Asociaţia Internaţională a Regiunilor Francofone

Franceza este limba oficială a 32 de ţări de pe 5 continente, este una din limbile oficiale folosite de zeci de organizaţii internaţionale (printre care Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, Crucea Roşie, Organizaţia Internaţională a Comerţului, Amnesty International, Interpol sau Comitetul Olimpic Internaţional) şi este a două limbă străină predată în şcoli, după limba engleză.

Din Organizaţia Internaţională a Francofoniei fac parte în prezent 55 de state membre, 2 state cu statut de membru asociat şi 13 state cu statut de Observator.

Conform unui raport privind fracofonia în 2006 -2007, 128 de milioane de oameni vorbesc franceza fluent sau o folosesc în mod regulat şi 100-110 milioane de oameni de toate vârstele care locuiesc in ţări ne-francofone învată această limbă.

Romania a intrat in Mişcarea Francofonă în 1991 cu statutul de Observator, iar doi ani mai târziu a devenit membru cu drepturi depline. Ţara noastră a preluat presedenţia Francofoniei in cadrul celui de-al XI-lea Summit al Francofoniei desfăşurat la Bucureşti în septembrie 2006, funcţie deţinută până în octombrie 2008.

Judeţul Argeş este regiune membră şi fondatoare a Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone din 1992. Judeţul nostru s-a implicat in multe evenimente lansate de AIRF atât în ţară, cât şi in străinătate şi  participă activ la toate reuniunile organizate de această asociatie. Amintim in continuare câteva din acţiunile pe teme francofone la care Judeţul Argeş a  participat si  a colaborat.

AIRF are ca scop stabilirea cooperării şi realizarea schimburilor de informaţii şi de experienţe din diverse domenii de activitate între colectivităţi, teritorii şi comunităţi regionale francofone. 

 

Judeţul Argeş este membru în Consiliul de Administraţie şi în Biroul AIRF, foruri decizionale ale organizaţiei internaţionale. În calitate de coordonator al grupului de lucru Cultură al AIRF, Consiliul Judeţean Argeş organizează şi coordonează evenimentele dedicate Zilei de 20 Martie - Ziua Internaţională a Francofoniei, dar şi alte manifestări culturale şi lingvistice.  

 

În 2013, la Rabat (Maroc), în cadrul  Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone, a avut loc cel de-al doilea Summit Mondial al Liderilor la nivel Local şi Regional, precum şi cel de-al patrulea Congres al Oraşelor şi Guvernelor Locale Unite, la care a participat şi o delegaţie a Consiliului Judeţean Argeş, având în vedere faptul ca judeţul Argeş este membru al Asociaţiei Internaţionale a Regiunilor Francofone.  Astfel, în cadrul sesiunii plenare pe tema: "Imaginează-ţi societatea, Construieşte democraţia: Managerierea provocărilor actuale majore din oraşele şi regiunile noastre", numerosi reprezentanţi din orase, metropole, regiuni şi asociaţii de guvernare locale au discutat despre diversele probleme cu care se confruntă, cum ar fi promovarea bunăstării, gestionarea diversităţii, noua guvernare, dinamica schimbării şi solidaritatea între teritorii. De asemenea, 2 sesiuni plenare au fost adresate definirii strategiei oraşelor, metropolelor şi organizaţiilor regionale în cadrul pregătirii programului Habitat III şi Programului de Dezvoltare Post-2015.