Simpozionul "Slove Muscelene"


Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat, joi, 13 iulie, la deschiderea lucrărilor simpozionului "Slove Muscelene"


Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a participat, joi, 13 iulie, la deschiderea lucrărilor simpozionului "Slove Muscelene". La evenimentul de la Câmpulung, de la Vila Golescu, au fost prezenți și Simona Bucura Oprescu, președintele comisiei de administrație publică din Camera Deputaților, precum și directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, fostul director al Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu", Octavian Mihail Sachelarie, și actualul director Mihaela Voinicu și managerul Centrului Județean de Cultură și Arte, Elena Iagăr.

Ediția din acest an, una aniversară, are ca temă de dezbateri "Transformarea Bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală". Sufletul manifestării este Doina Banciu, vicepreședinte Academia Oamenilor de Știință din România și director general Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu", iar printre invitații de marcă îi amintim pe Adrian Badea, membru titular Academia Oamenilor de Știință din România, Manuela Catrina, secretar de stat Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Dragoș Cristian Vlad, președinte Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Nu au lipsit nici conduceri de biblioteci județene și municipale din țară. Devenită în timp internațională, manifestarea se desfășoară în mod hibrid, la Vila Golescu de la Câmpulung și cu participare online din țară și din Franța, Croația, Cipru, Suedia.

"Fiți bineveniți în România de la Argeș! Câmpulung Muscel este în Argeș și va fi și de acum înainte în acest județ frumos și binecuvântat de Dumnezeu. Noi, cei de la Consiliul Județean Argeș, avem o obligație morală să susținem acest gen de manifestări, mai ales că  ediția actuală se desfășoară aici, la Vila Golescu, familie care a dus Argeșul și această regiune pe niște culmi foarte înalte. Consiliul Județean are instituții reprezentative care duc mai departe numele Golescu. Pot spune că fosta și actuala conducere de la Biblioteca Județeană au dus o activitate deosebită, care au venit în sprijinul slovei, fie ea scrisă sau digitală, iar cele două forme trebuie să fie complementare, nu să se substituie una celeilalte. Avem, de asemenea, Muzeul Golești, cred, cel mai frumos muzeu în aer liber din țară. Vă invit să îi treceți pragul! Și acolo se desfășoară activități care au direct și tangențial legătură cu simpozionul de astăzi. Îi felicit și pe organizatori pentru inițiativa acestui simpozion dar și pentru faptul că au reușit să ajungă, iată, la cea de a XV-a ediție și sper să avem cât mai multe și de acum încolo" - Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

"Ediția din acest an este una aniversară, iar tema de anul acesta este despre șansa bibliotecilor de a beneficia de fonduri PNRR pentru digitalizare. Obiectivul general este de a se transforma în hub-uri de cultură generală" - Doina Banciu, vicepreședinte Academia Oamenilor de Știință din România.

"Aici, la Câmpulung, se vorbește cea mai curată limbă română. Aici avem Scrisoarea lui Neacșu și suntem găzduiți de vila care a aparținut unei mari familii de boieri, Goleștii, cei care au înființat și prima școală slobodă unde aveau acces la educație nu doar copiii oamenilor mai avuți, ci și cei ai țăranilor și fetele, o dublă noutate în acele vremuri. Cred cu adevărat că singurul mod în care putem să lăsăm ceva pentru ai noștri este prin învățătură, prin școală și prin bibliotecă" - Simona Bucura Oprescu, președintele comisiei de administrație publică din Camera Deputaților.

"Eu m-am născut și am crescut sub auspiciile galaxiei Gutenberg. Am trecut însă o nouă etapă și nu se mai poate astăzi fără să utilizăm aceste avantajate colosale oferite de internetul și tehnica informatică. Este important acest program prin care se caută upgradare tehnică a peste 1000 de biblioteci. Vorbim despre digitalizarea administrației publice, dar mă întreb în Câmpulung sau în comunele limitrofe, cât știu să utilizeze aceste metode prin care ar putea intra în contact rapid, de acasă cu autoritățile publice și centrale? Și cred că aici, rolul bibliotecilor și bibliotecarilor este esențial" - Adrian Badea, membru titular Academia Oamenilor de Știință din România.  

În acest an, organizatorii au instituit și bursa Slove, în valoare de 1000 de euro care se va acorda unui tânăr bibliotecar pentru stagiu de pregătire profesională în străinătate.

Manifestarea este organizată de Academia Oamenilor de Știință din România prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu" (ICAI), împreună cu Biblioteca Centrală Universitară "Carol I", Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI București, Muzeul Național al Literaturii Române, Biblioteca Județeană "George Barițiu" din Brașov, Fundația Universitară "Carol I", Asociația DigiLibi Muscel și Consiliul Județean Argeș.

Video - Simpozionul "Slove muscelene":

Galerie foto: