săi - George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora). Multe dintre fotografii sunt executate de Dinu Lipatti, deoarece acesta era un pasionat și talentat fotograf.

Expoziția permanentă care se regăsește la Casa Memorială "Dinu Lipatti" poate fi admirată de vizitatori, porțile Conacului de la Ciolcești fiind deschise pentru toți cei curioși să descopere universul unui artist de geniu.

(surse: dinulipatti.org, wikipedia)

 

Date de contact:

Manager interimar: Alexandru Constantinescu

Adresa: Sat Ciolcesti, comuna Leordeni, județul Argeș

Cod poștal: 117417

Telefon: 0248/266703, fax; 0248/266551

Mail: centrul.lipatti@gmail.com

Web: www.facebook.com/centruldecultura.dinulipatti

Program de vizitare:

Luni - Joi: 8:00 - 16:00

Vineri: 8:00 -14:00

Sâmbătă şi Duminică: 9:00 - 17:00


Fisiere atasate

Organigrama Centrul de Cultura Dinu Lipatti Arges 2020

Raport activitate 2020