Pe firul borangicului


Miercuri, 7 septembrie, la Vila Golescu din Câmpulung, Consiliul Județean Argeș prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio a organizat un eveniment dedicat maramei de Muscel, acest element vestimentar din portul popular românesc deosebit de valoros


Marama este o componenta de bază a costumului popular de sărbătoare din zona musceleană. Miercuri, 7 septembrie, la Vila Golescu din Câmpulung, Consiliul Județean Argeș prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio a organizat un eveniment dedicat maramei de Muscel, acest element vestimentar din portul popular românesc deosebit de valoros.  

Programul a debutat cu Conferința Națională cu tema "Prelucrarea borangicului în România". Cu această ocazie, a fost evocată și activitatea Cooperativei Meșteșugărești "Marama Musceleană" care a aniversat 50 de ani de activitate neîntreruptă.  

Au răspuns invitație managerului Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, Elena Iagăr, de a participa la acest eveniment, ministrul Marius Budăi - Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, deputatul de Argeș Simona Bucura Oprescu - președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Gabriela Nedelcu Păsărin - președinte Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, Ligia Fulga - cercetător științific I, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din România, Cristian Lazăr - subsecretar de stat la Ministerul Culturii, Ana - Maria Cătăuță - președinte Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, Doina Banciu - vicepreședinte Academia oamenilor de Știință din România, Roxana Stoenescu - director Direcția Cultură, Turism și Tineret a Consiliului Județean Argeș, Ciprian Neculăescu - subprefectul județului Argeș, Mihăilă Micșunica - vicepreședinte Cooperativa meșteșugărească "MARAMA MUSCELEANĂ", Grigore Leșe - interpret de muzică popular, Elisabeta Turcu - interpret de muzică populară.  

Cu această ocazie, cunoscutului meşter popular Viorica Olivotto, de la Nucşoara - Argeş, i-a fost înmânată diploma de „Tezaur Uman Viu". Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, i-a acordat acest titlu. Profesor al Şcolii Populare de Arte și Meserii Piteşti, Viorica Olivotto îi învață pe elevii școlii meşteşuguri şi practici de odinioară, de la torsul lânii şi urzitul pe gard, până la spălatul mâţului şi broderii complicate. Dosarul a fost depus de managerul Centrului Judeţean de Cultură şi Arte Argeş, Elena Iagăr

Video 1 - Pe firul borangicului:

 

Video 2 - Pe firul borangicului:

 

Galerie foto: