
18 mai - Ziua Internațională a Muzeelor
Muzeul Județean Argeș și Muzeul Golești, cele mai reprezentative muzee din județul Argeș
În fiecare an, în data de 18 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor. Tema aleasă pentru ediția din acest an este „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați". Astăzi, muzeele, artiștii, comunitățile sunt invitate să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici pentru noi valori, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale pentru provocările sociale, economice și de mediu în contextul actual.
Tema de anul acesta face referire la criza COVID-19, care a marcat întreaga lume, afectând viața sub toate aspectele ei, de la interacțiunile cu cei dragi, până la modul în care ne-am desfășurat activitatea. Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate.
Muzele reprezintă o veritabilă sursă de educație. Sunt locurile unde avem posibilitatea de a vedea fragmente de istorie din diferite perioade și unde putem afla povești fascinante despre strămoșii noștri.
De Ziua Internațională a Muzeelor, Consiliul Județean Argeș vă prezintă cele două muzee importante aflate în coordonare, care constituie puncte de interes pentru toți cei care vin în județul nostru să descopere istoria și frumusețea acestor plaiuri.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ este instituţia muzeală argeşeană proeminentă care tezaurizează colecţii de obiecte remarcabile spre ilustrarea civilizaţiei argeşene şi româneşti.
Sunt deschise spre vizitare următoarele secții ale Muzeului Județean Argeș:
-
Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor
-
Galeria Naţională de Artă Naivă
-
Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii"
-
Castrul roman Câmpulung-Jidova
-
Casa Memorială „Dinu Lipatti"
-
Lapidarium
-
Cetatea Poienari
-
Magazin suveniruri
-
Planetariul
Mai multe informații despre tarife și programul de vizitare găsiți pe site-ul Muzeului Județean Argeș, accesând următorul link: https://www.muzeul-judetean-arges.ro
MUZEUL VITICULTURII ȘI POMICULTURII GOLEȘTI. Situat în orașul Ștefănești, la doar 10 kilometri de Pitești, pe șoseaua veche Pitești – București, Muzeul Golești este o adevărată bijuterie a meleagurilor argeșene, fiind un loc încărcat de istorie și tradiții populare.
Construit în 1640, Conacul Goleștilor a fost reședința familiei timp de secole și locul care le-a conferit Goleștilor identitate și puterea de a trece prin vâltoarea istoriei. Astăzi, toți cei care trec pragul conacului au posibilitatea de a simți magia locului lăsat peste veacuri de una dintre cele mai vii familii de boieri, făuritori de neam și țară.
Casa și parcul, anexele (camerele de oaspeți și cele ale servitorilor), baia turcească, turnurile de apărare, școala și bolnița, turnul de apărare vorbesc vizatorilor despre modul de viață al boierilor români din secolul al XIX-lea.
Începând cu anul 1966, alături de Conacul Goleștilor, s-au pus bazele înființări unui muzeu național etnografic în aer liber care să reflecte cele două ocupații de bază ale românilor – viticultura și pomicultura. Peste 30 de gospodării de viticultori și pomicultori aduse de pe întreg teritoriul României formează un univers țărănesc unic, în care tradițiile, meșteșugurile și credințele străbunilor își dau întâlnire cu generațiile de astăzi.
Mai multe informații despre Muzeul Golești găsiți pe site-ul instituției, accesând următorul link: https://www.muzeulgolesti.ro/home