Sărbătorim împreună Ziua Europei !


Consiliul Județean Argeș, prin instituțiile de cultură aflate în coordonare, vă invită să sărbătorim împreună Ziua Europei.


Consiliul Județean Argeș, prin instituțiile de cultură aflate în coordonare, vă invită să sărbătorim împreună Ziua Europei.

Programul evenimentelor dedicate Zilei Europei este următorul:

Vineri, 07 mai 2021, la ora 11.00, la Galeria Națională de Artă Naivă a Muzeului Județean, va avea loc un seminar cu tema "Triplă semnificație a Zilei de 9 mai".

Duminică, 9 mai, de la ora 18.00, sunteți așteptați la un spectacol dedicat Zilei Europei, susținut de artiștii Orchestrei "Doina Argeșului" și ai Secției de Divertisment. Spectacolul va avea loc la Sala "Lumina" a Centrului Cultural Județean Argeș. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

În cadrul Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" Argeș se organizează concursul "Europa Verde", târg expozițional online cu produse din materiale reciclabile.

Astfel, începând de astăzi și până pe 25 mai sunteți așteptați să votați cele mai bune lucrări/obiecte, pe pagina Centrului Europe Direct Argeș: https://www.facebook.com/EuropeDirectArges/. Dacă un juriu specializat va alege și premia 3 obiecte/lucrări frumos realizate, "Premiul Publicului" va fi acordat primelor 10 lucrări care au fost cele mai apreciate de publicul argeșean, prin like la postarea din albumul creat pe pagina oficială de facebook a Centrului Europe Direct Argeș.

În fiecare an, de Ziua Europei, celebrată în data de 9 mai, sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

 

Galerie foto