ZIUA NAȚIONALĂ A ADOPȚIEI - "BETTER TOGETHER"


Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Colegiul Național al Asistenților Sociali - Sucursala Argeș și Alianța România Fără Orfani, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Primăria Municipiului Pitești, au organizat astăzi un eveniment dedicat Zilei Naționale a Adopției


"La început a fost greu pentru că am avut probleme de infertilitate. Am trecut prin foarte multe investigații legat de această problemă și într-un final am luat decizia de a înfia un copil. A fost mai greu puțin pentru soț, până l-am convins.  Procedura este destul de grea. Am așteptat patru ani pentru a avea această minune în casă. Este o minune! Viața noastră s-a schimbat radical în bine. Sunt căsătorită de 21 de ani, iar Andrei este pentru noi tot ce este mai bun, este o minune, o binecuvântare, este tot ce ne-am dorit. Celor care doresc să adopte un copil le transmit să aibă încredere și răbdare, pentru că procedura de adopție este de durată. Dar cu răbdare, cu credință în Dumnezeu și cu înțelepciune totul se rezolvă" - Petruța Amalia Pruteanu,  mamă adoptatoare.  

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Colegiul Național al Asistenților Sociali-Sucursala Argeș și Alianța România Fără Orfani, în parteneriat cu Consiliul Județean Argeș și Primăria Municipiului Pitești, au organizat astăzi un eveniment dedicat Zilei Naționale a Adopției.  

Evenimentul - "Better together" - ce a avut loc în Parcul "Lunca Argeșului" Pitești, și-a propus să transmită mesajul că fiecare copil din România are dreptul să crească într-o familie permanentă, să se simtă iubit și protejat și să fie înconjurat de o comunitate binevoitoare.

În data de 2 iunie, în România se sărbătorește Ziua Națională a Adopției, instituită prin Legea 21 din 17 martie 2014, inițiată cu scopul de a onora familiile care au adoptat deja, dar și ca un eveniment important de promovare a conștientizării nevoilor copilului lipsit de grijă părintească și a nevoii adopției acestuia.  

Scopul evenimentului a fost acela de a aduce laolaltă familii adoptive alături de copiii lor, cărora le-au oferit șansa de a avea o familie. La ora actuală, în țara noastră sunt peste 48.000 de copii care așteaptă să meargă "acasă", acolo unde îi așteaptă cei care le vor fi părinți pentru totdeauna.

"Astăzi, la nivelul județului Argeș, sunt 100 de copii adoptabili care așteaptă să meargă "acasă", acolo unde sunt cei care le vor fi părinți pentru totdeauna și 130 de familii care  așteaptă să împlinească destinul unui copil. Modificările legislative  în materia adopției din anul 2021 au determinat un trend ascendent"Tatiana EFTIME, director general al D.G.A.S.P.C. Argeș.  

"La mulți ani, dragi copii! La mulți ani, dragi părinți! Vă felicit pentru puterea de a lua o astfel de decizie. Se spunea mai devreme că nimic nu poate înlocui familia. Așa este. Și aici contez pe sprijinul dumneavoastră, al familiilor care au încercat această experiență, contez că veți convinge cât mai multe familii să acceseze profilul public al copilului. Acolo ei au ocazia să aibă mai multe informații despre copii. Să nu ne împiedicăm de prejudecăți, că trebuie să provină dintr-o anumită familie, că trebuie să fie perfect sănătos. Poate, la un moment dat, fiecare dintre noi avem o mică problemă de sănătate." -  Elena TUDOR, Președinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

"Vreau să felicit DGASPC Argeș pentru că știu câte acțiuni și câte proiecte avem împreună. Aceste proiecte sunt pentru copiii instituționalizați și nu numai. În plus, pentru mine, este un eveniment deosebit pentru că acolo, în public, se află o fetiță drăguță care este fiica mea și care acum este emoționată. Vă urez să aveți în continuare spor la muncă, faceți o treabă extraordinară și să știți că de câte ori veți avea nevoie vom fi alături de dumneavoastră.", Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.  

"Plecând de la realitatea că orice ar fi sistemul nu poate înlocui familia, este de datoria noastră a tuturor celor implicați, la un nivel sau altul, să facem ca lucrurile să funcționeze. Știm că la nivel național sunt peste 48.000 de copii în situația de a fi adoptați. Acest lucru ne creează provocări destul de diverse și cred că este nevoie nu doar de intervenția statului, ci iată, așa cum vorbim și astăzi, de un parteneriat între privat și stat tocmai pentru a umple anumite neajunsuri ale sistemului. Vă felicit și eu pe toți cei acre faceți posibile aceste lucruri. Adopția, deși încă anevoioasă, creează noi destine." - Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte C.J Argeș.

"Este o zi specială dedicată dumneavoastră probabil, astăzi, cei mai fericiți părinți, care sunteți împliniți din două motive, odată pentru dumneavoastră și pentru acești micuți care și-au găsit o familie. Vă felicit pe toți pentru familiile frumoase pe care ați reușit să le întregiți, iar celor mici le urez să crească mari și frumoși, să aibă realizări deosebite cu care să își bucure părinții. Vreau să felicit conducerea DGASPC Argeș, pe doamna Tatiana Eftime, pentru întreaga activitate și pentru această inițiativă deosebită." - Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.

"În cei 12 ani de activitate în coordonarea acestui departament am participat la momente emoționate. Alături de colegele mele, am reușit să schimbăm destinele a peste 500 de copii care au avut șansa de a pleca în familii. Sunt momente de o încărcătură specială și nu de puține ori am lăcrimat de fericire când am văzut bucuria părinților și, deopotrivă, a copiilor care au reușit să își găsească fericirea unei familii" - Nelida Ghițulescu, președinte al C.N.A.S.R. Sucursala Argeș.

Invitații la acest eveniment, familii adoptive, copii adoptați și oficialități, au avut ocazia să interacționeze unii cu ceilalți, iar activitățile desfășurate au fost diverse:  

# ateliere de creație și distracție: pictură pe față, modelare de baloane, ateliere de desen, zone senzoriale și diverse jocuri individuale și de grup, animatori de grup diverse personaje, tobogan gonflabil, etc ;

# desene pe asfalt (Secția Școala Populară de Arte și Meserii din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș);

# jocuri interactive și terapeutice;

# consiliere în vederea adopției, distribuirea de pliante cu informații privind procedura adopției;

# interviuri inspiraționale cu familii care au adoptat: poveștile unor familii care au experimentat adopția;

# momente artistice-  elevi ai Secției Școala Populară de Arte și Meserii din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș

# Povestea  "Ionuț, băiețelul care a schimbat trenul", în lectura autoarei Julianna Citirigă, adult adoptat;

Video Ziua Națională a Adopției: 

Galerie foto: