Ziua Salvamont România


De Ziua Salvamont România, Serviciul Public Salvamont Argeș a fost prezent cu o parte din acești eroi (oameni și câini) în centrul Piteștiului pentru a-și face cunoscută activitatea și pentru a-și prezenta dotările.


Ei sunt oamenii care privesc lumea de sus. La propriu. Ei sunt cei care, indiferent dacă este soare, vânt sau ploaie, indiferent dacă este vară sau iarnă, parcurg trasee pe care amatori sau profesioniști sunt victime ale incidentelor. Doar că le parcurg purtând în spate tot echipamentul necesar pentru siguranța lor, dar și pentru a salva victimele. Ei sunt eroii pe care îi vedem la știri, salvând oameni de pe culmile munților.

De Ziua Salvamont România, Serviciul Public Salvamont Argeș a fost prezent cu o parte din acești eroi (oameni și câini) în centrul Piteștiului pentru a-și face cunoscută activitatea și pentru a-și prezenta dotările. În mijlocul lor s-a aflat și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

Adrian Bughiu: "Argeșul este un județ care are parte de o echipă de profesioniști în zona Salvamont !"

Consiliul Județean Argeș, instituția care finanțează Serviciul Public Salvamont Argeș, a investit permanent, în ultimii ani, în dotarea și perfecționarea salvatorilor montani argeșeni. În eforturile de a crește atractivitatea turistică a județului, un serviciu profesionist la cel mai înalt nivel este imperios necesar. Iar colaborările de succes, soldate cu vieți salvate, cu Salvamont Sibiu și Brașov au evidențiat nivelul ridicat al salvatorilor argeșeni.

"De 1 August se sărbătorește și Ziua Salvamont. Este o zi care merită marcată, mai ales în județul Argeș, un județ care, din fericire, are parte de o echipă de profesioniști în zona de Salvamont. Din nefericire are parte și de mule incidente pe această zonă, mai ales că avem un lanț muntos care le oferă mereu provocări colegilor noștri de la Salvamont.

În ceea ce privește Consiliul Județean Argeș, eu cred că cel puțin în acest mandat am făcut tot posibilul să dotăm corespunzător Serviciul Salvamont cu tehnică specifică. Ne interesează și motivarea lor financiară, investim și în unitățile canine, pentru că suntem model de bună practică la nivel național.

În numele Consiliului Județean Argeș le urez salvatorilor montani viață lungă, cât mai puține incidente și ca profesionalismul lor să treacă granițele țării. La mulți ani și sănătate tuturor salvatorilor montani" - Adrian Dumitru BUGHIU, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

Ion SĂNDULOIU, șeful Salvamont Argeș, are experiență pe munte aproape cât o viață de om. Împreună cu mai mulți pasionați ai muntelui a început activitatea de salvamontist în 1985, când nu exista, după cum mărturisea, aproape nimic. Anii au trecut, lucrurile s-au schimbat mult în bine și, acum, Salvamont Argeș este în top la nivel mondial, oferind practic, oricărui turist, șansa de a beneficia de operațiuni de salvare la nivelului oricărui serviciu Salvamont din țările cu tradiție.

"Am început Salvamont în 1985 când, efectiv, nu exista nimic, în afara dorinței de a face lucruri. Totul s-a construit în timp. Acum 20 de ani, eram undeva în trecut ca logistică. În ultimii 20 de ani a fost o evoluție fantastică a Salvamont în Argeș și pot spune că acum avem aproape tot ceea ce ne dorim. Este drept că și cazuistica ne obligă să ținem pasul cu logistica.

Nu le pot dori colegilor noștri mai tineri decât să rămână așa cum sunt, să fie în pas cu ceea ce este nevoie, chiar dacă ei nu știu cum este să îți coși singur hamurile și să te rogi, atunci când cazi, că acele hamuri te vor ține.

Salvamont România este membru de categoria A+ al Forului Internațional al Serviciilor de Salvamont din Lume. Salvamont Argeș este undeva în top cinci în țară. Acționăm în cea mai înaltă și mai izolată zonă. Avem mai multe vârfuri de peste 2500 de metri, iar altele sunt la limita de demarcație cu Sibiul sau Brașovul. Așa că avem nevoie de oameni foarte bine antrenați, foarte bine pregătiți tehnic și psihologic. În martie am avut o intervenție care a fost cea mai dificilă din istoria Salvamont, excluzând intervențiile în perete. Am avut un alpinist cu piciorul rupt, sub vârful Negoiu. Era o echipă de șapte alpiniști plecați să facă o tură foarte grea. Pentru a le salva colegul, noi am fost nevoiți să facem aceeași tură foarte grea, dar noaptea, cu corzile, cu targa, cu tot ceea ce a fost nevoie pentru a-l evacua pe acel alpinist care avea o fractură deschisă de femur.

Când ai o zonă grea, dacă nu ești bine pregătit, nu ai nicio șansă să își faci bine treaba. Și nouă ne place să ne facem treaba".

Argeșul - centrul de școlarizare a salvatorilor canini

Grație unei colaborări cu Departamentul Savoia, Salvamont Argeș a beneficiat de know-how la cel mai înalt nivel. Această colaborare a permis și ca Argeșul să devină centrul de școlarizare a salvatorilor canini, astăzi, unul din reperele de profesionalism în intervenții la nivelul Salvamont România.

"Prin disponibilitatea colegilor din Savoia, din Argeș a început școlarizarea unităților canine Salvamont din toată țara. Au trecut anii, iar acum în Salvamont România sunt 25 de unități canine brevetate. Vorbim de o echipă: câine - instructor. Următoarea școlarizare va avea încă șapte sau opt elevi".

Suntem furioși pentru acest neajuns care ar putea salva multe vieți !

Și, chiar dacă este Ziua Salvamont, un aspect de natură legislativă, care trenează de aproape un deceniu, produce piedici în activitatea acestor profesioniști care, uneori, sunt nevoiți să transporte victimele până la bază pentru ca acestea să fie preluate de Ambulanță: lipsa dotării cu girofar, care le-ar permite să ajungă mult mai rapid la victime.

"Sigur, dacă tot este ziua Salvamont, chestiunea cu girofarul este un aspect care ne nemulțumește. Nu înțelegem care este problema și cui nu îi place uniforma aceasta roșu-neagră a noastră.

Noi continuăm să nu putem avea acces la acest girofar în contextul în care noi avem foarte multe urgențe și contează foarte mult timpul de deplasare pe stradă. Știți bine, sunt cozi uriașe pe Transfăgărășan, blocaje mai ales pe perioada weekend-ului și avem situații aproape de scandal cu unii turiști cărora nu le pasă că suntem de la Salvamont și nu vor să treacă nici o mașină pe lângă ei. Și au dreptate, pentru că, neavând girofar impus de lege, suntem simpli participanți la trafic. Această treabă trenează de vreo opt sau nouă ani. Eu personal sunt de-a dreptul furios. Sper ca totuși să se rezolve la un moment dat, în mod favorabil".

"Este un răspuns pe care îl dăm la ceea ce muntele ne oferă !". 

Gabriel RUICĂ este unul dintre seniorii Serviciului Public Salvamont Argeș. S-a alăturat acestui serviciu în anii '90, a trebuit să facă față nu doar intervențiilor, ci și lipsurilor acute cu care se confruntau în acele vremuri salvamontiștii. Și atunci, și astăzi, când Serviciul are dotări de top, a rămas cu două constante: gândul la Dumnezeu, înainte de fiecare misiune, și pasiunea pentru ceea ce face:

"Am intrat în Salvamont prin 1990, voluntar. În acea perioadă Serviciul Salvamont Argeș trecea printr-o perioadă de tranziție, pentru că se desființase. Câțiva ani a fost voluntariat total. Pasiunea a fost însă foarte mare și a suplinit toate lipsurile. Pasiunea cred că încă a rămas, deși pot spune că am trecut de la pasiune la profesie. Suntem fericiți că putem ajuta și noi cu ceva. E un fel de răspuns la ceea ce primim și noi de la munte.

Când plecăm în misiune, întotdeauna îmi spun <<Doamne ajută, să se termine cu bine!>>.  Este un pic mai dificil atunci când sunt persoane care decedează sau chiar mergem după decedați.

Munții Făgăraș sunt o zonă foarte frumoasă. Un fel de Alpi în mărime mai mică. Este un avantaj pentru că este foarte accesibil. Dacă în Alpi trebuie să urci mai mult, să parcurgi distanțe mai mari, în Făgăraș ai putea găsi, la o scară mai mică, aceleași satisfacții, chiar dacă nu avem ghețari".

Paul DĂSCĂLESCU, cel mai tânăr coleg al salvamontiștilor argeșeni, are și el în sânge pasiunea pentru munte. Și dorința de a salva oameni. Și, deși este de doar trei ani angajat al Serviciului, are la activ un deceniu de când activează ca voluntar. Așadar, experiența necesară pentru a fi călit în aceste intervenții și pentru a se ridica la nivelul colegilor săi mai experimentați:  

"Pasiunea pentru natură și muntele m-au determinat să intru în Salvamont, interacțiunea cu oamenii pe munte și, cred că cel mai mult, dorința de a ajuta alte persoane.

Timp de zece ani am fost voluntar, iar în urmă cu trei ani am devenit profesionist, alăturându-mă echipei Salvamont Argeș ca angajat al Serviciului".

Dotări de top cu sprijinul C.J. Argeș

Cristian TOMA, Șef serviciu în cadrul Salvamont Argeș a prezentat o parte din tehnica de intervenții pe care salvatorii montani argeșeni au expus-o în centrul Piteștiului:

"Avem în dotare patru autoturisme de teren Duster, dotate cu stații de emisie- recepție, două vehicule transport utilitar, foarte bune pentru transportul rapid al victimelor din zona accidentată, patru UTV-uri de capacitate mare, câte unul pentru fiecare formație.

Avem aici și alte dotări: targa, schiuri de tură cu bețe, rucsaci, rucsac pentru avalanșă (urmează să mai primim câteva modele), corzi, dispozitive pentru tehnicile de alpinism, stații de emisie- recepție portabile, o dronă recent intrată în dotare, GPS, zgărzile de GPS pentru unitățile canine (putem monitoriza până la 20 de unități canine), hamuri aero pentru câini, care funcționează împreună cu hamul aero al instructorului și cu care cei doi pot fi preluați de elicoptere".

La rândul său, Ion SĂNDULOIU a prezentat și o parte din colegii…canini: "Am venit în centrul Piteștiului și cu trei câini salvatori: Dara, Helios, cel cu care a început școlarizarea unităților canine din România, pentru că totul a pornit de la noi, din Argeș, și Loca, puiul celor doi, care este deja brevetată și care îl va înlocui pe Helios, care are deja 10 ani".

Video Salvamont România: 

 

Galerie foto: