Simpozion "Respect pentru Valorile Nationale" - Academia Română - proiecte pentru Arges


Simpozion "Respect pentru Valorile Nationale" - Academia Română - proiecte pentru Arges


În cadrul proiectului "Respect pentru Valorile Naționale", vineri, 28 septembrie, în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș, reprezentanții Academiei Române cu origini argeșene, împreună cu reprezentanții mediului universitar, ai Inspectoratului Județean Școlar, ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură și ai mediului de afaceri, precum și ai administrației publice județene și locale, au susținut un simpozion, prilej de a dezbate proiecte de interes județean pe care Academia Română să le poată sprijini, dezvolta și promova la nivel național.

Au participat, alături de conducerea Consiliului Județean Argeș, membrii grupului de inițiativă al proiectului "Respect pentru Valorile Naționale", senatorul Șerban Valeca, fost ministru al Cercetării și Inovației, regizorul Șerban Marinescu, președintele DACIN SARA, acad. Nicolae Panin, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, acad. Ioan Dumitrache, secretarul Academiei Române, acad. Gheoghe Păun, acad. Bădescu Mihail, Dumitru Tudosoiu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, Ovidiu Puiu, rectorul Universității "Constantin Brâncoveanu", George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, omul de afaceri Dumitru Grecu, directorii instituțiilor de cultură argeșene și reprezentanți ai mass media.

Astfel, fiecare dintre cei prezenți au avut posibilitatea de a-și prezenta propunerile de proiecte ce pot contribui la dezvoltarea județului, cu sprijinul Academiei Române, temele abordate fiind de la educație, cercetare, cultură populară și tradiții, identitate națională, până la sprijin în domeniul economic, de infrastructură și turism, accentul întrunirii fiind pus în acest domeniu pe promovarea și dezvoltarea zonei montane, respectiv Transfăgărășan, precum și pe promovarea turismului ecomenic.

Din partea academicienilor prezenți, demersul acestui proiect a fost salutat, în special inițiativa perpetuării acesui gen de întâlniri, prin care publicul larg, tinerii în special, să poată avea acces la informațiile și la activitatea Academiei Române.

Acad. Ioan Dumitrache, secretarul Academiei Române, a subliniat importanța creării la nivel județean a unui centru de excelență pentru copiii cu rezultate deosebite, în special a celor proveniți din mediul rural, care au un potential extraordinar, însă poate nu au întotdeauna posibilitatea dezvoltării și implicit a valorificării capacităților lor: "Argeșul are proiecte și am speranța că, într-adevăr, în acest context, al relației între județul Argeș și membrii Academiei Române, am putea contibui la realizarea acestora. Apreciez modul în care au fost prezentate aceste proiecte, legate de educație, tradiții, muzee, economie și turism. România nu se va dezvolta fără un proiect stabil, pe care în prezent nu îl are. Este bine ca și județul să aibă un program strategic pe o perioadă lungă de timp. Academia a realizat o impresionantă documentație, ce se poate găsi pe site-ul Academiei, despre ce înseamnă România și ce ar trebui să fie România, până în anul 2040. Printre cele 13 proiecte prezentate -  de educație, resursele României, dezvoltarea societății românești, societatea economică și așa mai departe -  acolo este și un proiect ce vizează sistemul național de educație, prin care încercăm să dăm un răspuns asupra stării naționale a educației. Se impune o restructurare completă a sistemului, o regândire și definirea conceptului de educație națională. La nivelul județului, crearea unui centru de excelență pentru copiii superdotați, în mod deosebit copiii de la țară, care sunt foarte mulți, foarte talentați, care se pierd ca urmare a condițiilor și resurselor, a lipsei lor.  Ar trebui să identificăm acest potențial uman deosebit".

În completare, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a precizat că, încâ din 2016, Consiliul Județean s-a aplecat asupra acestui subiect, astfel că, în cadrul "Sărbătorilor Argeșului și Muscelului" au fost premiați și evidențiați olimpicii argeșeni, iar la Gala "10 pentru Argeș", timp de doi ani la rând, trofeul a fost acordat unui olimpic internațional. Mai mult, în fiecare an, Consiliul Județean vine în sprijinul elevilor și studenților, prin acordarea de burse de merit și sociale, iar, în parteneriat cu Universitatea Pitești, cu ISJ Argeș, cu Ministerul Cercetării și Inovării, organizează anual Salonul de Inventică, Inovație și Creativitate, la care participă peste o mie de elevi și studenți.

În finalul întâlnirii, președintele a dat asigurări că astfel de evenimente vor continua, următoarea întâlnire urmând a avea loc între membrii Academiei Române și elevii și studenții argeșeni.

Galerie foto