Zona montană a Argeșului și Muscelului, alături de vestigiile unui trecut legendar, se dezvăluie turiștilor la Târgul de Turism al României


Zona montană a Argeșului și Muscelului, alături de vestigiile unui trecut legendar, se dezvăluie turiștilor la Târgul de Turism al României


Odată cu sosirea primăverii, Consiliul Județean Argeș invită publicul să descopere farmecul "Zonei montane a Argeșului și Muscelului - diversitate și unicitate în România", alături de vestigiile unui trecut legendar, prin intermediul proiectului "Muzeul Județean Argeș – moștenire culturală, istorie și continuitate",  într-o călătorie în timp și spațiu, ce va avea loc la ROMEXPO, în perioada 12-15 Martie 2015, la Târgul de Turism al României, în Pavilionul C5.

La Târgul de Turism al României, standurile Consiliului Județean Argeș oferă vizitatorilor privilegiul de a descoperi o zonă montană unică, de o biodiversitate considerabilă, cu frumuseți ce înviorează inima și simțurile căutătorilor de frumos.

Peisajul montan argeșean cuprinde peste două treimi din Masivul Făgăraș, întreg masivul Iezer, jumătatea sudică a Pietrei Craiului, masivul Ghițu-Frunți și o cincime din masivul Leaota. Mai puțin cunoscut este că cele mai multe vârfuri muntoase de peste 2.500 de metri din România, inclusiv Vârful Moldoveanu (2.544 m), se află pe teritoriul județului Argeș și că silueta ascuțită și crestele înalte le-a adus acestor munți numele de Alpii Transilvaniei.

În masivul Piatra Craiului crește și înflorește o specie unică în lume, faimoasa Garofiță a Pietrei Craiului. Tot aici, în zona vestică, se află Marele Grohotiș, cea mai mare întindere de grohotiș calcaros din România. De-a lungul timpului, apa a săpat stăruitor în munte, dizolvând calcarul și dând naștere celor mai importante fenomene carstice din Piatra Craiului: Cheile Dâmbovicioarei și Peștera Dâmbovicioara. Arcele de calcar rezultate ca urmare a prăbușirii unor bolți de peșteră au format peisaje unice, cum sunt cele de la Cerdacul Stanciului sau La Zaplaz.

Atracțiile culturale, istorice și arhitectonice ale Argeșului, încă insuficient explorate, își vor depăna povestea în fața turiștilor dornici să-și cunoască rădăcinile. Castrul Roman de la Jidova, destinat apărării drumului ce traversa Carpaţii prin Pasul Bran, lăcaşuri de cult din epoca medievală, între care Biserica Domnească Sf. Nicolae din Curtea de Argeş, înscrisă în patrimoniul UNESCO, și Mânăstirea Glavacioc, una dintre cele mai vechi din România, poveşti ce răzbat dintre zidurile Cetăţii Poienari, ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş, sunt doar câteva repere ale moștenirii culturale argeșene, promovate în cadrul fazei de sustenabilitate a proiectului "Muzeul Județean Argeș - Moştenire culturală, istorie şi continuitate", cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Argeș.

Pitorescul naturii este completat de o bogată zestre culturală, aducând Argeșul pe harta obiectivelor turistice importante din România. Istoria Țării Românești se va dezvălui la standul Muzeului Județean Argeș deschis la Târgul de Turism al României în Pavilionul C5.

 

BIROUL DE PRESĂ C.J. ARGEȘ