Brâul de la Boteni - tradiție și identitate culturală locală

Brâul muscelean este unul dintre cele mai reprezentative jocuri românești. Mișcările acestui dans popular sunt complexe și necesită o tehnică deosebită pentru a putea fi executate, predominând fluturările de picior, pași încrucișați, combinații de sărituri scurte de pe un picior pe altul, bătăi în podea, deplasări și răsuciri ale corpului. Exuberanța și bucuria pe care jocurile de brâu le emană scot în evidență plăcerea și pasiunea executanților, care nu se descurajează indiferent câtă sudoare li se scurge pe spinările încinse.

Din categoria jocurilor de brâu, se remarcă "Brâul de la Boteni", celebrul joc care a devenit dintr-un element de identitate culturală un adevărat produs turistic, un brand menit să atragă iubitorii de tradiție și turiști din toate colțurile lumii. 

 

Sub această denumire, în localitate se desfășoară anual Festivalul "Brâul de la Boteni", eveniment cultural-artistic care reunește ansambluri folclorice din toată țară și din străinătate, personalități, localnici, fii ai satului și turiști. Începând din 2011, festivalul a devenit eveniment central al unui proiect Regio finanțat de Uniunea Europeană. 

 

Sufletul acestei sărbători este Ansamblul folcloric "Argeșelul", formație care a luat naștere în anul 1986, reînnodând firul tradiției de zeci de ani a cântecului și dansului de pe meleagurile muscelene. Perla repertoriului Ansamblului "Argeșelul" a constituit-o de-a lungul anilor "Brâul", dans pe care numai tinerii din Boteni știu să îl joace așa cum s-a lăsat din bătrâni. Din spectacolele pe care virtuoșii dansatori ai comunei le prezintă nu lipsesc nici celelalte frumoase dansuri populare românești – hora, sârba, ungurica etc. 

La Boteni, dansul și cântecul muscelean sunt transmise din generație în generație. Copiii moștenesc talentul și pasiunea pentru folclor a părinților, reușind să cucerească aprecierea juriilor la concursurile naționale și internaționale la care participă. 

 

Comuna Boteni este situată pe Valea Argeșelului, la o distanță de aproximativ 24 km sud-est de Câmpulung și la o distanță de aproximativ 50 km de Pitești. 

 

Localitatea este cunoscută și ca locul în care s-a născut Petre Țuțea, personalitate marcantă a culturii naționale. În onoarea marelui om de cultură, autoritățile locale au înființat Ansamblul Memorial „Petre Țuțea", care este astăzi elementul central de cultură la Boteni. 

În comună se regăsesc și alte obiective de interes turistic, precum Muzeul Satului „Ion Chelcea", în care sunt păstrate numeroase obiecte tradiționale, Biserica Sfânta Paraschiva, biserica veche din Ungureni, troițe și cruci de piatră care datează din secolele XVII - XVIII.

(Sursa: "Redescoperă cultura și tradiția la Boteni" - Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional, imagini arhivă brauldelaboteni.ro)