ARTELE SPECTACOLULUI

Teatrul Alexandru Davila

Teatrul Alexandru Davila cuprinde o varietate de producţii care sporesc nivelul de acces al publicului către artă, sprijină valenţele culturale româneşti, atât în spaţiul argeşean, cât şi în cel naţional şi internaţional. Formându-şi esenţa din moravurile sociale, construit din valorile şi aspiraţiile unei comunităţi, teatrul devine oglinda şi nota de referinţă a idealurilor umane. Teatrul Alexandru Davila abordează, prin programele dramă, revistă şi Aşchiuţă, frumosul, libertatea de expresie și desăvârşirea prin creație.

Despre teatru, cea dintâi voce care a răsunat a fost cea a lui Dinicu Golescu, cerând reprezentații și-n grai românesc, fiindcă teatrul e menit "să ațâțe în om toate virtuțile", și să arate "pildele acelor vrednici de pomenire". El a dovedit, în școala sa înființată la Golești, că teatrul e în stare să aprindă scântei de gânduri și să stârnească înfiorări în suflete.

 

Teatrul Alexandru Davila, organizează anual Festivalul de teatru pentru copii „Aşchiuţă", festival ce  reunește cele mai bune trupe de teatru pentru copii din România (în luna iunie) dar şi Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, în luna noiembrie. https://dafest.ro/

 

Şcoala Populară de Arte şi Meserii

 

Şcoala Populară de Arte şi Meserii organizează anual două festivaluri de tradiţie : 

Festivalul Mugurii folclorului argeșan - Festivalul Concurs de interpretare vocală și instrumentală de muzică populară.

Concurs ce se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani împliniți și își propune descoperirea de tinere talente, cunoașterea de către tineri a cântecului și costumului tradițional, precum și redescoperirea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric din Argeș și Muscel.

 

 

Cel de-al doilea Festival este Festival-Concurs Internațional de Muzică Tradițională Veche „Sus pe Argeș la Izvoare". Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani din Școlile Populare de Arte şi Meserii din România, evenimentul având ca scop descoperirea și încurajarea talentelor muzicale.

 

Festivalul-Concurs "Premiile Muzicale Dinu Lipatti" 

 

Festivalul-Concurs "Premiile Muzicale Dinu Lipatti" organizat de Muzeul Judeţean Argeş. Concursul se adresează tinerilor talentaţi şi pasionaţi de muzica clasică şi este un omagiu adus artistului Dinu Lipatti. Este destinat elevilor din școli de artă, licee de muzică și studenților din facultăți de profil și pot participa concurenți cu vârste cuprinse între 7-25 ani. https://www.facebook.com/Premiile-Muzicale-Dinu-Lipatti-297173360613820/

 

 

 

 

Festivalul de teatru pentru copii şi tineret Ludicus

 

Festivalul de teatru pentru copii şi tineret Ludicus este organizat de Centrul Cultural Mioveni şi este deschis trupelor de liceeni pasionate de teatru. De obicei, se desfăşoară în luna septembrie. https://www.facebook.com/Festivalul-de-Teatru-pentru-Copii-si-Tineret-Ludicus-138829246535012/

 

 

 

 

Festivalul International de Folclor „Carpati"

 
Festivalul Internațional de Folclor "Carpați" este una din marile manifestări artistice cu caracter internațional care poartă marca Consiliului Județean Argeș făcând mare cinste județului. Inițiat în anul 1975, ca și festival național, din dorința ca dansul, cântecul și portul popular românesc să atragă cât mai mulți vizitatori în județul Argeș, după 1990 festivalul și-a pierdut caracterul competițional intern și a devenit un festival național. Astfel, ecourile pozitive din presa românească și străină l-au transformat într-un festival pe parcursul a 5 zile și implicarea mai multor orașe din județ (Pitești, Mioveni, Curtea de Argeș, Topoloveni, Cîmpulung). Este singurul festival din județul Argeș afiliat C.I.O.F.F.[International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts, ONG în relații formale cu UNESCO], fiind inclus în calendarul său de manifestări. În numeroasele ediții internaționale, festivalul a fost onorat de peste 100 de ansambluri folclorice din: Belgia, Bulgaria, Canada, Finlanda, Franța, Georgia, Grecia, India, Italia, Iugoslavia, Letonia, Lituania, Macedonia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Slovenia, Spania Bulgaria, Turcia, Bosnia, Muntenegru, China, Japonia, Rusia, Indonezia, etc. Fiecare din edițiile desfășurate până acum a însemnat o mare reușită, acest festival câștigând o frumoasă tradiție în viața spirituală a Argeșului.