Casa Memorială George Stephănescu din Arefu

 

În satul Căpățânenii Ungureni, comuna Arefu, un sat tradițional, înconjurat de munți, un loc perfect pentru a descoperi o parte a istoriei României, aproape de atracții turistice, un loc potrivit atât pentru excursioniști, dar și pentru cei care doresc un week-end de relaxare, se află Casa Memorială "George Stephănescu".

Satul este situat la poalele munților Făgăraș, în imediata vecinătate a Cetății Poenari, la baza barajului Vidraru.

George Stephănescu a fost un compozitor, pedagog și dirijor român. A urmat studiile la Conservatorul din București, unde a devenit ulterior profesor de canto, și Conservatorul din Paris. În plus, a fost fondatorul reprezentațiilor de operă în limba română și a fondat trei societăți lirice premergătoare Operei Române (Mama soacră, Cometa și Scaiul Bărbaților). Printre altele, a fost și dirijor la Teatrul Național din București.

Casa memorială George Stephănescu a fost construită în anul 1873, conform planurilor întocmite de fiul compozitorului, arhitectul Victor Stephănescu. Chiar dacă clădirea a fost restaurată,  rămâne un loc plin de istorie și amintiri. În încăperile casei sunt expuse mobila originală, dar și documente și obiecte care au aparținut compozitorului, printre care și pianul la care o acompania adesea pe soprana Hariclea Darclee, cărora li se adaugă o colecție de obiecte de artă populară argeșeană. De-a lungul timpului, în această casă istorică au intrat, pentru a-l vizita pe George Stephănescu personalități ale culturii românești, precum Vasile Alecsandri, Bogdan Petriceicu Hașdeu, dr. Carol Davila sau Constantin Nottara, iar Ion Luca Caragiale se pare că a scris aici nuvela "Năpasta".