Programul activităților cultural artistice, în perioada 27 mai – 02 iunie 2023
Consiliul Județean Argeș vă invită să participați la activitățile cultural - artistice organizate de către instituțiile subordonate, în perioada 27 mai – 02 iunie 2023. # Sâmbătă și duminică - Raliul Argeșului # Teatrul de păpuși la Grădina de Vară din Pitești și Parcul Primăriei Costești # FESTIVALUL DE CARTE PENTRU COPII "JUNIORFEST", EDIȚIA A III-a
Program Raliul Argeșului:
Vineri, 26 mai 2023: Ziua 1 de concurs
08:00-12:00: Shakedown Budeasa
14:45 PS 1 Godeni 1
17:05 PS 2 Godeni 2
20:00 PS 3 Berevoiești
21:13 PS 4 Superspeciala Pitești 1
Sâmbătă, 27 mai 2023: Ziua 2 de concurs
11:45 PS 5 Lacul Vidraru 1
12:23 PS 6 Transfăgărășan
15:26 PS 7 Piscul Negru
15:44 PS 8 Lacul Vidraru 2 - Power Stage
17:37 PS 9 Superspeciala Pitești 2
20:30 Festivitatea de premiere în Piața Primăriei din Pitești.
Alte activități cultural-artistice:
Sâmbătă – 27 mai
Ora: 11.30 - ,,FATA MOȘULUI ȘI FATA BABEI" - Universul creat de poveștile lui Ion Creangă și-a clădit trăinicia pe mesajele transmise. Pe de o parte copii savurează aventurile personajelor, iar pe de altă parte învață, în cel mai plăcut mod, lecții importante de viață. ,,Fata Moșului și Fata Babei" este basmul care îi învață pe copii să facă diferența dintre bun și rău, dintre frumos și urât, despre generozitate, empatie și hărnicie. O poveste pentru cei mici predată, cu mare artă, de cei mari. Vă așteptăm cu drag! (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA"- Sala Studio ,,Liviu Ciulei").
Ora: 19.00 - DACII ȘI ROMÂNII.RO - Vă așteptăm cu drag la un spectacol unic de revistă "ca la mama ei". Invitați de onoare, binecunoscuții și îndrăgiții Anca ȚURCAȘIU și Andrei DUBAN, alături de peste 50 de artiști ai Secției Dramă "Liviu Ciulei", Secției pentru copii și tineret "Așchiuță" și, bineînțeles, întreaga Secție de Revistă "Constantin Zărnescu", vor fi gazdele unui spectacol strălucitor, unde umorul, muzica și dansul se vor împleti armonios sub bagheta unui adevărat maestru al genului, Cezar GHIOCA, regizor al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA"- Sala Mare).
Duminică – 28 mai
Ora: 11.30 - ,,RAPUNZEL" - „Spectacolul muzical pentru copii, "Rapunzel", este realizat după textul fraților Grimm, în regia lui Cristian Mitescu. Piesa este o adaptare modernă a poveștii originale, fiind folosit un limbaj contemporan, în versuri. Rapunzel este o prințesă răpită de o vrăjitoare din sânul familiei regale. În demersul de a scăpa, aceasta este ajutată de un tânăr, cei doi îndrăgostindu-se ulterior. Povestea de dragoste triumfă, tinerii rămânând împreună în ciuda împotrivirii vrăjitoarei care se hrănea cu tinerețea fetei.
Este un spectacol dinamic, în care sunt folosite păpuși mecanice, vivante pentru a atrage publicul juvenil." (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA"- Sala Studio ,,Liviu Ciulei").
Ora: 19.00 - DE TREI ORI VIAȚĂ - ,,Cum poate un măr să schimbe cursul istoriei? Astrofizicianul Henri și soția sa Sonia, o femeie de afaceri, petrec o seară aproape liniștită acasă. Planurile lor sunt date peste cap pentru că deodată, Ines și Hubert, șeful lui Henri, sună la ușă, cu o zi mai devreme decât data programată! Cele patru personaje sunt prinse într-o plasă de convenții, pasiuni și frică de singurătate, între conversații despre univers și existența umană. În căutarea propriului sens, devine palpabilă nevoia de recunoaștere și stimă de sine. Sunt turnuri surprinzătoare, alianțe în schimbare și mereu noi variante de escaladare. Este o comedie tragică, strălucitoare, despre viață" - Thomas CIULEI. (TEATRUL "ALEXANDRU DAVILA"- Sala Studio ,,Liviu Ciulei").
Luni – 29 mai
Ora: 10.00 - CARUSELUL POVEȘTLOR - Concurs de lectură ce are ca scop promovarea lecturii și dezvoltarea plăcerii de a citi; activitatea se desfășoară în parteneriat cu ANBPR – Filiala Argeș. (Biblioteca Județeană Argeș - Biblioteca Publică Lunca Corbului).
Marți – 30 mai
Ora: 16.30 - CLUBUL COPIILOR ISTEȚI: Family Time - Atelier creativ și recreativ pentru părinți și copii, la care participă elevi cu vârstele cuprinse între 7 – 9 ani. (Biblioteca Județeană Argeș - Sala Tinerilor).
Ora: 17.30 - SIMFONII CROMATICE - Expoziție de pictură, realizată de EUGENIA PREDICĂ, absolventă a Școlii Populare de Arte și Meserii dn Pitești. (Holul Bibliotecii Județene Argeș).
Joi – 01 iunie
# Teatrul "Alexandru Davila" Pitești:
- Ora 11:00, la Grădina de Vară Pitești se joacă piesa de teatru pentru copii "Scufița roșie" – intrarea liberă
- Ora 15:00, orașul Costești, Parcul Primăriei, se joacă piesa de teatru pentru copii "Ursul păcălit de vulpe"
# Muzeul Golești:
- Manifestare cultural – artistică
- Microexpoziție – Amintiri din copilărie cu păpușile create de meșterul popular Ștefania Crișan.
- Voluntari (elevi) la Muzeul Golești
- Copacul dorințelor din Parcul Goleștilor este pregătită să primească visele și dorințele copiilor.
- Se vor desfășura următoarele ateliere: - Face-painting; - Caligrafie; - Desene
- Alte activități de divertisment
# Biblioteca Județeană Argeș:
În perioada 29 mai – 01 iunie - FESTIVALUL DE CARTE PENTRU COPII "JUNIORFEST", EDIȚIA A III-a - Manifestare culturală, dedicată Zilei Internaționale a Copilului, menită să promoveze literatura pentru copii și lectura ca mijloc de relaționare. (Biblioteca Județeană Argeș Esplanada Bibliotecii; Zona Pietonală).
Vineri – 02 iunie
Ora: 10.00 – RUSALIILE ÎN ARGEȘ - Simpozion național „Calușul" – tradiție în contemporaneitate. (Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș - Complexul cultural Casa mârghienilor din Lunca Corbului (în parteneriat cu Asociația civică Pro Mârghia).
Alte activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
- În perioada 27 mai – 02 iunie - ARTA FOTOGRAFIEI ÎN PERIOADA INTERBELICĂ - Expoziție de reproduceri ale fotografiilor din revista "Fotografia" (1936), realizate de fotografi amatori; fotografiile evidențiază calitățile sufletești ale românilor și pitorescul meleagurilor noastre. (Holul BJA - Etajul al II-lea).
- În perioada 27 mai – 02 iunie - PITEȘTEANUL ARMAND CĂLINESCU – PERSONALITATE MARCANTĂ A ROMÂNIEI INTERBELICE - Expoziție de cărți al căror autor este omul politic, juristul și economistul Armand Călinescu; de asemenea, de volume donate Bibliotecii Județene Argeș de soția acestuia, în anul 1972. (Holul Bibliotecii Județene Argeș - Secția Colecții Speciale).
- 29 mai - ESENȚE, PERSPECTIVE, PERSONAJE - Cronică de carte – Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români, autor – ADRIAN RADU, doctor în Arte Vizuale, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. (Biblioteca Județeană Argeș - Rubrică online).
- În perioada 29 mai – 02 iunie - SALUTĂRI DIN EUROPA! - Expoziție de facsimile după cartea poștală veche din fondul special al Bibliotecii Județene Argeș, cu imagini ale celor mai cunoscute atracții turistice europene, așa cum erau promovate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. (Holul BJA - Etajul al II-lea).
- În perioada 29 mai – 02 iunie - MUZEELE LUMII - Expoziție de cărți și albume, care oferă informații prețioase despre muzeele faimoase ale lumii. (Biblioteca Județeană Argeș - Biblioteca Publică Lunca Corbului).
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
- Expoziția temporară Tadeusz Kościuszko – Prețul libertății, în parteneriat cu Institutul Polonez din București (mai-septembrie)
- Expoziția temporară Reflecții istorice a pictorului Cătălin Drăghici.
- Expoziție temporară Din comorile zonei etnografice Vlașca. Eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul Județean Teoharie Antonescu – Giurgiu și Muzeul Municipal Câmpulung (mai-iulie)
- Expoziție de artă contemporană Fragmente și detalii dintr-un întreg, autor Stela Maria Lucici
- Expoziție de obiecte restaurate din patrimoniul Muzeului Golești.
- Expoziție temporară Universul copilăriei de altădată, în parteneriat cu Asociația Muzeul Jucăriilor București.
- Expoziția de scoarțe și costume populare din patrimoniul Muzeului Golești
- Înveşnicirea sufletului – sacrul în viaţa ţăranului român, obiecte de patrimoniu deosebite: icoane pictate, icoane de vatră, pristolnice, dar şi copacul cu „cruci de jurământ";
- Expoziția „Bolnița banului Radu Golescu".
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
Planetariul (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor). Spectacolele Planetariului sunt între orele 09.00 – 17.00, de marți până duminică, doar cu programare la telefon: 0723.344.586.
Expoziţia Flori de mină – Comorile adâncurilor (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00
Galeria Naţională de Artă Naivă (Armand Călinescu, nr. 44, Corpul C, intrarea dinspre B-dul Eroilor)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00
Muzeul Sportului Argeşean ,,Campionii" (Sediul Central, Corpul B / Str. Armand Călinescu, nr. 44, Intrarea din Bulevardul Eroilor)
Program de vizitare: luni-duminică, 09.00-19.00
Castrul roman Câmpulung-Jidova (Câmpulung, şoseaua DN 73, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00
Lapidarium (Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44)
Program: luni-duminică: 09.00-19.00
Casa Memorială „Dinu Lipatti" (Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș)
Program de vizitare: luni-duminică: 09.00-17.00
Cetatea Poienari (Căpățâneni, comuna Arefu, județul Argeș)
Închisă pentru lucrări de conservare și reabilitare
Activități organizate de MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
- Galeria Națională de Artă Naivă, miercuri, 31 mai, ora 11,
- 1 Iunie - Expoziție de pictură;
- Galeria Națională de Artă Naivă, Expoziție temporară ,,Casa Regală a României. Ilustrate și medalistică din patrimoniul Muzeului Județean Argeș";
- Galeria Națională de Artă Naivă, Expoziție temporară „Tradiții de Paște în arta naivă românească";
- Galeria Națională de Artă Naivă, Expoziție temporară „ Rudolf Schweitzer–Cumpăna-48 de ani de la moartea artistului";
- Holul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor, „Exponatul lunii", Tezaurul monetar de la Cetățeni;