Stagiu Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, în perioada 17-26 februarie, la Cabana Capra Transfăgărășan


Stagiu Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, în perioada 17-26 februarie, la Cabana Capra Transfăgărășan


În perioada 17-26 februarie a.c. la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1.650 metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, formă de specializare în meseria de salvator montan, cod COR 541904.

Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + câine) va trebui să progreseze în așa fel încât la examenul final, va dovedi capabilitatea accesului oriunde în zona montană, va executa misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă, după care va arăta că se poate retrage în siguranță. Probele de acces vor conține schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 20-22 ianuarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.

Astfel, participa pentru brevetare, echipaje din Alba, Bacău și Gorj. Vor fi prezente pentru pregătirea pentru stagiul de anul viitor, echipaje din Suceava, Caraș Severin, Bihor și Hunedoara. În ultimele trei zile ale școlii, se va susține și examenul de reconfirmare a brevetelor obținute în anii trecuți, de către toate unitățile canine de avalanșă din România. Pentru reconfirmarea brevetelor se vor prezenta unitățile canine din Argeș, Mureș, Caraș Severin, Sibiu și Suceava.

În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din șase conductori cu un total de opt câini brevetați. Județul Argeș are doi conductori, cu trei câini brevetați pentru acest gen de salvare.

Menționăm că stagiul se adresează salvatorilor montani care doresc să se specializeze în intervenție canină la avalanșă. Candidatul este necesar să fie calificat ca salvator montan, întrucât schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanșei, precum și cunoașterea detaliată a procedurilor de intervenție la avalanșă sunt elemente care trebuiesc stăpânite la un nivel superior, anterior intrării în școala canină.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este entitatea abilitată în formarea, calificarea și specializarea salvatorului montan în țara noastră, prin Școlile Naționale Salvamont (etape de începători și avansați, cu sezonalitate vara și iarna) și prin Stagiul Național de Formare al Unităților Canine pentru Intervenția la Avalanșă.

Departamentul pentru Situații de Urgență este structură operaţională fără personalitate juridică a M.A.I, cu atribuţii de coordonare, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor (UPU/CPU).

Instructorul stagiului este Ion Sanduloiu, însotit de câinele Helios, rasa Border Collie. Tematica și cerințele sunt similare stagiului de brevetare al ministerului de interne francez, parcurs de către cei doi, în anul 2013, un element în plus al noii școli românești fiind accesul alpin, în zone abrupte, al unității canine.

Prin înființarea acestei școli, se urmărește creșterea numărului de unități canine de salvare/recuperare din avalanșă, la nivel național.

Reamintim faptul că, în data de 8 februarie a.c. a fost semnat un protocol de colaborare între Departamentul pentru Situații de Urgență și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, care vizează cooperarea în domeniul unităților canine de avalanșă și căutare rătăciți și dispăruți. Responsabil pentru derularea protocolului, este directorul Salvamont Argeș.

Protocolul vizează chiar și sprijinerea materială a unităților canine prin furnizarea de echipament specific și autoutilitare speciale 4x4, în momentul în care acestea vor putea fi procurate.

Acest protocol este, în mod indirect, o recunoaștere a activității Salvamont Argeș, care este cel care a înființat sistemul canin în Salvamontul din România, în urma transferului de cunoștințe realizat în cadrul cooperarii Consiliului Județean Argeș cu Departamentul Savoia din Franța.